Vi har taget et kig på gamer-computerne og giver dig her en unik blog med fokus på computerne, eSportens udvikling, hvad du skal gøre som gamer-computerejer og meget mere.
BYG DIN EGEN GAMER PC HOS OGaming.dk
Egentlig havde computeren udelukkende matematiske formål for øje, da den så lyset tilbage i 1940’erne, men den tid er for længst ovre. Fra at være et værktøj til at opnå udregninger er maskinerne blevet integrerede aktører i det postmoderne samfund, og her er der opstået forskelle i deres brug. I denne blog vil der blive lagt fokus på gamer-PC’erne. I forsøget på at undersøge fænomenet vil bloggen gå i dybden med henholdsvis Acer- og MSI-mærkerne, da disse er globale mærker og dermed aktører inden for feltet.
Budget gamer pc
Pris | 4.599,- | 6.199,- | 7.899,- (ITX gamer pc!) |
Model | New Gaming PC (i5 + UHD grafikkort) | Solid Gaming PC (i5 + RTX 3050) | NZXT H1 Gaming pc (I5 + RTX 3050) |
link | Køb den her | Køb den her | Køb den her |
|
Power for money pc
Pris | 9.199,- | 9.999,- | 12.599,- |
Model | Pro Gaming PC (i5 + RTX 3060Ti) | Elite Gaming PC (i5 +RTX 3070) | NZXT BEAST Gaming PC (i5 + RTX 3080 10GB) |
link | Køb den her | Køb den her | Køb den her |
|
Crazy gamer pc
Pris | 15.499,- (DDR5 !) | 17.599,- (DDR5 !) | 22.999,- (DDr5 og RTX 3090!!) |
Model | NZXT EXTREME 3080 (i5 + RTX 3080 10GB) | Extreme 3080 Gaming PC (i5 + RTX 3080 10GB) | Extreme 3090 Gaming PC (i5 + RTX 3090 24GB) |
link | Køb den her | Køb den her | Køb den her |
|
Skal du have udstyr til din gamer pc eller er mere på udkig efter en bærbar har vi også lavet guides til disse: Gamer bærbar, gamer stol, gamer tastatur, gamer mus, gamer headset og gamer skærm.
Vi kommer også ind på, hvad en gamer-computer er, og hvordan den adskiller sig fra almindelige computere.
Vi kan heller ikke undgå at komme ind på eSporten, som er grunden til, at der findes gaming-computere.
Gamer-computerens historie
De første gamer-computere blev en realitet i starten af 90’erne, da man mente, der skulle skabes nogle bedre computere til spilleoplevelsen.
De begyndende tegn på en gamingkultur og dermed skabelsen af gaming-PC’erne blev virkeliggjort i 1972. Det var her, den første computer-turnering fandt sted på Stanford University, da de studerende spillede spillet Spacewar. De studerende blev inviterede til en omgang ”intergalaktisk rumkrig”-turnering, hvor vinderne ville få et års abonnement af Rolling Stone-magasinet.
Med tiden er gamer-computerne blevet mere kraftfulde, har fået bedre billede, og flere og flere køber dem. Blandt andet takket være eSportens stigende popularitet. I bund og grund er en gamer-computer en meget kraftig computer.
Forskelle mellem almindelige computere og gamer-computere
Groft sagt er det, der adskiller gamer-PC’er fra almindelige computere deres store evner og fart. Det kræver stor styrke at spille de største spil. Det er særligt på grafikkort-fronten, at gamer-PC’erne er langt fremme i forhold til de almindelige computere.
I mange gamer-PC’ere er der vandkølere, som gør, at PC’en falder til ro noget nemmere og hurtigere end normalt. Der findes imidlertid også lufttørrer i visse gamer-PC’er. Ved at bruge vandkølere foregår der rent teknisk en mere effektiv varmeudladning. Med den fart, der er påkrævet, når gamer-PC’erne anvendes, er det af afgørende betydning, at de bliver kølet af på en fornuftig måde.
Jo hurtigere RAM, jo bedre. Og det er ofte noget, der medvirker i gamer-PC’er.
Lyden på gamer-PC’erne er markant bedre, end de er på almindelige computere.
Kablerne er skruet sådan sammen, at der kommer mindst muligt støv ind i computeren. Det er for at undgå så få gener som muligt i skikkelse af irriterende momenter, hvor computeren kan have nedsat fartfunktion, fordi der er for meget støv i den. Det er aldrig godt for computeren, hvis der er for meget støv at finde i den.
