Hvis du gamer flere timer om dagen, er det vigtigt, at du har det rigtige udstyr. Det gør oplevelsen bedre for dig, og desuden undgår du at få irriterende skader og ømme led. For eksempel kan et ordentligt tastatur gøre en kæmpe forskel, når du spiller computer. Her får du en gennemgang af, hvad der er vigtigt at lægge mærke til ved et tastatur samt en beskrivelse af nogle af de mange tastaturer, der er på markedet.

Se et stort udvalg af tastaturer her

Pris 799,- 1.089,- 1.499,-
Model ROCCAT Horde AIMO ZOWIE CELERITAS 2 Razer Black Widow V2
link Køb den her Køb den her Køb den her

Pris 699,- 1.399,- 999,- (Fra video)
Model Corsair K63 Compact Xtrfy K2-RGB Mekanisk HyperX Alloy FPS Mekanisk
link Køb den her Køb den her Køb den her


Nu sidder du måske og tænker, ”Hvad er egentlig forskellen på et helt almindeligt tastatur og et gamertastatur?” og det skal du naturligvis få svar på! Noget af det vigtigste i den forbindelse er at nævne de programmerbare taster. På et almindeligt tastatur til en stationær computer – eller i en bærbar én af slagsen for den skyld – finder du oftest blot bogstavstasterne og de gængse genveje. På nogle af dem er der ude i siden eller i bunden desuden indarbejdet et lille panel, hvor du kan styre eksempelvis lydstyrken. På et gamertastatur har du imidlertid et væld af små knapper rundt omkring på tastaturet, og dem kan du indstille frit, så de udfører lige nøjagtigt den opgave, der giver mening for dig. Det kan for eksempel være en kombination af flere forskellige taster, hvilket i høj grad kan være en fordel i RPGs. Det sparer dig nemlig for kostbar tid i spillet, og gode taster – og fornuftig programmering fra din side af – kan afgøre udfaldet for dit spil.

Generelt om tastaturer til gaming

Ud over de mange forskellige taster på et gamertastatur er der her også en væsentlig forskel i forhold til blokering af taster. På de fleste almindelige keyboards kan du nemlig kun trykke på to taster på én gang. Hvis du trykker på en tredje på samme tid, vil kun de to af dem blive sendt til computeren, og det kan skabe store problemer i forbindelse med gaming. På mange gamertastaturer kan du derfor trykke på helt op til 6 forskellige taster, uden at nogen af dem bliver blokeret. Det er for det meste nok, men i visse tilfælde kan du have brug for et board, der kan sende flere inputs end 6 videre, og dette er derfor værd at være opmærksom på, når du skal ud og investere i et nyt tastatur.

Selve tasternes udseende er også vigtigt at kigge på, når du skal købe tastatur. Der er nemlig mange forskellige slags taster på markedet, og der er stor forskel på kvaliteten og brugervenligheden af dem! Naturligvis er det forskelligt, hvilket materiale tasterne er lavet i, og dermed også hvor meget de kan holde til. De fleste tastaturer fremstilles i plastformerne PBT og ABS. Du kan nemt gennemskue, om der er brugt ABS til dit keyboard, da det er den form for plast, der hurtigt begynder at skinne, dér hvor du bruger tastaturet meget. Det vil sige, at taster, som bruges flittigt, vil skinne efter et stykke tid, og det er naturligvis irriterende og ødelægger designet. Desuden vil det føles anderledes, når det bliver slidt, hvilket kan virke forstyrrende. PBT er altså klart bedst, men det er også en del dyrere og vejer også mere, hvilket ligeledes er en faktor, der kan spille ind på dit valg af tastatur. Desuden skal du være opmærksom på, hvordan bogstaverne er lavet på tastaturet, da nogle hurtigere bliver slidt af end andre.

Alle disse ting er værd at have med i dine overvejelser, når du skal vælge gamertastatur, men det vigtigste er imidlertid, hvilken switch der er i det pågældende keyboard. Switchen er den komponent, der sidder inde i tastaturet og registrerer dine bevægelser og klik. Switchen sender dine tryk videre til computeren, og det er derfor altafgørende, hvilken switch der er i tastaturet. Generelt arbejdes der hovedsageligt med 3 forskellige typer: membranswitch, scissor-switch membranswitch og mekaniske swithces. Den førstnævnte type er den billigste af slagsen og er ligeledes den dårligste. Det er den, du finder i billige standardkeyboards og fjernbetjeninger, som ikke skal kunne reagere specielt hurtigt. Dette kan sagtens være tilstrækkeligt til almindeligt computerarbejde, men til gaming er det sjældent godt nok. Den næste – scissor-switch membranswitch – er en videreudvikling af den klassiske membranswitch, og den er derfor også noget bedre. Den er lidt dyrere, men den er også tilsvarende bedre! Sidst, men bestemt ikke mindst, har vi de mekaniske swithces. Det er denne type, du finder i mekaniske tastaturer, som er den type keyboards, som langt de fleste gamere benytter sig af! Det væsentligste at nævne om denne form er, at tasterne reagerer hurtigere, da du ikke behøver trykke lige så hårdt som på et membrantastatur, for at dit klik bliver registreret. Det er – igen – en fordel, når det kommer til gaming, hvor millisekunder ofte kan betyde knald eller fald, og du derfor helst skal have udstyr, som reagerer lige med det samme.

