Lister over et årtis største hits inden for musik, film eller tv-serier går langt tilbage. Det samme gælder for videospil, men først for nyligt er det begyndt at få ligeså meget opmærksomhed.

Spilbranchen var allerede en milliard-forretning da 2010 begyndte, men over det seneste årti har den overhalet film, tv og musik. Alene i Storbritannien står videospil for over halvdelen af omsætningen i underholdningsbranchen. I dette årti stoppede gaming med at være en niche og blev, i stedet, en del af den globale mainstream

Så hvordan vælger man 10 titler i så afgørende et årti? Der er jo det med lister, at de altid vil være subjektive - forfatterens egne meninger vil altid skinne igennem. Derfor har vi lagt lister fra otte af de største medier, heriblandt Time, BBC og Gamesradar sammen, for at give et overblik. For selvom ingen af listerne var ens, var de enige om mange af spillene. Fælles var også deres kriterier, der vægtede spillenes indflydelse på industrien og deres vedvarende aftryk på de globale gaming communities. #10 | Fortnite

Det kan godt være, at PlayerUnknown's Battlegrounds satte Battle Royale genren på kortet, men det var Fortnite, som gjorde det til et kultur-fænomen. Gamer eller ej, så kender man til Fortnite. Epic Games, studiet bagved spillet, tjente så mange penge så hurtigt, at de åbnede deres egen distributionsplatform.

Udgivelsesdato: 21. juli 2017

Udvikler: Epic Games

Stemmer: 4 ud af 8#9 | Mass Effect 2

Mass Effect 2 slyngede spilserien op til nye højder, og gav BioWare mulighed for at sætte tonen inden for RPG's i rummet. Med en stærk historie og et endnu stærkere sæt af karakterer, leverede spillet nogle af de mest mindeværdige sekvenser i 10'erne.

Udgivelsesdato: 26. januar 2010

Udvikler: BioWare

Stemmer: 4 ud af 8#8 | Minecraft

På trods af at det allerede blev udgivet i 2009, var det først i løbet af 10'erne, at spillet udviklede en selvstændig kultur inden for gaming. Hvis du ikke selv kender spillet så vil du kunne spørge det første barn du møder, og lade dem forklare dig alt hvad du har brug for at vide. 10 år efter udgivelsen er Minecraft fortsat det mest sete spil på YouTube, foran Fortnite med over 40 milliarder views
I 2014 solgte skaberen, Markus "Notch" Persson, Minecraft til Microsoft for $2.5 milliarder.

Udgivelsesdato: 17. maj 2009

Udvikler: Mojang

Stemmer: 4 ud af 8#7 | The Witcher 3: Wild Hunt 

Spillet, der er indbegrebet af eventyr og opdagelse, gemmer på en af de mest fantastiske verdener i branchen. Baseret på den populære bogserie, af samme navn, får du serveret en så detaljerig oplevelse, at det er svært at rive sig løs. Muligheden for at have indflydelse på historiens gang, er også en af grundene til at spillet vandt adskillige priser i 2015 og '16.

Udgivelsesdato: 19. maj 2015

Udvikler: CD Projekt Red

Stemmer: 5 ud af 8#6 | Dark Souls

Dark Souls satte en ny standard for actionfyldte spil, drevet af kamp og krævende sværhedsgrader. Det er endda blevet normalt at sammenligne andre spil med Dark Souls på dette parameter - uanset genren.
Spilserien har altid behandlet fantasy med en vis mængde respekt og belønnet spillerne for deres tålmodighed og beslutsomhed. Derfor har det også altid føltes tusind gange bedre at besejre en modstander i Dark Souls end i andre af genrens spil. Og netop denne følelse har de været suveræne til at reproducere i deres nyeste udgivelser.

Udgivelsesdato: 22. september 2011

Udvikler: FromSoftware

Stemmer: 5 ud af 8#5 | Grand Theft Auto V

Den femte udgivelse i Rockstars spilserie er det mest succesfulde underholdningsprodukt nogensinde. Med samlede indtægter på over $6 milliarder - og stigende - har denne open world simulator genereret mere end alle Star Wars filmene tilsammen. GTA V blandede tydeligvis den rette mængde galskab ind i den ambitiøse historie, og endte med at blæse sokkerne af branchen. 

Udgivelsesdato: 17. september 2013

Udvikler: Rockstar North (udgivet af Rockstar Games)

Stemmer: 5 ud af 8#4 | The Last of Us

Spillet revolutionerede storytelling inden for videospil, ved at væve stærke temaer som tab, traume og kærlighed ind i en tur gennem postapokalyptiske Amerika. The Last of Us var en af de sidste store udgivelser til PlayStation 3, og endte med at have en kæmpe indflydelse på den næste generation af single-player spil til Xbox One og PlayStation 4.

Udgivelsesdato: 14. juni 2013

Udvikler: Naughty Dog

Stemmer: 5 ud af 8#3 | Portal 2

Det er svært at sætte ord på, hvor godt et koncept som spillet bygger på. Det er vanvittig opfindsomt og med en solid historie oveni, lagde Valve op til timevis af underholdning for spillerne. 

Udgivelsesdato: 18. april 2011

Udvikler: Valve Corporation

Stemmer: 5 ud af 8#2 | The Elder Scrolls V: Skyrim

Før Game of Thrones, var det Bethesda's magiske verden, der fik almindelige mennesker til at gispe over drager og magi. Spillet, der virkede endeløst med en ny historie under hver træstub og i hver grotte, gav dig intet andet valg end at kaste dig hovedløst ud i eventyr.

Udgivelsesdato: 11. november 2011

Udvikler: Bethesda Game Studios

Stemmer: 7 ud af 8#1 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Der var absolut ingen uenighed om listens førsteplads blandt de otte platforme vi har inddraget. Med The Legend of Zelda: Breath of the Wild, beviste Nintendo at de var i stand til at lave et moderne open world spil. Oveni i det, viste spillet sig at være langt bedre end hvad konkurrenterne kunne stykke sammen.

At det kan spilles af folk i alle aldre, med forskellige smag og erfaring inden for genren, er endnu et klap på skulderen til spillets designere. 

Udgivelsesdato: 3. marts 2017

Udvikler: Nintendo EPD

Stemmer: 8 ud af 8


Vi kan naturligvis ikke afslutte gennemgangen uden nogle honorable mentions. I toppen lå følgende titler:

- Pokémon Go
- League of Legends
- God of War 
- Red Dead Redemption 2
- Counter-Strike: Global Offensive

og en af mine personlige favoritter

- Bioshock Infinite

Hermed afsluttes et årti med fantastiske historier og spiloplevelser - og vi ser frem til et nyt, med ligeså mange af slagsens. 566
Ny
449 kr.
323
Paracon
999 kr.
1183
Nordic
699 kr.
1493
Nordic
1599 kr.
333
Paracon
589 kr.