Ydeevnen er større på en gamercomputer. Man gider ikke at være den sidste, der kommer ind til hvert spil, fordi ens computers ydeevne er på et punkt, der er yderst kritisabelt.
Æstetikken på gamer-PC’er er ikke til at spøge med. Der bliver lagt langt mere vægt på udseendet på gamer-PC’er, der ofte har et meget futuristisk look. Samtidig er der også et lys, der er noget større end den almindelige computer, som indikerer, at computeren er tændt. Og i gang med at udfolde sig.
Gamer-pc’er er uden ende. Man kan snildt kaste flere tusinde kroner efter sin computer for at få den til at blive bedre og hurtigere. Men det hele behøver ikke at koste en bondegård. Man kan sagtens få et højt niveau af præstationer fra computeren gennem spillehestekræfter trods et budget, der ikke er ualmindeligt højt.
Grafikken på en gamer-PC overgår til hver en tid det, du oplever på en almindelig computer. For at sørge for at spilleoplevelsen bliver mindeværdig, er det vigtigt, der er en vis grafik involveret i det spil, du spiller.
Grundlæggende kan man altså sige, at hvis du overvejer at spille nogle af dine mest tunge spil på en almindelig PC, vil du hurtigt opleve, at den ordinære PC ”lacker”, som det så populært hedder i gamerverdenen. Altså at den hakker og er alt andet end specielt funktionel.
En del gamer-computer-firmaer giver dig som kunde muligheden for at leje computeren. Fordelen ved det er, at man på den måde ikke behøver at tænke på at sælge den, når den er blevet for gammel. Og hvis man vil have et spil, der har lidt for mange kræfter, som computeren ikke er i besiddelse af, kan man henvende sig til firmaet og betale et vist beløb for at få større kræfter ind i computeren.
Nogle steder kan man selv vælge, hvad man vil have i sin computer, og så hænger det hele sammen. Man kan vælge design og hvilke kræfter, man skal have indeni. Så samler de den og sender den hjem til kunden.
Ofte er det sådan, at der går 24 måneder, før gamer-computeren mister sin gensalgsværdi.
Der er nogle spil, som er high end. Det er tit skydespil, men det ændrer sig utrolig meget med tiden. Battlefield 1 trækker for eksempel ofte tænder ud af computeren.
Spillemarkedet er eksploderet rigtig meget på det sidste, hvilket man også så forleden i Royal Arena. Der sker meget i spilleverdenen.
Det er særligt de unge, der gamer. Men man ser i gamerverdenen, at spillerne bliver ældre og ældre for hvert år, der går. På den måde opnår gamerverdenen en ny og dermed også større og større målgruppe for hvert år.
Ret beset kan man sige, at gaming-computerens overskrift er systemintegration. Man integrerer de bedste og mest relevante ting i computeren, som gør, at den er perfekt til dig, der har lyst til at spille alverdens bedste spil.
Om RAM
RAM er det, der med en menneskelig sammenligning kendetegner en computers korttidshukommelse. RAM står for Random Accesss Memory. RAM er stedet i en computer, hvor man finder alle mulige vigtige ting som styrekomponenter, data og computerprogrammer, som ofte bliver brugt, så der er er direkte og hurtig adgang til dem.
RAM er en slags mellemlager, hvor data fra eksempelvis styresystemet, programmer og anden data bliver opbevaret midlertidigt, så computeren på den måde hurtigt har hul igennem til det data, som computeren skal anvende. Når computerens RAM er opbrugt, vil data blive hentet prompte fra computerens harddisk eller SSD, og det er her, du vil mærke, at computeren har for lidt RAM.
Gigabyte
Der findes fire forskellige former for RAM: SD RAM, DDR RAM, DDR2 RAM, DDR3 RAM og DDR4 RAM. Det er sidstnævnte, der er bedst og ikke mindst nyest.
Gigabyte er måden, hvorpå en computer lagrer og bevarer hukommelse. Det er det, der gør, at du kan have et spil kørende på din computer. Det tager gigabytes at downloade et spil, hvorfor du må forvente, at der også er noget tid indregnet i ventetiden, når du skal downloade eller hente et nyt spil.