Hvad er et mekanisk tastatur?

Nu var vi lige hurtigt inde på de mekaniske tastaturer, som mange gamere bruger, og dem skal vi kigge lidt nærmere på. Og det gør vi ved først at kigge nærmere på det modsatte – nemlig et membrantastatur. Der er mange forskellige måde at opbygge begge slags tastaturer på, men som udgangspunkt kan et membrantastatur forklares således: På et membrantastatur har du under selve tasterne en masse elektriske baner. Disse forbindes, når du trykker en tast ned, og derved sendes der et signal videre til computeren om, at denne tast er trykket ned. Det er den billigste måde at fremstille tastaturer på, men der er en del problemer med denne metode i forhold til gaming. Med et sådant tastatur skal du nemlig trykke tasten helt i bund, før dit tryk registreres, og hvis du sidder i en heftig kamp, kan det altså afgøre udfaldet, om du får trykket tasten den sidste millimeter ned eller ej.

På et mekanisk tastatur, derimod, behøver du ikke trykke tasten helt i bund. Hvor du på et almindeligt tastatur med membranswitch kan lave hele printpladen på én gang, skal du ved et mekanisk tastatur fremstille en separat switch til hver enkelte tast. Det betyder, at tasterne er væsentligt bedre og reagerer meget hurtigere end på et membrantastatur. Denne mulighed koster imidlertid også en hel del mere, og det er derfor, man ikke bruger den som standard i almindelige tastaturer eller i bærbare computere. Til gengæld er det værd at overveje denne type tastatur, hvis du gerne vil have et keyboard, der hurtigt og effektivt sender dine inputs videre. Desuden er der med et mekanisk tastatur ingen risiko for knapper, der sætter sig fast eller på anden måde skaber problemer, og dette er også en vigtig fordel at nævne med mekaniske tastaturer. Hvis du gamer på et relativt højt niveau, kan du helt sikkert forestille dig frustrationen over at tabe et spil, fordi en tast har sat sig fast, og dét undgår du altså med et mekanisk tastatur med individuelle switches.

Ud over de spilmæssige fordele, er der også nogle økonomiske fordele ved et mekanisk tastatur. Og det kan måske godt virke lidt mærkeligt, når vi nu lige har skrevet, at det er det dyrere valg i forhold til tastatur, men hvis vi kigger på holdbarheden, er denne slags tastatur altså alle pengene værd! Et mekanisk tastatur er nemlig meget mere modstandsdygtigt end et membrantastatur, og eksempelvis kan et tastatur med mekanisk switch holde til op mod 60 millioner tryk på hver tast! Det er væsentligt mere end et tastatur med membran, og derfor kan dit – lidt dyrere – mekaniske tastatur altså også holde i længere tid, hvilket gør det til en god investering!

Ud over at tastaturet generelt kan holde til mere, er der også den fordel ved et mekanisk tastatur, at du kan skifte tasterne ud, hvilket igen forlænger levetiden. I og med hver tast har en individuel switch, kan du nemlig tage tasterne af og udskifte dem med nye, hvis eksempelvis overfladen og bogstaverne er slidt af. Desuden er det med denne slags taster muligt at tage tasterne af, hvorved du kan rengøre dit tastatur indeni også! Det er igen en fordel i forhold til levetiden, og desuden er det naturligvis værd at nævne i forhold til hygiejnen ved et tastatur, der bruges flittigt! Du kan også finde almindelige membrantastaturer, hvor de enkelte taster kan tages af og rengøres, men det er bestemt ikke noget, du kan regne med, hvis du køber et membrantastatur!

