Der er 5 millioner kroner i præmiesummen ved ESL Pro League Season 5 finalen, som foregår fra den 30. maj til 4. juni i Dallas. Det bliver spændende at se, om ændringen til UMP’en kommer til at have en indvirkning, selvom det ikke har set sådan ud online. Sæson 4 blev overraskende vundet af Cloud9, der slog SK Gaming 2:1, men kan amerikanerne gøre det igen?
Vi har set på de mest spændende historier ved finalenfor de 12 hold, som er inddelt i to grupper, og du kan se en kampoversigt i bunden af artiklen:

Gruppe A Gruppe B
SK Gaming
G2 Esports
Immortals
Fnatic
Cloud9
EnVyUS
North
Team Liquid
mousesports
NRG Esports
Natus Vincere
OpTic Gaming

Velsmurte maskiner: North og SK Gaming

North skuffede ved IEM Sydney, men deres online form i ESL Pro League har været fænomenal. Hvor René "cajunb" Borg sluttede som den bedst ratede spiller med 1.18 i rating, og 126 flere kills end deaths over 26 kampe. Har holdet fået løst nogle af deres problemer, og blot forbedret deres CT-sider minimalt, så er de en stærk kandidat til at vinde i Dallas. Holdet har en enorm mængde ildkraft med de fire stjerner, og en holdkaptajn som gerne ofre sit liv for holdets succes. North har op til Dallas bootcampet, og efter Sydney må de være ekstra sultne for at vise, at de hører til hos eliteholdene. De har også fået den nemmere gruppe, og når de ikke kvartfinalerne, så må alarmklokkerne begynde at ringe. Men vi forventer, at North minimum når semifinalerne.

SK Gaming vandt IEM Sydney, og ser ud til at have fundet balancen i lineuppet efter tilføjelsen af João "felps" Vasconcellos. Online har det dog været noget mere svingende, men en stor del af deres sidste kampe i ECS og ESL har været, hvor holdet allerede var sikret en plads, og ikke har behøvet at give sig fuldt ud. Det har man også kunne se, da holdet har forcebuyet mere end normalt i de kampe. Om den mere afslappede tilgang har smittet af, og kommer til at give dem problemer bliver spændende at se. Med den hårdeste gruppe, så har de ikke råd til mange fejltagelser, men holdets struktur og tilgang har normalt også minimeret disse. Efter sejren i Sydney, så er SK favoritten i Dallas, men de er langtfra urørlige, og de ofte har problemer med Cloud9.

Kan vi skyde os til sejren: G2 Esports, Fnatic, Cloud9 og Natus Vincere

Kendetegnet for disse fire hold er, at det er yderst talentfulde lineups, der har nogle af verdens bedste individuelle spillere. Men deres ingame leader er en, som har taget rollen af nød, hvilket også kan ses i deres meget endimensionelle spil, og deres store problemer med at tilpasse sig løbende i kampe.

G2 Esports vandt DreamHack Tours 2017, men var aldrig overbevisende og så dominerende, som man ville have antaget med deres stjernespækkede lineup, og de måtte også se sig slået af Tricked i gruppespillet. G2 kan få et dobbelt AWP-setup til at fungere som T, men har ikke meget andet at byde på, og for et så stærkt lineup, så skal de snart til at performe. Rammer de dagen, så er der ikke mange hold, som kan stoppe Kenny "kennyS" Schrub og Richard "shox" Papillon, men det kan de ikke gøre konsekvent. 

Fnatic var altdominerende i 2015, men selvom lineuppet er tilbage sammen, så har de ikke genfundet niveauet. En kombination af at Olof "olofmeister" Kajbjer ikke længere er verdens bedste spiller, og at modstandernes niveau er steget, så har holdets meget individuelle og aimbaserede spillestil haft problemer. Kaosguden, Jesper "JW" Wecksell, er på vej tilbage i form, og hans vanvittige gambles og plays er essentielle, hvis Fnatic skal tage deres trone tilbage.
Når Fnatic rammer deres skud, og spiller deres aggressive stil, så ser det  meget imponerende ud, men virker det ikke, så har vi flere gange set dem får store afklapsninger.