Jo flere gigabytes, du har, jo flere spil kan du have på din gamer-PC, uden du skal frygte, at du skal slette gamle spil. Jo flere gigabytes, din computer har, jo mere kan du være sikker på, at du kan købe alle de spil, du vil have, uden du skal frygte for, at computeren ikke kan opbevare dem alle.
De bedste gamer-PC’er og dem, der er i en liga for sig
De fleste gamer-PC’er har ofte langt mere og større hukommelse, end almindelige computere er i besiddelse af. Det er netop for at servicere og tage hensyn til gameren, så han eller hun ikke skal gøre sig overvejelser om, hvad der vil ske, hvis han køber syv spil på én gang rent hukommelsesmæssigt på computeren.
De fleste foretrækker at købe færdiglavede computere, men det er jo sådan, at man kan lave sin egen computer ud fra de behov, man har.
Skal vi lave en liste over nogle af de bedste computere fra 2017, er det her vores liste, som er i vilkårlig rækkefølge, men med to undtagelser. De computere som bare er bedst:
Alienware Aurora R5: Mest værdi for pengene. Computeren har stort hukommelseskort, stærkt grafikkort og har det bedste RAM-kort fra 2015: 16 GB DDR4 RAM.
Selvom Alienware Aurora R5 er klodset rent fysisk, er den ikke desto mindre ret lille taget i betragtning af, hvad den kan. Aurora har et unikt design, og dets interne layout er mere løst, men kan stadig huse alle dens vigtigste features. Computeren er virtual reality-klar. Aurora er en revolution rent designmæssigt og kan samtidig give dig en masse fordele, når du spiller, fordi den er så hurtig. Hele computeren er generelt et stort og smukt system.
Cyberpower PC Gamer Ultra 3400 A: Endnu en computer der er rigtig god – prisen taget i betragtning. En maskine der er enormt meget værd. PC’en har et potentiale til at opgradere, som få andre har. Den er relativt hurtig, og den er hurtigere end en standard gamer-PC. Den kan sagtens bruges til almindeligt brug, men hvis du bruger den til high end-spil, skal du ikke regne med, at det bliver en lackfri-omgang. Medmindre du altså tilkøber ekstra ydeevne.
Cyberpower PC Gamer Ultra 3400 A er designet lige så futuristisk, som de fleste andre gamer-PC’er.
ASUS G20CB-WS71: En harddisk med hele 2 TB. Det er ikke ligefrem lidt. Den har LED-skærme, og den er dekoreret med et unikt mønster. Grafikkortet er stærkt – et af de bedste i cirkulationen. Processoren er stærk, og den har tre USB-indgange. ASUS-maskinen er stærk, men den har lidt svagheder på nogle hastighedspunkter, hvilket gør, at man måske skal gøre sig overvejelser om at købe ekstra tilkøb til PC’en.
MSI Trident 3: Den ser sej ud og ligner ret meget en spillekonsol. Den kommer i to farver: hvid og sort. Hvid er en anelse dyrere end sort. Processoren er stærk, og den kan give en stærk opløsning. Der er 1 Terabytes hukommelse, hvilket ikke er så lidt. Computeren kan stilles både horisontalt og vertikalt. Tastatur og mus er inkluderet i prisen på computeren.
MSI Aegis 3: Den ser sej ud og har en ”skæv” funktion, som får den til at se futuristisk ud. Den hælder en anelse til siden, og det gør, at man får indtrykket af, at den har en ekstra dimension, selvom den egentlig bare er rå spille-passion.
Der hører mus og tastatur med. En fed dimension ved MSI Aegis 3 er, at man kan vælge forskellige farver, når man spiller. Det vil sige, at hvis du eksempelvis spiller Counterstrike på en græsbane, kan du gøre sådan, at både mus og tastatur lyser grønt.
De stærkeste og dyreste på holdkortet
Acer Predator G6: Acers topcomputer, når det kommer til gaming. Den er nem at opstarte, og indpakningen er overraskende letfordøjelig, så man ikke skal bruge flere minutter på at åbne den op fra bunden. Der hører mus med. Computeren er ret stor, men ikke voldsomt stor. Den er mellemstørrelse. Den har en holder for dine høretelefoner, hvilket er en ret fin detalje. For en spiller, der gerne vil have sit headset klar og lige ved hånden, er det en god feature. Computeren har blu ray disc-drive, og den har en turbofunktion, man kan aktivere. Man kan spille sine spil på sit system uden at frygte, at der vil være lack-situationer.