Superhurtigt tastatur fra danske Steelseries

Steelseries er et dansk brand med hovedsæde i København. Det blev grundlagt i 2001, og siden da har de opbygget sig et solidt ry i gamerverdenen! Det tastatur, vi skal se nærmere på her, er deres Apex M400-model. Det koster omkring 500 kroner, så det er et ret budgetvenligt bud på et godt gamertastatur. Dette er et såkaldt slimline-gamertastatur, hvilket vil sige, at du her kun har at gøre med de mest nødvendige taster. Der er altså ingen programmerbare macro-taster i siden, som der ellers er på mange tastaturer til gaming. Til gengæld kan du selv indstille samtlige taster på dit keyboard, og det betyder altså, at du kan specialdesigne det fuldkommen efter dine ønsker! Det gør, at du kan udnytte samtlige taster på dit keyboard, og at du kan indstille dem, lige som det passer dig og efter dine behov. På den måde er der ikke brugt plads på ekstra taster rundt omkring, som du måske alligevel ikke har brug for. Desuden er der ingen blokering på dette tastatur, som vi har været inde på før. Du kan altså trykke lige så mange taster ned, som du overhovedet har lyst til, uden at risikere at nogle af dem ikke bliver registreret og sendt videre!

Ud over at alle tasterne i princippet kan registreres på én gang, opfanges dine tryk virkelig hurtigt med dette tastatur. Steelseries har her brugt sine egen switches – QX1-switches – og de er meget, meget effektive! Faktisk skal du kun trykke med en vægt på 45 gram, før dit tast registreres, og desuden skal tasten kun trykkes 1,5 mm ned. Det betyder, at der er en virkelig kort reaktionstid på dette tastatur fra Steelseries, og desuden kan tasterne holde til cirka 60 millioner tryk, og dermed har det også en lang levetid.

Dette tastatur er altså til dig, der kræver superhurtig reaktion fra dit keyboard, og som ikke vil gå på kompromis med dit udstyr. Det eneste umiddelbare minus ved dette tastatur er, at der ikke er gjort særligt meget ud af baggrundsbelysningen. Du kan nemlig kun få blå baggrundsbelysning, og dette kan naturligvis være en smagssag. Hvis ikke du har noget imod blå og godt kan leve uden macro-taster (når du nu alligevel kan indstille alle de andre), er dette imidlertid et virkelig solidt valg af gamertastatur i forhold til prisen, og du kan i hvert fald ikke skyde skylden for et eventuelt nederlag på reaktionstiden!

Gaming keyboard fra Razer

Razer er et amerikansk mærke, som er verdenskendt for deres solide tilbehør til gamere. Her er kvaliteten altid i top, og de laver nogle helt fremragende produkter! Til gengæld koster de også lidt mere – tastaturet BlackWidow Chroma, som vi her skal se nærmere på, koster omkring 1200 kroner, og det er da en del at smide efter et keyboard. Til gengæld får du virkelig mange fede funktioner for pengene, så hvis du har økonomien til at investere i et tastatur i den prisklasse, er det bestemt en overvejelse værd!

På dette tastatur finder du en kort håndledsstøtte, hvilket der ikke var på det tidligere omtalte tastatur fra Steelseries. Om dette er en fordel eller ej er en smagssag, men mange nyder godt af en håndledsstøtte som denne. Generelt er selve tastaturet relativt stort – igen er det en smagssag, om man foretrækker et stort eller et lille tastatur – og der er altså god plads til hver enkelte tast.

Dette tastatur er også lidt større end det fra Steelseries, fordi du her får 5 indbyggede macro-taster med. Altså taster, der kan programmeres efter dine ønsker og behov, så de eksempelvis med et enkelt tryk udfører en særlig kommando, som ellers kræver flere klik. Dette sparer dig for unødvendig tid og tastninger i en intens kamp, og det kan være med til at gøre en kæmpe forskel på kampens udfald. Desuden kan du tilslutte et headset, mikrofon eller noget helt tredje direkte til tastaturet, hvilket nogle sætter pris på.

Det væsentligste at nævne med dette keyboard er dog den type switches, der er anvendt. Her er der nemlig anvendt Razers egne grønne switches, som er særligt gode. Desuden er disse switches specielle, i og med man som bruger tydeligt mærker, når en tast er blevet aktiveret. Det kan være en fordel for dig som gamer, hvor reaktionstiden er altafgørende for dit spil, og du dermed kan have stor gavn af med det samme at vide, om din tast er blevet aktiveret eller ej. Igen er det en smagssag, om man synes, dette er vigtigt, men mange synes, det er en fordel, og derfor er det naturligvis værd at nævne om dette tastatur fra amerikanske Razer.

Der er imidlertid også en lille ulempe ved dette tastatur. Aktiveringsvægten på tasterne ligger nemlig på hele 55 gram – altså 10 gram mere end på dét fra Steelseries – og det er i den relativt høje ende af skalaen, hvilket du selvfølgelig skal være opmærksom på, når du køber et nyt tastatur til gaming. Tasterne aktiveres, når de bliver trykket 1,9 mm ned, hvilket er temmelig fint for et gamertastatur. Derudover er der kun 0,4 mm imellem det punkt, hvor tasten aktiveres, og det punkt, hvor tasten slipper kommandoen igen, og det gør det virkelig effektivt at dobbeltklikke, da der nærmest ingen bevægelse skal til, før dit dobbeltklik bliver registreret. Vi har altså at gøre med et virkelig effektivt gamertastatur, hvor hvert eneste klik tæller!