Cloud9 har haft stor succes med tilføjelsen af Jake "Stewie2k" Yip og Timothy "autimatic" Ta, som har vist sig at være to enormt talentfulde spillere. De har også begge taget rollen som igl., hvor det nu er autimatic som kalder for holdet. Når hele holdet rammer deres topniveau, så er de skræmmende, men gør de ikke det, så er der et enormt pres på Stewie2k og autimatic for at åbne runderne. Kan de ikke det, så er det sjældent at Cloud9 er en trussel. Det er usandsynligt, at holdet kan gentage successen fra sidste sæson.

Natus Vincere er langt fra det potentiale, de har som hold, som bedst illustreres ved deres 2:1 tab til Misfits ved DreamHack Tours, hvor de også blev slået 16:3 af mousesports på Mirage. Na’Vi er i en mærkelig position, hvor de med Egor "flamie" Vasilyev og Oleksandr "s1mple" Kostyliev burde være blandt de bedste i verden. Men rent taktisk, synergimæssigt og som en samlet enhed, så er Na’Vi på dybt vand. Hvis Na’Vi kan få løst deres problemer, så kan de tage deres plads tilbage som elitehold, men de har tiden i mod sig, og spørgsmålet er, hvor mange flere dårlige turneringer holdet kan holde til.

Potentielle overraskelser: mousesports, Liquid og OpTic Gaming

mousesports har klaret sig fremragende online, og ved DreamHack Tours tabte de 2:1 til G2 i semifinalen. Hvilket var ganske respektabelt, eftersom holdet stadig er ganske nyt med Robin "ropz" Kool, og den unge spiller mangler erfaring fra store LANs. Tomáš "oskar" Šťastný er dødbringende som aldrig før, og mousesports ligner efterhånden et hold. Om de er et hold finder vi ud af i Dallas, men med deres gruppe har de absolut en chance for at gå videre.

Liquid har længe været et mysterium, hvor de har brikkerne til at være et tophold, men nogle dele af maskinen har ikke fungeret. Det ser nu ud til, at holdet har fået løst noget af det, og har coachen, Wilton "zews" Prado, fået åbnet op for holdets potentiale, så kan de nå langt. Den 17-årige Russel "Twistzz" Van Dulken er godt på vej til at blive den næste superstjerne i Nordamerika, men skal holdet gå videre, så skal holdet være en enhed. Det ligner de mere og mere, men om de kan holde samme niveau, når de sidder ved siden af hinanden bliver spændende at se. 

OpTic Gaming har gået fra at vinde titler til et uforklarligt miskmask. De har ledt efter en ingame leader siden Peter "stanislaw" Jarguz forlod OpTic til fordel for Liquid. Jason "jasonR" Ruchelski er blevet hentet ind midlertidigt, og han mangler både erfaring fra topniveauet, men heller ikke tidligere har været igl. OpTic var aldrig et stærkt taktisk hold, men et hold som var meget gode til at spille omkring hinanden og være en enhed. Hvis de skal nå langt i denne turnering, så bliver det deres hårdtslående trio af Óscar "mixwell" Cañellas, Keith "NAF" Markovic og Will "RUSH" Wierzba, der skal skyde dem til sejr.

Der bliver spillet mere end en kamp af gangen, men her kan du se, hvornår de forskellige hold spiller i gruppespillet, som starter den 30. kl. 18:30 og slutter den 1. kl. 01:15.

Hold Hold Klokken
SK Cloud9 18:30
G2 EnVyUS 18:30
G2 Cloud9 19:45
Fnatic Immortals 19:45
Fnatic EnVyUS 21:00
SK Immortals 21:00
Fnatic SK 22:15
EnVyUS Cloud9 22:15
mousesports North 00:00
Team Liquid Natus Vincere 00:00
NRG Esports OpTic Gaming 01:15
mousesports Natus Vincere 01:16
Team Liquid OpTic Gaming 02:30
NRG Esports North 02:30
North Natus Vincere 03:45
NRG Esports Team Liquid 03:45


Et lignende skema er der den 31. med andre matchups, men da vi ikke ved, hvilke streams der kommer til at vise hvad, så vil vi anbefale, at holde øje med hltv.org.