Når det stille og roligt begynder at krible i fingrene hos en eSportsudøver, så ved man, at der er noget stort lige om hjørnet. I dette tilfælde er det vor moderlands mest prestigefyldte turnering, Copenhagen Games, som åbner portene til årets event senere i dag.
For spillerne har de seneste uger og måneder stået på forberedelser frem mod denne event, men her kan I, læserne, forberede jer med en optaktsnyhed om de hold, som kan gå ind og drille favoritterne og muligvis snuppe en plads i top4. Jeg har allieret mig med den tidligere kommentator og nuværende eSports ekspert hos Razer, Niels "rizc" Topp, som blandt andet kigger på holdenes muligheder til Copenhagen Games.
Den oplagte
Når man snakker om eSport og gaming, er det umuligt at komme uden om fnatic. Organisationen har sine rødder i England og har på verdensplan over en million følgere i både Europa og Asien. Deres svenske Counter-Strike: Global Offensive hold tog den største sejr i hele 2013, da de ryddede alt modstand af vejen og lod sig krone som mestrene af DramHack Winter 13 - sidste års mest prestigefyldte turnering.
Lineup:
- Jesper "jw" Wecksell
- Jonatan "Dewilwalk" Lundberg
- Andreas "Schneider" Lindberg
- Robin "flusha" Rönnquist
- Markus "pronax" Wallsten
Alene denne titel burde være nok til at give dem en plads blandt favoritterne ved Copenhagen Games, men deres seneste præstationer har ikke vidnet om et hold i topform. Ved 2014s hidtil største turnering, EMS One Katowice, blev det til en andenplads i gruppen efter nederlag til danske dignitas. Derefter skulle de møde deres svenske kollegaer fra LGB eSport, hvilket resulterede i en deroute og en delt 5. - 8. plads.
fnatic efter sejren i Polen (Foto: Aftonbladet.se)
Det har ligeledes haltet for fnatic online, da de meget skuffende forlod fragbite Masters gruppen med nul point og en sidste plads efter nederlag til k1ck, Titan og HellRaisers. Også i ESEA Invite ser det mildest talt håbløst ud. Blot to sejre ud af otte mulige er det blevet til, og svenskerne har dermed næsten afskrevet sig selv fra en tur over Atlanten.
Det er dog ikke negativt det hele. I SLTV StarSeries har fnatic vist prøver på deres talent, da de har sikret sig en plads blandt top 4 og dermed en tur til LAN-finalerne i Ukraine.
Holdet skal uden tvivl til at finde deres stor-spil frem til de kommende dages strabadser, og rizc tror da også på, at svenskerne kan gøre en god figur.
Jeg ved ikke, om vi ser dem i finalen. Jeg tror, det er for tidligt at sige endnu, men fnatic (eller Epsilon som de hed dengang) har spillet rigtig godt på dansk grund før - blandt andet til sidste års udgave af Copenhagen Games, hvor de i manges øjne havde en super god event i forhold til, hvad folk troede, de kunne. Tror helt klart på en bedre placering for dem, end den de fik i Katowice, men en førsteplads bliver det nok næppe til.
Den amerikanske drøm
LGB eSport er lidt af en fortælling for sig, som min konkollega, Toni "lurppis" Kovanen fra HLTV.org, har skrevet en fantastisk artikel om. Den er dog på engelsk, hvis man tør kaste sig ud i den slags læsning.
Hele essensen i denne fortælling er dog, hvordan holdet med små milepæle konstant har forbedret deres niveau og arbejdet sig op som et af verdens største CS:GO hold - blandt andet med hjælp fra deres danske manager, Kevin "Kevz" Mikkelsen. Jeg ville ønske, at jeg kunne skrive, at det har været uden så mange udskiftninger, men dette er nærmest stik modsat, da kun Freddy "KRiMZ" Johansson er tilbage fra det oprindelige holdkort.
Lineup:
- Dennis "dennis" Edman
- Freddy "KRiMZ" Johansson
- Olof "olofm" Kajbjer
- Simon "twist" Eliasson
- Isak "cype" Rydman
Den ene lille sejr førte den næste med sig, og pludselig stod LGB eSports som et af verdens otte bedste hold, da de havnede i top 8 til DreamHack Winter i 2013 efter at være blevet slået ud af selveste Ninjas in Pyjamas.
Blot nogle måneder senere viste svenskerne endnu en gang deres værd på LAN, da de overraskede alle og hentede en 3. - 4. plads ved EMS One Katowice. I semifinalen blev de slået ud af mestrene fra Virtus.pro, og mange omtaler netop denne kamp som den rigtig finale, da den bød på intens fight til det sidste.
Nogle hold gør det bedst online andre på LAN, men LGB eSport ligner et mandskab, der kan præstere begge steder. I fragbite Masters satte de sig ligeledes på en 3. - 4. plads, hvor blandt andet mousesports og HellRaisers blev nedlagt på vejen. Men som deres svenske brødre fra fnatic, så præsterer de ligeledes dårligt i ESEA Invite, som ligner en turnering, de efterhånden har opgivet.
Dennis "dennis" Edman er dog optimistisk og ved, hvad der skal til for at ende i minimum top 4 til Copenhagen Games.
If we just play our game and focus on the game we will do just as good as in Katowice, focus and communication is the key to a win.
Holdet kommer uden tvivl til at have et noget større pres på sig fra omgivelserne denne gang, samtidig med ingen hold kommer til at undervurdere dem. Dette er en mental barriere, som de sammen skal klare for at gøre sig forhåbninger om en topplacering.