Grafikken er helt i top, og den præsterer altid godt i gameplay.
Overordnet er det en fremragende computer, som dog er noget dyrere end de andre.
Alienware Area 51 Threadripper Edition: Den absolut dyreste, men også den bedste. Den, der giver dig en oplevelse, du ikke troede var mulig. Et futuristisk design, som får den til at ligne noget, et rumvæsen kunne have designet. Meget menneskelig ser den i hvert fald ikke ud. Den er sølvfarvet, står oprejst, og den former et X.
Alienware Area 51 Threadripper Edition præsterer på et niveau, der aldrig er set før i gamingverdenen. Den har et effektivt nedkølingssystem, og den kan hurtigt opgraderes.
Ingen konkurrenter kan tilbyde samme produkt, som det, Alienware har bikset sammen. Det værende HP, Acer, Asus eller MSI.
En computer som slår alt, der er blevet lavet. Og derfor er dens pris også på et niveau, hvor de færreste kan være med. Men det er den stærkeste på markedet, og den har sine fordele. Hvis man altså kan købe den.
De to store gamer-computerfirmaer: MSI og Acer
MSI:
MSI blev stiftet tilbage i 1985 i Taiwan og er et af Taiwans 20 bedste globale brands sammen med eksempelvis HTC og ZyXel. Det taiwanske gamerfirma kom første gang på markedet året efter dets fødsel – altså i 1986. MSI er ifølge en undersøgelse lavet af PC Magazine de bedste i verden til at lave gamer-PC’er. I det hele taget står MSI stærkt på computermarkedet. Det er kun Apple, der ifølge læserne på PC Magazine slår MSI. Og det er generelt for de computerevner, den har.
Ved blot at tage et kig på MSI’s slogan er der ingen tvivl om, hvor MSI har deres passion og lægger deres primære fokus: gaming. For som de siger: ”True Gaming. Some are PC, we are gaming.”
MSI har hovedsæde i Taipei i Taiwan, mens det store gamer-firma også har kontorer i Nordamerika, Asien, Oceanien, Europa og Afrika. MSI-computere er at finde i intet mindre end 120 lande.
For ligesom at demonstrere glæden ved gaming startede MSI tilbage i april 2017 deres eget sponsorhold ved navn Join the Dragon. Join the Dragons primære formål er at finde talentfulde eSports-udøvere og gøre dem bedre. De ting, som Join the Dragon hjælper med, er at give de mest talentfulde gamere det rette gamergear, som passer til den enkelte gamer eller det enkelte hold. Det vil sige den rette computer, den rette mus med mere.
Derudover hører der også holddragter med, således at man kan vise, at man er en del af MSIs talentfulde mandskab.
Brandstøtte kommer der også gennem hype og omtale via MSIs sociale medie-kontoer. MSI vil også give gamerne mulighed for at deltage i turneringer og begivenheder via sponsoratet. På den måde kan de talentfulde hold og/eller spillere starte en ny fanbase rundt omkring i verden.
Slutteligt vil MSI selvfølgelig også finansiere rejser, som giver spillere mulighed for at konkurrere med de bedste.
På den måde er det altså tydeligt at se, at MSI har taget gamingindustrien til sig.
Acer:
Acer er et stort og stærkt brand fra Taiwan. Foruden at være stærke på gamermarkedet laver Acer også Virtual Reality-tilbehør, display, smartphones og lignende. Acer er den sjettestørste computeroperatør på markedet. På verdensplan.
Acer blev stiftet tilbage i 1976 i Hsinchu City på Taiwan. Acer har blandt andet opkøbt det velkendte Texas Instruments, som har velrenommerede lommeregnere som dets største indtægtskilde.
Acer er at finde i League Of Legends-turneringer, hvor firmaet gør sit ypperste for at hjælpe og finansiere spillere med de bedste computere. Acer laver flere forskellige ting til gaming-verdenen: bærbarer, PC’er, monitorer og projektører, således at man kan få en væsentligt større skærm end det, man ellers spiller på normalt.
Acer er blandt eSportsudøvernes foretrukne computermærker, fordi de altid står for stabilitet. Samtidig sponsorerer de en masse store begivenheder og får på den måde også lagt fokus på deres computere og når ud til de helt rigtige kunder: gamerne.
