Det er ikke længere kun en lille eksklusiv gruppe, der ser, følger og dyrker e-sport. Interessen er eksploderet inden for de sidste par år, og det er os alle sammen, der følger den populære e-sport - både unge og ældre. Det er gået stærkt, siden det første danske hold deltog i et internationalt e-sport-event for 16 år siden. Danskerne har taget e-sporten til sig, hvilket de også fik at mærke til e-sport-eventet Copenhagen Games, som hurtigt måtte melde udsolgt.
E-sport er blevet så populært, at publikummet til e-sport-event kan fylde kæmpe haller helt op til randen.
(Foto: BagoGames, Kilde: Flickr / CC BY 2.0)
På verdensplan anslås det, at over 2 milliarder mennesker spiller computerspil på daglig basis, og online mesterskaber er samtidig blevet et kæmpe trækplaster. Flere og flere følger de professionelle spillere på samme måde, som de følger andre sportsgrene. E-sporten er blevet så populær, at e-sports-eventet Copenhagen Games har valgt at rykke til større faciliteter, således at flere har mulighed for at overvære live-eventet. I år bliver det afholdt i Bella Centeret henover påsken.
E-sport er i vækst
Det er efterhånden ved at være en slidt kliché, at det er de ensomme teenagere, der sidder hjemme foran computeren og spiller computerspil. E-sport er blevet en sindssyg populær sportsgren, der samler både unge og ældre. Det er for længst blevet en realitet, at store computeropgøri de storecomputerspil som Counter Strike, League of Legends og Hearthstone tiltrækker et enorm stort publikum. Det er mere reglen end undtagelsen, at kæmpestore arenaer fyldes med fans, når der dystet ved e-sports-events verden over – faktisk er det gået enormt hurtigt med e-sporten. For bare fem år siden var det omkring 58 millioner mennesker, som fulgte med, når der blev streamet fra de store e-sport-events rundt omkring i verden. I dag er det tal mere end tredoblet. Tal fra 2017 viser, at 191 millioner mennesker holdte sig orienteret om e-sportens professionelle verden.
Der findes dog en stor gruppe af mennesker, der er knapt så loyale og derfor kun følger med med indimellem. Det gør sig gældende for omkring 194 millioner mennesker på verdensplan. Eksperter vurderer, at tallet kun vil gå en vej - opad. I 2012 forventes det, at omtrent600 millioner mennesker vil følge med i e-sporten.
Vi følger dog ikke kun e-sport på et professionelt plan - mange spiller nemlig også selv med hjemme i dagligstuen. Tal tilbage fra august 2017 viser, at omtrent 100 millioner mennesker spiller det populære spil League of Legends. Også det populære spil Call Of Duty bliver spillet flittigt, da det anslås, at omkring 28 millioner spiller det på verdensplan. Til sammenligning har spillet Hearthstone ’kun’ 24 millioner aktive spillere.
Den stigende interesse for e-sport har også fået indflydelse på den kommercielle interesse. Lige nu står store virksomheder som Audi, Jack & Jones og Cult i kø for at smide sponsorater efter de professionelle danske hold. Heroic, som er et dansk Counter Strike-hold, har mærket den stigende interesse fra de store virksomheder, og de har netop indgået et samarbejde med Cult.
Samarbejder med store sponsorater åbner døre. E-sport-spillere bliver handlet på lige fod med andre topeliteudøvere, og professionelle spillere kan altså kalde sig for millionærer grundet e-sporten. For mindre end en uge siden blev den 19-årige dansker Emil ”Magisk” Reif købt fri, og han er med øjeblikkelig virkning blevet en del af det mest vindende danske hold, Astralis. Indtil nu har Emil ”Magisk” Reif ellers spillet for det amerikanske hold, OpTic Gaming. Astralis har ledt efter en ny spiller siden deres unge talent Markus Kjærbye uventede valgte at skifte hold til det FCK-ejede, Counter Strike-hold, North.
Denne form for handel demonstrer meget godt, hvor professionelt e-sport er blevet. Tidligere på året blev det estimeret at e-sporten rummer svimlende 4.000 milliarder danske kroner.
Der er enorme summer i e-sport, og som du kan se på grafen her, er summerne kun steget i de seneste år. Tallene her er angivet i millioner dollars, og derfor skal gange med omkring 6, for at få beløbene i danske kroner. Kilde: CBINSIGHT
En sådan udvikling har en selvforstærkende effekt - jo mere interessant sporten bliver for både fans og sponsorer, jo flere penge vil der være i den.
Der er store summer på spil, når de professionelle hold turnerer sammen. Tal fra november sidste år viser, at der i et enkelt spil har været en pengepræmie på 24,9 millioner dollars. Rekorden for en præmiepulje beløber sig dog i hele 150 millioner danske kroner og kunne vindes ved The International 2017 i Seattle. Siden år 2014 er der sket en himmelflugt med pengepræmierne, da de i gennemsnit stedet med 14 millioner dollars siden da.
Der er enorme summer i e-sport. Det anslås, at der var op imod 4.000 milliarder danske kroner i e-sport sidste år. Foto: Ukendt, Kilde: Pexels
Flere og flere danskere spiller spil online. Nye tal afslører, at mange af os foretrækker at spille old school spil på traditionelle spillemaskiner. Selvom der findes tusindvis af forskellige online spil som starburst, pirates millions og kortspillet omaha, så foretrækker mange alligevel at vente på det spændende øjeblik ved spillemaskinen. Spillemaskinerne sidder nemlig fortsat tungt på markedet, idet op imod 67,1 % af de spillende, foretrækker denne type af spil.
Det er ikke mere end 5 år siden, at Danmark fik en ny spillelov, der betød, at spillemarkedet blev liberaliseret. Tidligere havde Danske Spil monopol på spil, men dette blev ændret i 2012, hvilket har givet danskerne endnu flere spil at vælge imellem.Danskerne sidder dog, som nævnt, trofast ved spillemaskinerne og rykker derefter videre til Blackjack og Roulette som henholdsvist deres 2. og 3. prioritet.
Tilligemed er det ikke kun mændene, der spiller. Undersøgelser viser, at kvinderne også nyder at spille spil. Dog viser det sig, at motivationen for at spille er forskellig for mænd og kvinder. Mændene spiller typisk, fordi de gerne vil have spænding, hvorimod kvinderne spiller for hyggens skyld.