Det professionelle hold
Da LDLC.com officielt meldte sin ankomst til scenen i starten af februar, var det til stor irritation for især Kenny "kennyS" Schrub, der følte sig forrådt af sine holdkammerater. Faktum var dog, at kernen af det gamle LDLC.com samledes igen med to nye ansigter, som blandt andet var med til at vinde ESWC 2013 med Clan-Mystik.
Lineup:
- Vincent "Happy" Cervoni
- Dan "apEX" Madesclaire
- Kévin "Uzzziii" Vernel
- Hovik "KQLY" Tovmassian
- Mathieu "Maniac" Quiquerez
Opstarten af LDLC.com førte store armbevægelser med sig, som ikke har været til at se på deres spil endnu. Dan "apEX" Madesclaire kunne nærmest ikke få armene ned i sin udtalelse, som udstrålede eufori fra en anden verden. Han var uden tvivl optimistisk, og det, at LDLC.com nu gjorde dem til et professionelt hold, gav da også grund til optimisme på franskmændenes vegne.
I mellemtiden er de helt store resultater dog udeblevet, og eufori er blevet vendt til en snert af nervøsitet, da der uden tvivl ligger et stort pres på LDLCs skuldre til den kommende event.
Over hele linjen er det blevet til acceptable placeringer, men vigtigst af alt: LDLC.com får aldrig rigtig presset de helt store hold i kampene. Dette har kendetegnet dem i især SLTV StarSeries, hvor de endte som nummer seks, og hvor eneste nævneværdige sejr må siges at være på 16-14 over Natus Vincere - et hold, der er langt fra fordums styrke.
Ved EMS One Katowice blev det til en delt 5. - 8. plads efter nederlag til vinderne fra Virtus.pro. Dette kan man i princippet bære over med, men interessant er det dog, at franskmændene kun formåede at hive 11 runder hjem over de to maps - dette vidner ikke om et hold, der er klar til at kæmpe med om tronen endnu. Dette ser rizc dem heller ikke gøre til Copenhagen Games.
LDLC mangler stadig lidt af slå igennem som det andet bedste hold i Frankrig (en stilling de slås med Clan Mystik om), og i mine øjne har de ikke rigtig skudt den helt store bjørn endnu. Et par af deres spillere havde deres breakout event til ESWC sidste år, under netop Clan Mystik, men de mangler stadig at følge op på den sensationelle performance, de leverede der, så medmindre LDLC virkelig bringer deres A-Game til CPH, tror jeg ikke, de kan irritere de helt store top hold.
Der skal uden tvivl en god dag til, før franskmændene kan gøre det store væsen af sig, og så skal Hovik "KQLY" Tovmassian være ligeså overbevisende, som han er online.
Jokeren
Reason Gaming er næppe et hold, der i manges øjne kan gå ind og gøre en forskel til Copenhagen Games. De leverede dog rigtig flot spil til LAN-finalerne af SteelSeries Ligaen, hvor det blev til hele to sejre over 3DMAX, hvilket vidner om et hold, der bestemt har klassen, hvis de rammer dagen.
Lineup:
- Finn "karrigan" Andersen
- Michael "Friis" Jørgensen
- Nikolaj "EXR" Therkildsen
- Frederik "LOMME" Nielsen
- Danni "smF" Dyg
EMS One Katowice blev en kort fornøjelse for de håbefulde danskere, der dog nåede at snuppe et map fra fnatic, inden de var henvist til tilskuerpladserne for resten af turneringen. Nikolaj "EXR" Therkildsen er dog ikke alt for optimistisk forud for Copenhagen Games.
Vi slog fnatic på første map og tabte efterfølgende til Dignitas og fnatic, og så var den event ligesom slut for os. Siden EMS Katowice har vi nærmest ikke praccet, og vi har derfor nærmest ikke tænkt over, hvad vi skal gøre anderledes til Copenhagen Games. Vi var til LAN finaler i weekenden, hvor vi slog 3dmax i finalen, og der kom vores motivation og fokus for alvor tilbage. Det håber jeg vil hjælpe os langt til Copenhagen Games.
Deres spil til LAN-finalerne taler dog for sig selv, hvor en habil holdpræstation var grobund for en fantastisk lørdag. Krydret med store individuelle præstationer anser rizc Reason Gaming for at kunne være en lille udfordre - dog uden at lave det store rav i turneringen.
Jeg tror helt sikkert, de har en chance for at levere et overraskende "enkelt-resultet" (som de f.eks. gjorde til Katowice mod fnatic), men tror ikke, de kommer til at overraske alt for meget i den samlede stilling, men alt i alt regner jeg med en hæderlig indsats fra dem. De har i hvert fald muligheden for at gøre noget stort. Det er helt sikkert.
Reason Gaming til LAN-finalerne af SteelSeries Ligaen. (Foto: Gaming.dk)
Afrunding
Til slut er der bare tilbage at glæde sig til turneringen skydes i gang i morgen. Dette sker allerede klokken 14:00, hvor de første BO3 kampe i grupperne løber af stablen.
Vores alle sammens eSports ekspert har dog en lige en sidste bemærkning omkring årets højdespringer.
Tror enten, at 3DMAX eller ESC kommer til at overraske ud fra deres respektive status pt, men hvis jeg skulle pege på den "helt store" overraskelse internationalt, vil det nok være dignitas, som vinder af hele turneringen og dermed fastsættelsen af deres kvalitet, som de allerede har vist online.
På redaktionen er vi uenige om hvilket hold, der bliver årets højdespringer. H2k-Gaming er blevet nævnt som en mulighed, men hvis du har en mening om dette, så er du mere end velkommen til at smide en kommentar med dine tanker.