De 20 ting, du skal gøre, når du har en gamer-computer:
1: Det er vigtigt at downloade Steam. Den opdaterer automatisk nogle af de ting, der er vigtige at have med, når man gamer. Generelt er Steam en platform, der går meget op i kunderne.
2: På Reddit kan du altid finde gode gamer-aftaler og koder, som du kan tage brug af. Derudover kan du også finde fantastiske priser på spil, du har i tankerne at få fingrene i.
3: Medmindre du virkelig vil have et nyt spil her og nu, kan du altid vente og købe dem på tilbud på Steams sommerudsalg. Men bare rolig. Det er ikke kun om sommeren, der er gode tilbud at finde på Steam. Steam har også en masse fine tilbud til dig under Halloween og ikke mindst julen. Nogle gange kan du få spil med helt ned til 80% rabat.
4: Hvis du spiller et spil i to timer, men du ikke kan lide det, kan du få pengene tilbage. Steam kom til den konklusion, at det ikke var særlig kundevenligt at lade kunderne spille spil, men ikke give dem muligheden for at få penge tilbage igen. Derfor har du på Steam 30 dages fortrydelsesret og kan få pengene tilbage, hvis ikke du synes om spillet. Til gengæld mister du også dit spil, så du skal være sikker i det valg, du tager.
5: Det er ikke kun Steam, der er en god og fair spilleudbyder. Der er også GOG.com. En fantastisk side, som blandt andet stod bag spillet The Witcher 3.
6: Du vil gerne have flere nye spil. Men hvad gør du? Hvordan får du fat i så mange nye spil på én gang uden at skulle betale alt for mange penge? Nemt. Du kan gå ind på Humble Bundle, hvor det er nemt at finde fremragende tilbud til dig, der søger flere gode spil til meget fordelagtige priser. Humble Bundle har samtidig indgået aftaler med både GOG og Steam, hvilket gør, at du med fordel kan bruge Humble Bundle og inddrage det i dit Stam eller GOG.
7: Sørg for at rense din computer i ny og næ. Særligt for støv. Det er ikke godt at have en computer, der er fyldt med støv, og det hæmmer din computers evner. Du skal selvfølgelig købe de rigtige ting til de rigtige områder på gamer-PC’en. Du kan ikke købe vand og rense din computer for støv.
8: Der er ikke nogen grund til at købe et joystick. Ganske vist ser det futuristisk og ret sejt ud, men det er ikke så funktionelt, som man ellers skulle tro. For spil, hvor du gerne vil bruge joystick, kan du lige så godt bruge dit X Box-joystick, som passer perfekt til computerspillene. Du kan også købe et Playstation-joystick. Du kan downloade muligheden for at tilkoble dit joystick fra en af de andre spillekonsoller på gamer-PC’en ved at erhverve DS til din PC.
9: Hvis du har et videografikkort, kan du downloade Geforce, som automatisk opdaterer dit videografikkort. Du kan også få den til at opdatere dine spilindstillinger, som gør, at du hele tiden får forbedringer til dit spil ud fra de evner, din computer har. Med Geforce kan du også optage dine bedste spillesekvenser og eksempelvis uploade dem på Youtube. Det er nok ikke forkert at sige, at Geforce har mange positive fordele involveret ved download.
10: Det kan lyde dumt og som den irriterende forælder, men fra tid til anden bør du rejse dig op. Gå lidt rundt. Få noget luft. Det er decideret usundt at sidde for meget ned uden at bevæge sig og kan i sidste ende resultere i hjerteproblemer.
11: Ligegyldigt hvilken hardware, du bruger, om det er AMD, Intel eller Nvidia, skal du ikke være bange for at prøve noget nyt. Du skal ikke være bange for at spille under de indstillinger, som man kan bruge under de spillemetoder, der er i selve det spil, du spiller.
12: Få en ordentlig mus. Hvis du vil være sikker på, din computer opfatter det, som din mus gør så hurtigt som muligt – og i nogle spil er et splitsekund utrolig meget – skal du være sikker på, du har fået fat i den helt rigtige mus. Derudover er det også vigtigt, du får fat i en musemåtte.