Et lækkert gamer keyboard fra tyske Roccat

Vi smutter en tur til Tyskland og skal kigge på et solidt gamertastatur fra mærket Roccat. Modellen hedder Roccat Suora FX, og det koster – ligesom det fra Razer – omkring 1200 kroner. Tastaturet er temmelig kompakt, og der er ikke brugt plads på en masse unødvendigheder. Noget lidt særligt ved dette keyboard er, at det er et såkaldt ”rammeløst” et af slagsen. Det vil sige, at man kan kigge ind under selve tasterne på tastaturet og har direkte udsyn til de switches, der sidder under hver enkelte knap. Det er et designmæssigt valg, og desuden gør det det nemmere at udskifte knapper, hvis dét skulle blive nødvendigt. Til gengæld er de frie switches også en smule mere udsatte.

Selvom stort set alt unødvendigt er skåret fra på dette tastatur, er der alligevel blevet plads til 6 macro-taster, som du frit kan programmere i den medfølgende software. Desuden er der anti-ghosting på samtlige taster, så du ikke behøver bekymre dig om faren for blokerede taster undervejs i dit spil.

Til dette tastatur er der anvendt switches fra mærket Cherry, hvilket er et yderst udbredt brand på markedet. Hvis ikke firmaerne, som producerer gamertastaturer, selv laver deres switches, bruger de som regel Cherry, så med dem går du bestemt ikke galt i byen! Her er der brugt Cherry MX Brown switches. De har en aktiveringsvægt på blot 45 gram, så der skal ikke meget til, før dit tryk bliver registreret. Derudover skal du trykke tasten blot 2 mm ned, før det registreres, og den totale vandring på tasten – altså den længde, den kan trykkes ned i alt – er på 4 mm. Det anslås, at tasterne kan holde til cirka 50 millioner tryk, så igen har vi altså at gøre med et tastatur, der virkelig kan holde til meget. Det vil kunne følge dig i mange år frem, og hvis der bliver behov for det, kan du nemt og hurtigt skifte slidte taster ud. Disse switches fra Cherry er taktile, hvilket betyder, at du med det samme mærker, at en tast er aktiveret. Det kan være en fordel, hvis det går meget hurtigt, og enkelte tryk betyder knald eller fald. Nogle finder det distraherende, men mange ser det som en fordel, når man først lige har vænnet sig til det.

Som med alle gamertastaturer er der ledning på dette fra tyske Roccat. Man bruger ledning på gamertastaturer for at undgå risikoen for forsinkelser eller eksempelvis svigt i forbindelsen mellem tastatur og modtager, hvis du har at gøre med et trådløst keyboard. På dette tastatur kan du selv vælge, hvilken side ledningen skal sidde i, så det giver bedst mening for dig. Ydermere kan du vælge mellem hele 16,7 millioner farver, når du skal indstille baggrundslyset! Der er altså rigeligt med muligheder, og det er et virkelig godt bud på et seriøst gamertastatur.

Luksustastatur fra Corsair

Når man siger ”gamerudstyr”, må man nødvendigvis også sige ”Corsair”. Det amerikanske mærke har været på banen siden 1994 og har siden da været en stor del af det voksende gamermarked. Her har vi at gøre med deres tastatur K95 Platinum. På dette tastatur er der – ligesom på det fra Roccat – benyttet Cherry brown-switches, og som nævnt er det et vældig godt valg, når det kommer til gamertastaturer! Dette keyboard ligger i den lidt dyrere ende, da det koster helt op omkring 1600 kroner. Du får til gengæld et virkelig solidt keyboard, som helt sikkert vil følge dig i mange år, da der er en levetid på hver tast på cirka 50 millioner klik. Også på dette tastatur er der 6 indbyggede macro-knapper, som du kan programmere i den medfølgende software, som har fået meget ros af brugerne. Derudover er der indbygget ”roller” på tastaturet, hvorfra du kan styre volumen på musik og spil. Det er en luksusdetalje, som man virkelig kan nyde godt af!

Opsætningen af tastaturet foregår i deres anerkendte software, hvorfra du kan indstille og personliggøre dit keyboard. For eksempel er der på dette keyboard masser af muligheder for at indstille baggrundslys i forskellige niveauer og design, så du kan få det lige, som du vil have det. Generelt er det et luksustastatur, som virkelig byder på mange muligheder, og hvis du har finanserne til det, er det uden tvivl et godt valg! Gamer stolgamer pcgamer bærbargamer musgamer headsetgamer skærmgamer bord.