Blåt lys fra skærmen er skadeligt for dig – det kan du gøre

Som gamer tilbringes der mange timer i døgnet foran en skærm. Er du klar over at din skærm udsender blåt lys som kan være skadeligt for dig? Undersøgelser har vist at blåt lys som udsendes fra skærmen, kan være skadeligt for mennesker som eksponeres for en høj dosis og særligt hvis det er uden naturligt dagslys. Det vil sige at du som gamer er særligt udsat når du sent ud på natten spiller mange timer. Dette kan du gøre for at mindske skaderne.

Det er ikke unormalt at man som gamer tilbringer mange timer foran skærmen, og ofte også til sent ud på natten. Når man sidder foran skærmen og særligt efter mørkets frembrud er man særligt udsat for eksponering af blåt lys som udsendes fra skærme i alle former.

Blåt lys udsendes fra de fleste skærme som vi nu til dags støder på, og det er alt fra computerskærmen til mobiltelefonen, til tv’et og til tabletten. Særligt er skaden når man sidder foran skærmen i mørke, og ikke samtidig er i dagslys. For at mindske skaden, kan man anskaffe sig et par bluelight-briller, som er briller der blokerer blåt lys fra skærmen. Denne type briller kan du blandt andet finde på bluelight-briller.dk som har et bredt udvalg af pæne styles.

Hvad er blåt lys egentlig?

Måske har du før hørt om blåt lys, men uden rigtig at vide hvad det egentlig er? For at forstå hvorfor at blåt lys er skadeligt for dig, er det relevant at vide hvad blåt lys er. Som udgangspunkt er det vigtigt at vide at menneskeøjet er i stand til at se og opfatte objekter foran os via opfangelsen af lys. Øjet er et organ som er utrolig komplekst opbygget, men overordnet set kan man sige at det som vi kan se, er vi i stand til at se fordi det lys som reflekteres fra genstande opfanges af øjets komplekser som via nerveceller sender signaler til hjernen.

Lys betegnes med enheden bølgelængder og man har defineret et spektrum som er det synlige spektrum for menneskeøjet. Det spænder indenfor 380-700 nm, hvor blåt lys ligger på bølgelængderne 400-450 nm. Der findes lys som er udenfor det synlige spektrum, dette er blandt andet UV-lys, som vi udsættes for af solen.

Hvorfor skader blåt lys?

Man kan undre sig over at blåt lys er skadeligt, og hvorfor vi netop eksponeres ekstra for det af skærme. Blåt lys anvendes i LED skærme for at skabe lys som for menneskeøjet syner hvidt. Undersøgelser har vist at eksponering af blåt lys fra skærme kan mindske mængden af melatonin i kroppen. Melatonin er kroppens søvnhormon, som er vigtig for kroppens helbred. Udover at give dårlig søvn, har man også set at blåt lys generer øjnene, giver koncentrationsproblemer og kan give synsproblemer.