13: Du skal være åben for forskellige genrer. På PC’er vil du se alle mulige forskellige navne på, hvad spillene er for en slags genre. Ofte er genrebegrebet med til at gøre, at man ikke har lyst til at prøve noget. Det er lidt ligesom folk i musikkens verden, som insisterer på ikke at høre eksempelvis pop. I gamer-verdenen skal du være åben og prøve alle spil. Uanset om spillet måske hører under en genre, du normalt ikke bryder dig om.
14: Twitch. Det kan være sjovt at følge med i streams, hvor du blandt andet også kan se, hvordan kunstneren Deadmau5 gør det, når han spiller og samtidig laver ny musik. Men du får også noget ud af at lave dit eget stream. Ofte kan du få respons fra seere, hvor de fortæller dig, hvad du skal gøre bedre, og hvilke styrker du har. Samtidig er det også sådan, at hvis du får nok følgere, kan du tjene mange penge på din helt egen kanal. Endnu en grund til at tage chancen. Du kan ende med at tjene rigtig gode penge på at lave det, du elsker allermest.
15: Vær opmærksom på nogle spil, der indeholder mal. Det er særligt Warner Brothers, der har vist sig som den helt store synder i det tilfælde.
16: Ubisoft-spil bruger Uplay. Uplay er det samme som en slags falsk Steam, som ikke er lige velfungerende og formår faktisk at ødelægge dine spil, fordi der er tilsat ekstra meget Digital Rights Management.
17: Nogle spillere er bare bedre på PC, hvor grafikken er bedre.
18: Du skal ikke overveje at købe spillebooster-applikationer. De virker ikke. Og i nogle tilfælde kan applikationerne kollidere med Steam og give dig et ban, fordi Steam vil betragte applikationerne som noget, da applikationen kan tolkes som et ondskabsfuldt program.
19: Steam har grupper og beskedfunktioner. Der er ikke kun forummer, men du kan også kontakte de spillere, du har spillet mod. Det kan styrke dig som gamer og gøre, at du bliver en bedre spiller.
20: PC-spil er ikke så dyrt, som folk går og tror, det er. Selvfølgelig kan man bruge helt op til tusinder af kroner, men du kan også bruge det samme på en konsol til at bygge en computer, der er bedre end konsollen.
Grunden til at gamer-computere er så populære: eSports
I 1990’erne meldte internettet sin ankomst på den globale scene og sikrede, at der kom en masse spillemuligheder på landkortet. Internettets fremkomst gjorde, at PC-spils popularitet røg i vejret. Eksempelvis var 1988-spillet Netrek et internet-spil, hvor man kunne være op til 16 spillere gennem en open source-software. Netrek var det tredje internetspil, men var det første, som havde kontinuerlig spillerinformation gennem spilforbrugere, som altid var med.
De første store eSports-turneringer blev en realitet i 1990’erne, da der blev afholdt Nintendo World Championships. En turnering, der hvert år blev afholdt i Universal Studios i Hollywood i USA.
Blockbuster Video afholdt også en eSports-turnering i begyndelsen af 90’erne. Der var spillere med fra Chile, Canada, USA, Storbritannien og Australien.
På det tidspunkt blev de første TV-udsendelser om eSports vist på TV i Australien og Storbritannien.
Omkring årtusindeskiftet blev eSports populært i Asien, og det er her, vi for alvor kan datere og se en udvikling, der har fået positive konsekvenser for eSporten. Det var særligt Sydkorea, der var længst fremme i forhold til popularitetsfremgangen af eSport i det østasiatiske land.
Internettet blev en fast bestanddel af folks hjem, og det medførte, at en masse spil blev hentet ind hos de spilleglade sydkoreanere. På daværende tidspunkt havde der næsten lige været finanskrise, hvilket medførte, at der var mange, som var arbejdsløse. Og det er jo godt for spillegiganter, for så kan der sælges spil.
Et andet afgørende instrument i at øge populariteten hos eSports var de famøse internetcafeer, som var bedre kendt under navnet ”LAN gaming center.” Det gjorde, at flere og flere sydkoreanere så en mulighed for at være sociale, samtidig med at de spillede.
I år 2000 oprettedes det koreanske eSports-forbund, som var en gren af det kulturelle, turistiske og sportsministeriet. Altså en tidlig og tydelig cementering af, at man havde tiltro til, at eSports kunne gå hen at blive populært. Rigtig populært.
