I den kommende artikelserie “esport i folkeskolen” vil jeg til at begynde med, give et indblik i, samt dele erfaringer og drømme med esport i folkeskolen. Jeg vil forsøge at komme hele vejen rundt og dele ud af de erfaringer jeg har gjort mig på netop denne arena. Fremtiden for mit virke hos gaming.dk vil åbne endnu mere op for esporten, både i uddannelsesregi, men også snuse til en masse andre aspekter. Der kommer til at være nogle afstikkere til pro-scenen, den danske scene m.m. Størstedelen vil dog altid bære præg af hvor jeg kommer fra, hvor jeg ser potentialet og hvor jeg slår mine folder.
Jeg skal blankt erkende, at denne mulighed for at få publiceret mine tanker og erfaringer, samt hvordan og hvorledes jeg skal udforme den her artikel-serie - ja det kom som et lyn fra en klar himmel. Derfor ved jeg heller ikke endnu, hvor og hvordan det skal slutte eller omfanget heraf. Det eneste jeg ved er, at jeg har en masse idéer, som jeg har delt med nogle af jer tidligere på forskellig vis. Så det er udgangspunktet og der vi starter denne serie af artikler. Jeg drømmer lidt om, at I som læsere vil være medskabere af seriens udvikling og ikke er bange for at tage kontakt, med ris, ros eller idéer til emner, I gerne vil have vendt. Så for at gøre det nemmest for alle, ja så starter vi lige med en kort introduktion til mig og mine indledende tanker om projektet og hvor jeg kommer fra.
Begyndelsen
Mit navn er Laust N K Maarbjerg, jeg er 32 år gammel, født og opvokset i Odense. I årene 2012-2016 læser jeg til folkeskolelærer ved det største tilfælde, efter jeg ikke kom ind som fysioterapeut og Gud ske tak og lov for det. Ja jeg blev skolelærer fordi mine venner også læste til lærer, det skulle vise sig at være noget af en gave.
Da jeg er på mit 4. og sidste år på lærerseminariet i Odense, hvor jeg studerede idræt, kommer der et jobopslag fra en medstuderende. Et job på en TeamDanmark-folkeskole, der også skulle starte esport op. Så jeg skrev samme aften min første rigtige ansøgning, for jeg skulle da være idrætslærer for TeamDanmark-elever. Skulle det ikke gå, så kunne jeg lige nævne, at jeg da også har spillet en god gang Counter-Strike samt League Of Legends, så det nævnte jeg lige i min ansøgning med få linjer.
Som I nok har gættet allerede nu, så blev jeg hevet ind til jobbet som esports-lærer og spurgt om jeg ville starte esports-linjen på Ullerup Bæk Skolen Afd. Nørre Allé i Fredericia. Det kunne jeg naturligvis ikke sige nej til og så stod jeg der, i juni måned 2016, uden egentlig at vide hvad jeg havde sagt ja til. Vel vidende, at ikke nok med jeg skulle finde ud af hvad det vil sige at være folkeskolelærer, så skulle jeg også lave et helt linjefag fra bunden, med afsluttende eksamen, alt sammen i esport. I ved, det der skolefag vi alle kender……
Hvilke erfaringer kom der ud af det?
Dette er nu i skrivende stund 6 år siden, at eventyret på Ullerup Bæk Skolen Afd. Nørre Allé startede. Dog er det også sluttet fra den 1. august 2022, da nye og, i min optik, større og mere spændende muligheder har udfoldet sig. I disse 6 år er der løbet rigtig meget esports-vand under broen, både med baggrund i min lærerfaglighed, min kæmpe passion for esport (der kun er vokset) og min kærlighed til foreningslivet.
I de 6 år har jeg stået i over 1200 timer og undervist i esport professionelt, skrevet en undervisningsbog, holdt foredrag, kurser, workshops, startet projekter, startet foreninger, lavet undervisningsmateriale, været med i talks, hjulpet studerende/forskere, været konsulent og jeg har sikkert glemt noget mere.
Kombinationen af alt det ovenstående har blandt andet givet mig muligheden for, at sidde her og skrive, imens IEM Dallas kører i baggrunden. Det er erfaringer jeg har gjort mig, med mange af jer og der er ligeledes skabt stærke holdninger sammen med mange af jer. Hvilket jeg enormt taknemmelig for, så det her er mit forsøg på at give tilbage til alle Jer jeg har mødt på min vej. Jeg vil forsøge at give en stor del af hvad jeg har lært og oplevet, hvilket jeg håber I vil få noget ud af. Mest af alt videregive en tro på, at esport virkelig har noget at byde ind med på rigtig mange arenaer. Jeg tror i bund og grund på at esport kan være med til at skabe skønne mennesker.
Lad os se at komme igang.
Det blev lidt langt, men det var vigtigt for mig at kridte banen op, så I ved hvem jeg er og ud fra det, forhåbentlig får jer til at tænke, at min profil kan bidrage til noget for Jer. Det er det jeg håber på, jeg håber inderligt, at hvis I vil tage jer tid til at læse mine skriblerier, så vil jeg gøre mit ypperste for at gøre det så relevant, spændende, nærværende og forhåbentlig også lidt underholdende for jer at læse. Så lad os se at komme igang.
Den første serie jeg vil give mig i kast med har overskriften: “Esport i folkeskolen - spild af tid?” I denne serie vil jeg skrive et stadig uvist antal mindre artikler om esportens indtog i folkeskolen, både på godt og ondt. Set med mine skolelærerbriller og stadig med en del tyngde, da jeg bilder mig selv ind at jeg er én af dem med mest erfaring på området.
Vi skal diskutere om esporten overhovedet har en berettigelse i folkeskolen, kan det virkelig være et skolefag? Hvad kan det overhovedet? Hvad kan det ikke? Er det virkelig så farligt, som mange går og tror? Hvad med forældrene, skolebørn anno 2022 osv.
Det er alt sammen emner jeg vil berøre og sikkert også flere, i denne første serie. Med hjælp fra Jer vil der helt sikkert også komme flere emner, under denne første artikel-publicering. Jeg håber I vil være med mig og læse med, det vil betyde mere end I aner. Vi skyder efter at der hver 14. dag kommer en ny artikel fra mig, så om 14 dage kan I roligt glæde jer til første afsnit af: “Esport i folkeskolen - spild af tid?” bliver publiceret.
De absolut bedste hilsner.
Laust N K Maarbjerg