Du har sikkert aldrig hørt om søgemaskinen DuckDuckGo, der flappede sine vinger ud i 2008 i den amerikanske by Philadelphia. Du behøver ikke være ked af det, for det har de fleste amerikanere heller ikke. Dog fik siden massiv opmærksomhed og fordoblede sin trafik, da Edward Snowden-sagen poppede frem, og NSA virkelig kom under luppen.
Her kom det frem. hvor meget NSA faktisk har adgang til af information omkring brugerne af Google. Dertil fik DuckDuckGo hurtigt tilnavnet “anti-Google”, “bizarro-world Google” og tilmed "In-N-Out burger" af søgemaskiner.
Den primære årsag til disse øgenavne hænger sammen med, at siden eftersigende skulle have nogle unikke synspunkter på det at søge. For mange var det også de værdier, man gerne så og håbede på, at Google havde gemt i sig siden start.
DuckDuckGo's koncept går ud på at tænkte simpelt. Spam frie søgeresultater uden alle de underlige NSA spion tilføjelser, som blev blæst op omkring Google. Siden gemmer heller ikke din IP-adresse. Der skulle heller ikke være brug af cookies til at tracke din færden med (Yeaaaaah, så slipper man for den åndsvage "cookie" pop-up regel på dansk jord). Generelt er løftet mod brugerne af "ande-siden", at der ikke spores informationer omkring dig - kort og godt. Fokus er på informationen, du kan finde på nettet.
Det lyder næsten for godt til at være sandt i et samfund, hvor man knap nok kan købe noget i den lokale kiosk uden at blive tjekket ind og få smidt 100 relaterede #thiskioskisawesomeinyourface-tags smidt i hovedet.
Siden tjener sine penge igennem annoncering, som enhver anden online side efterhånden gør. Dog har dette også flere steder skabt undren, da disse 3.parts annoncører ikke nødvendigvis følger samme tankegang om ikke at tracke brugeren, for hvordan kan de leverer bedst mulig målrettet reklame uden en lille kage på din maskine.
For de fleste mennesker betyder det intet. Få tænker nok også, hvor meget data der bliver snuset omkring dem online, og spørgsmålet er vel også, om det betyder noget i den sidste ende. Eller om det faktisk er blevet så truende, at du egentligt ikke har din "frihed", men bare lever i en "moderne" online styret verden, der ikke er så synlig, som hvis du har en diktator, der smider dig i spjældet for at råbe "ned med styret" på åben gade.
Uanset om du er fortaler for, at vi har vores frihed online som offline, eller om du faktisk er #totalligegladmedsamfundet, bare du kan tagge og hygge dig mens du lever, er DDG sikkert en side, du kommer til at høre mere om.
Den havde små en milliard søgninger hele sidste år, hvilket er omkring det, Google har på én dag. Der er derfor stadig lang vej op mod at true Google's dominans på søgeområdet. Dog startede Google også i det små, og DDG byder helt sikkert på nogle spændende og alternative måder at vise resultater på.
Et par hurtige søgninger på underlige navne til feriebilleder eller lignende og du bliver præsenteret for et hav af forskellige links, der er fint markeret i venstre side.
Det bliver spændende at se, om denne nye and kan rappe sig en plads ind i den online verden af søgemaskiner.
Hvad mener du? Er det vigtigt, at du kan søge på nettet uden, at alt bliver logget omkring din færden?