I 00’erne og i 2010 tog udviklingen for alvor fart. Det var omkring den tid, at seertallene og pengepræmierne steg betragteligt. Selvom store turneringer blev en realitet allerede i 90’erne, steg antallet af turneringer betydeligt i 2010. Fra 10 turneringer i 2000 til 260 i 2010. Mange succesrige turneringer blev stiftet under 00-perioden, og den første turnering, der oversteg 1 million dollar i præmiesum, blev afholdt i 2006.
eSports voksede uden for Sydkorea og tog igen fart i Nordamerika. Turneringer blev vist på TV i Sydkorea, hvilket kun øgede interessen for eSports i landet.
I Frankrig fik Game One rettigheder til at vise diverse eSports-turneringer i et program, der hed Arena Online. I USA viste ESPN en Madden NFL-turnering i et program, der hed Madden Nation. En turnering som blev vist fra 2005 til 2008, inden turneringsdækningen lukkede ned.
I 2010 var Nintendo på spil igen, da de afholdt Wii Games Summer 2010. Turneringen havde over 400.000 deltagere, da turneringen foregik hjemmefra.
I 2014 gik den største selvstændige eSports liga Electronic Sports League sammen med det lokale japanske brand Japan Competitive Gaming for at prøve at få eSporten til at vokse i landet.
Når det kommer til tilskuere i arenaerne, er antallet steget støt, ligesom antallet af streaming-seere på samme måde er evigt stigende.
I 2013 var der 32 millioner, der så med, da der var finale i verdensmesterskaberne i League of Legends. En turnering, der blev afviklet i Staples Center, og som har plads til 21.000 tilskuere.
Året efter var der 40.000 inde at se VM-finalen i League of Legends i Sydkorea med 35 millioner seere på nettet. Under turneringen var der åbningsceremoni og lukkeceremoni, som man kender det fra store sportsturneringer som VM i fodbold og OL.
eSporten begyndte for alvor at vinde indpas i Danmark inden for de sidste tre år med Counter Strike og FIFA som de førende e-sportsgrene.
Om eSports
Når det kommer til eSports, er der ingen tvivl om, at det er en voksende sportsgren. Vi kan bare tage et kig på begivenheden, der blev afholdt i Royal Arena i København tilbage i november 2017. Her var der flere tilskuere med, som sagde, at det var en ”sindssyg begivenhed”, hvilket selvfølgelig skal forstås positivt. Det var en turnering, hvor det reelt set føltes lidt som at være til en fodboldkamp. Vild indlevelse på lægterne, en stopfyldt arena og spækket med action.
Det gode ved Counter Strike-turneringerne er, at de altid er proppet med action. Der er ikke et øje tørt, når først man sætter sig ned og ser showet.
De fleste af os, der spiller Counter Strike, er bekendte med, at det kan blive en langsommelig og til tider kedelig affære, når vi selv spiller. Det er svært at ramme modstanderen, når han gemmer sig bag en bygning eller lignende. Men når de her dygtige spillere spiller, er der ingen tvivl om, at de ved, hvordan man gør. De kan praktisk talt det hele, føles det som.
Når der er Counter Strike-turneringer, kan de streames på siden Twitch. Det er derinde, man kan se alle de store turneringer, som altid bliver streamet. Jo flere abonnenter, man har på Twitch, jo flere penge kan man tjene. Og så vil der som altid også være sponsorer, der er interesseret i at give en hjælpende hånd.
I Danmark har vi to stærke Counter Strike-mandskaber i skikkelse af Astralis og North. Sidstnævnte er en del af både FC København og Nordisk Film. Ja, faktisk har North træningslokaler i Parken med udsigt til fodboldbanen.
Og det er lidt den udvikling, eSports tager. Der er mange fodboldmandskaber, som har investeret i eSports-mandskaber. Til at starte med er det naturligt nok FIFA, der vinder indpas hos fodboldklubberne, hvor blandt andet danske August Rosenmeier har vist prøver på sit unikke talent. Han var på PSGs holdkort, men uopnåelige krav gjorde, at han skiftede til et engelsk FIFA-mandskab, som ikke har noget med fodbold at gøre ellers.
Men det er ikke kun FIFA, fodboldklubberne satser på. Som danske FC København er der mange, der er sikre på, at det kun er et spørgsmål om tid, før fodboldklubberne følger FCK trop og starter deres egne eSports-mandskaber, der har med andre computerspil at gøre.
