​Sådan får du den bedste spilleaften med vennerne

Når det atter bliver lettere at mødes med venner og familie, så er der intet, der sætter gang i morskaben og løjerne som et godt, gammeldags brætspil. Her guider vi til, hvordan du får den perfekte spilleaften i selskab med venner.

Tema

Aller elsker en god temafest, men det er dog ikke nødvendigt, hvis du ikke er så meget til fast planlægning. Du kan sagtens vælge bare at invitere folk til forskellige spil, men med et tema bliver der et fokus. Det behøver ikke være noget specifikt, men temaer såsom Las Vegas poker, Mordgåder, Drikkespil eller Selskabsspil vil sætte kursen.

Forventningsafstemning

Har du allerede valgt spil og nævnt det i invitationen, ved de inviterede også, hvad de kan forvente sig. Så bliver der heller ikke skænderier om, hvilke spil der skal spilles. Forventningsafstemning i invitationen kan også være altafgørende for, at aftenen bliver god. Så ved alle gæsterne nemlig, hvad de går ind til, og de vil kun møde op, hvis de er indstillede på de aktiviteter, som du har angivet.

Spiltyper

DR forklarer, at især selskabspil er meget populære for tiden. Det vil sige spil, hvor man enten lærer noget om hinanden, eller hvor man kan prøve kreativiteten af. Her er det nærmere vigtigt med sjove og kreative indslag, fremfor det er at vinde. Der findes ofte ingen rigtige svar, og morskab vil have et højere fokus end konkurrencen.

Dermed ikke sagt at gammeldags spil med det konkurrenceprægede element er gået af mode. I stedet for fokus på morskab på det sociale plan, konkurrerer man på held, evner og koncentration, mens der dog stadig er tid til at have det sjovt. Nogle spil er holdspil, som kan afprøve samarbejdsevner og koordinering i tillæg.

Antal spillere

Det er ikke helt ligegyldigt, hvor mange personer du vælger at invitere. Nogle spil er bedst med et særligt antal spillere, og derfor kan det være en god idé at invitere dette antal. Som en tommelfingerregel er 4-6 spillere ideelt, da mange spil er designet til at være et socialt omdrejningspunkt.

Invitér gerne personer, der er vilde med spil. Det kan skabe uoverensstemmelser, hvis to af gæsterne er spilnørder, mens du selv er neutral, og de sidste gæster kun er til stede af sociale grunde. Talemåden ”Lige børn leger bedst” er passende her.

Det samme gælder for typer af spil. Hvis to af dine gæster foretrækker logiske spil, og to andre mere er til de sociale selskabsspil, så kan det blive svært at finde et kompromis, som alle kan blive tilfredse med.

Tid

Sørg for at have tid nok, hvis din spilleaften skal blive en succes. Spil er tidskrævende, og nogle tager timevis. Især hvis det er et nyt spil. En bagkant kan være ødelæggende for stemningen og resultatet. Start derfor gerne så tidligt som muligt.

Online spil

I løbet af det sidste år har det været svært at kunne samles fysisk om et brætspil i hjemmet. Hvis den sociale afstand stadig skal holdes, så kan det være et godt alternativt at forsøge med spil via internettet. Det kan være, at I kan mødes på et online casino til for eksempel et kortspil som poker eller måske via et online rollespil eller lignende.

Mad og drikke

Hos danskerne hører mad og hygge unægteligt sammen, så maden er ikke ligegyldig til din spilleaften.

Eftersom spil er tidskrævende, så vil den store middag med fem retter dog ikke være en god idé. Vælg i stedet noget let eller bestil noget udefra. Det kan være en god pizza, som er let og hurtig at spise.

Det kan også være en fin idé at servere fingersnacks under spillet, og disse kan sagtens fungere som en slags dessert. Vælg noget, der ikke sviner for meget eller er for fedtet. Måske en ispind eller gulerodsstave med dip, hvis det skal være sundt.

Når det kommer til drikkevarer, så er nogle spil gode med alkohol i blodet, mens andre ikke er. Hvis der ikke er tale om deciderede drukspil så hold igen med de våde varer. De fleste vil sagtens kunne hygge sig uden for mange procenter, og det vil også give de bedste oplevelser for alle.

Planlæg ikke for meget

Hvis du ikke inviterer lutter hardcore-spillere, så kan det være en god idé kun at spille et enkelt eller et par spil. Så er der god tid – også til det sociale.

Du kan finde flere gode tips til din spilleaften med mere her.

Den perfekte spilleaften

Den ideelle spilleaften er en aften, hvor både du og gæsterne hygger jer. Få succes med aftenen ved at skrive en klar invitation, på forhånd udvælge spillene og spiltyperne, invitere 3-5 spilleglade personer, servere let spiselig mad og have god tid til at hygge jer i hinandens selskab.