​Sådan streamer du gaming i 2020 – bliv guidet igennem trin for trin

Det er mere populært end nogensinde før at streame gaming online til seere verden over. Der er efterhånden kommet mange tjenester på markedet, og det giver både fordele og ulemper for dig som kommende streamer. I denne guide får du alle de vigtigste fif til, hvordan du bedst muligt kommer i mål med din streaming.

Hvad skal jeg bruge for at komme i gang?

Du skal naturligvis bruge en platform at spille på. At gøre det på computer gør det klart nemmest, hvad enten det er PC eller Mac, men man kan også streame via f.eks. PS4 eller Xbox One, eller sågar på tablet eller smartphone. Denne guide kommer primært til at handle om computerstreaming.

En streaming bliver hurtigt kedelig, hvis ikke dine seere som minimum kan høre din stemme, mens du streamer. De fleste streamere bruger desuden også et kamera, hvor videofeedet normalt bliver placeret i et af hjørnerne. Dette er som regel ikke en del af de forskellige streamingtjenester, og kræver derfor et separat stykke software, der dog oftest er helt gratis og nemt at installere. Endeligt kræver det også en stabil internetforbindelse. Jo højere kvalitet, du ønsker at streame i, jo stærkere en forbindelse kræver det, og dine seere vil selvfølgelig gerne kunne se din stream i så høj kvalitet som overhovedet muligt.

Hvad skal jeg streame?

Det giver som udgangspunkt bedst mening, at du vælger at streame et spil, som du allerede kender godt, og som du måske også er god til. Du kan både vælge single- og multiplayerspil, men interessen generelt er klart størst for multiplayerspil. Dette gør det også muligt for dig at holde sessioner, hvor folk kan få lov til at spille med eller mod dig.

Du kan vælge at streame et af de mest populære spil for tiden, som f.eks. Fortnite, Call of Duty eller League of Legends, men du kan også vælge et mindre populært spil, og dermed være en af de eneste på markedet, der streamer det pågældende spil online. Der er fordele og ulemper ved begge, og de mest succesfulde streamere holder sig sjældent kun til ét spil. I takt med at du får opbygget et fast publikum, vil det også være en god idé at spørge dem til råds.

Er det sikkert at streame?

Kort sagt er det ganske sikkert at streame gaming online. Selvom du sidder derhjemme, oftest langt væk rent fysisk fra dit publikum, kan du stadig blive udsat for angreb og ubehagelige beskeder, fra folk der ikke vil dig det godt. Dette er altid en risiko, når man befinder sig på internettet, men særligt som populær streamer kan man hurtigt blive til et konkret mål. Det er derfor vigtigt at beskytte sig mod f.eks. IP-tracking, hvilket man kan gøre med en gratis VPN. Endnu mere får man ud af det, hvis man betaler penge for en VPN, men til at starte med kan det være helt fint med en gratis. Det man primært får ud af at betale, er en hurtigere hastighed, større stabilitet, og ikke mindst variation i antallet af forbindelser.

Hvilken streamingtjeneste skal jeg benytte til gaming?

Der er flere tjenester på internettet som tilbyder forskellige løsninger, og det er generelt et marked i hastig udvikling. Den største platform på internettet for videoer er YouTube, og her kan man hurtigt komme i gang med at streame gaming med en gratis bruger. Selvom det er den største platform generelt, så er de stadig relativt nye på markedet for streaming af gaming. Det meste af det dedikerede streaming-publikum findes derfor hos tjenesten Twitch, hvor det heller ikke kræver meget andet end en gratis bruger, som man nemt og hurtigt kan oprette. Endelig er der også Mixer, der er Windows’ bud på en streamingtjeneste. Har man Windows som styresystem, eller vil man streame via Xbox One, er det klart den nemmeste måde at komme i gang med at streame på. Publikummet er dog betydeligt mindre hos Mixer, så du kan overveje at streame på flere forskellige platforme.

Ud over selve streamingtjenesten, er det også en rigtig god idé med et program, som f.eks. kan sætte grafik ind på dit streamingfeed, flytte rundt på dit videofeed, med mere. Open Broadcast Software (OBS) er en helt ideel løsning til dette. Programmet er bredt anvendt, men brugervenligheden kræver dog, at man sætter sig lidt ind i det. Man kan i stedet overveje at hente Streamlabs’ af OBS i stedet, da de overordnet set tilbyder det samme, men de fleste finder Streamlabs’ version nemmere at bruge.