For selvom Counter Strike er stort i Danmark, er det faktisk Dota 2 og League of Legends, der er de største inden for gamerverdenen. Det skyldes i høj grad, at de to spil er enormt populære i Asien, der har en indgroet gamingkultur hos befolkningen. I Europa og USA er Counter Strike størst, men har endnu ikke helt opnået den samme og store interesse, som man kan sige, Dota 2 og League of Legends har i Asien. Men eSports vokser stigende og støt. Hele tiden.
Pengene i eSports
Den øgede interesse og vækst gør jo selvsagt også, at der kommer en masse penge ind i turneringerne.
Til dato er det stadig Dota 2, der har overtaget, når det kommer til de største præmiesummer til turneringer. Således er top fire over største præmier ved forskellige turneringer i eSports-verdenen Dota 2-relaterede.
Det er alle sammen The Internation-turneringerne, der har trukket det længste strå. 2014, 2015, 2016 og 2017. Fælles for dem alle er, at for hvert år er beløbet steget markant.
I 2014 vandt vinderholdet det, der svarer til 31 millioner danske kroner. Som skulle deles af fem kinesere på Newbee-mandskabet. Altså lige godt 6,2 millioner kroner pr. snude. Ikke dårligt for at spille sit yndlingsspil.
I 2015 var der 41,7 millioner kroner til deling til vinderne.
I 2016 var der 57,5 millioner kroner til deling til det vindende hold.
Og i 2017 kom rekorden så: 68,22 millioner kroner til det vindende mandskab, som var Team Liquid, der havde en libaneser, en finne, en tysker, en jordaner og en bulgarer på holdet.
Men der er også store præmiepenge at finde i League of Legends. Således vandt de sydkoreanske vindere fra SK Telecom T1 i 2016 12 millioner kroner til deling. Seks spillere. Så altså lige godt 2 millioner kroner i lommen på hver enkelt spiller.
Det største præmiebeløb, der er blevet registreret i Counter Strike-regi, er 5 millioner kroner til deling af EnVyUs bestående af frem franskmænd.
Men det er så kun præmiepenge. Det er ikke kun dér, man tjener penge som eSports-spiller.
Siden 2016 er der blevet skrevet under på intet mindre end 600 sponsoraftaler spiller og sponsor imellem. Majoriteten af sponsorerne er indtil videre IT- og computerfirmaer, som udgør omkring 360 af de 600 sponsorater. Men flere og flere af de store har fået øjnene op for eSports: heriblandt Red Bull og McDonald’s.
Der er flere forskellige måder at sponsorere på. Der er de sponsorater, som er knyttet til de enkelte spillere. Og så er der dem, hvor sponsorerne foretrækker at lægge navn til en begivenhed eller være hovedsponsor til en turnering eller begivenhed.
Samtidig er der også de sponsorater, som har med streaming-siden Twitch at gøre. Her er det muligt at brande sit firma, når et hold livestreamer en kamp eller turnering. På den måde får man som sponsor publicity.
Løn på 2 millioner om året
Hos mændene er Andreas Højsleth fra Team Astralis garanteret en månedsløn på 62.000 kroner, men han fortæller, at han får op mod 2 millioner kroner om året på at spille Counter Strike.
Andreas Højsleth bruger 110 dage af året på at rejse Jorden rundt for at spille diverse turneringer. I 2017 vandt han og Astralis en turnering i Los Angeles, der indbragte dem 1,7 millioner kroner til deling.
Andreas Højsleth har spillet det populære spil, siden han var 12 år gammel. Han mener, det er surrealistisk, at når han spiller turneringer eller træningskampe, er der – til en almindelig omgang – 12.000, der kigger med på Twitch.
Udviklingen fortsætter – både hos eSports og gaming-computere
Og mens eSport-udviklingen vokser, vil salget af gamingcomputere også stige. Det er ikke et tilfælde, at de store firmaer – som blandt andet Acer og MSI – poster en masse penge i eSporten. Det er en fantastisk måde for dem at brande sig selv og deres mærker og varer på, og det er det helt rigtige sted.
Flere undersøgelser viser naturligt nok, at jo flere, der spiller eSports, jo flere vil købe en ordentlig spille-computer.
Derfor håber Acer, MSI og alle de andre selvfølgelig på, at udviklingen fortsætter. Gamer stol, gamer bærbar, gamer mus, gamer tastatur, gamer headset, gamer skærm, gamer bord, gaming router.