Forliget på $10 millioner kommer til at dække alle kvindelige medarbejdere, der har arbejdet ved spiludgiveren inden for de seneste fem år. Anklagerne om kønsdiskriminering og sexchikane kom først frem i august 2018.

Retssagen begyndte tilbage i november 2018, hvor to kvinder, Jessica Negron og Gabriela Downie, der begge havde arbejdet på hovedkontoret i Los Angeles, sagsøgte Riot Games for brud på deres ret til lige løn under Californiens Equal Pay act. De tilføjede også, at de ofte havde været udsat for sexchikane og kønsdiskriminering på arbejdspladsen.
Deres anklager kom i kølvandet på en artikel, af journalist Cecilia D'Anastasio, der indeholdte personlige beretninger fra mere end 20 Riot Games medarbejdere, og deres syn på den "bro culture", som dominerede arbejdsmiljøet. Støttet af denne artikel, byggede søgsmålet på følgende anklager:

... Riot fostered a “men-first” “bro culture,” where harassment and inappropriate behavior such as “crotch-grabbing, phantom humping, and sending unsolicited and unwelcome pictures of male genitalia” and managers circulating a “hot girl list,” ranking female employees by attractiveness, went unchecked.

De to kvinder afslørede også hvordan Riot hævnede sig på de stærke kvinder på arbejdspladsen - dem, der stod frem og kæmpede for deres rettigheder. De straffede dem ved at nægte dem forfremmelser, degraderer dem og - i enkelte tilfælde - fyre dem. 
Oven på denne skandale forsøgte Riot at tvinge sagerne ind i arbitration, hvilket resulterede i, at over 200 medarbejdere forlod kontoret for at strejke - den første af sin slags inden for branchen.

Hvorfor var medarbejdernes respons så voldsom? Hvad betyder arbitration? På dansk kender vi det som voldgift. Som udgangspunkt vil civile tvister afgøres af domstole, men en anden mulighed er voldgift - som Riot forsøgte at tvinge sagerne ud i. Her vil sagen afgøres af en voldgiftsret som de to parter selv vælger og man går dermed uden om domstolene. Voldgiftsrettens afgørelse har bindende virkning for parterne.
Problemet med denne praksis er dog, at den gerne tilgodeser virksomheden i søgsmålet. Efter strejken, valgte Riot at give nye ansatte mulighed for at fravælge klausulen om arbitration fra deres kontrakt, når det gælder sager på dette område.

Nyhederne om et forlig kom frem tilbage i august, men konkrete detaljer blev først tilgængelige fra i går. Derfor ved vi nu, at de 1000 kvinder, der arbejdede hos Riot Games fra november 2014 og frem til den dato hvor forliget er færdigbehandlet, vil være berettiget til en del af de $10 millioner. 
Både Jessica Negron og Gabriela Downie modtager den højeste sats for denne type sag, $10.000 hver. Når de øvrige sags- og juridiske omkostninger er blevet dækket, vil der være omkring $6.201.666,67 at fordele blandt de knap 1000 kvinder. Personernes andele vil afhænge af, hvor lang tid de har arbejdet hos Riot - fuldtidsansatte vægtes højere end freelancers.

En talsperson fra Riot havde følgende at sige mandag morgen: 

We’re pleased to have a proposed settlement to fully resolve the class action lawsuit. The settlement is another important step forward, and demonstrates our commitment to living up to our values and to making Riot an inclusive environment for the industry’s best talent.

Virksomheden, der har omkring 2500 ansatte på verdensplan og omsatte for $1.4 milliarder i 2018, virker altså opsat på at forbedre sig. De har allerede iværksat en række initiativer, der skal hjælpe dem med at gøre ligestilling til en prioritet på arbejdspladsen. Initiativerne tæller bl.a. bedre interne muligheder for at rapportere sexchikane og diskriminering, vurderinger af alle lønninger og hyring af dedikerede medarbejdere på dette område - f.eks. en chief diversity officer.

Både sagsøgerne og Riot er blevet enige om dette forlig, men det skal fortsat godkendes af domstolen