E-sport med sundhed i fokus

Der er tale om en betalt annonce/advertorial

E-sport (elektronisk sport) er et fænomen, som i den grad er kommet i danske mediers søgelys de seneste år. Der refereres, som du måske allerede ved, til udøvelse af computerspil på højt niveau. E-sport er udbredt i store dele af verden, og det er sågar blevet anerkendt som en idrætsgren i op til flere lande.

Denne artikel skal handle om elektronisk sport med sundhed i fokus. Du kan i artiklen

læse alt om, hvordan en sund og aktiv livsstil kan være med til at forbedre dine præstationer.

Sov 8 timer hver nat

Hvad enten du dyrker elektronisk sport eller en mere almindelig sportsgren, så skal du sørge for at sove 8 timer hver nat. Det er værd at bemærke, at vi mennesker har forskellige søvnbehov, hvorfor du ikke nødvendigvis har brug for 8 timer søvn, men måske kan nøjes med 6-7 timers søvn. Sover du ikke nok, vil det helt naturligt påvirke din motorik, koncentrationsevne og generelt din evne til at præstere i forskellige sammenhænge.

Sover du dårligt om natten, kan det skyldes, at temperaturen i dit soveværelse er for høj. Flere anerkendte søvneksperter anbefaler, at man sover køligt ved 15-20 grader. Skru ned for temperaturen og mærk efter, hvordan det påvirker din søvnkvalitet.

Træning – Bevæg dig så meget som muligt

E-sport er ikke ligefrem forbundet med fysisk bevægelse, men det behøver ikke at være decideret farligt at sidde foran computeren i mange timer i træk. Så længe du er aktiv, når du ikke gamer, kan du sagtens tillade dig at game hver dag.

Jo mere du bevæger dig, desto bedre, men der er naturligvis grænser for, hvor aktiv du kan være i løbet af en dag. Det er ikke altafgørende, om du dyrker fitness, løber i skoven, dyrker yoga eller spiller tennis, da alle former for motion tæller. Det vigtigste er derfor, at du finder en motionsform, som interesserer dig. Mister du nemt motivationen, så bør du finde en træningsmakker, som kan motivere dig, når du ikke lige er i træningshumør.

Foruden at bevæge dig i din fritid kan du også gøre klogt i at investere i et hæve- / sænkebord. De fleste gamere foretrækker at sidde ned, når de gamer, men man kan altså sagtens stå op og game. Det handler bare om tilvænning.

Hvad vil du gøre for at få pulsen op i hverdagen? Find inspiration på nettet, hvis du føler dig på bar bund.

God kost – Spis sundt og varieret

Der er nogle få gamere, som lever af energidrik, chips og kaffe, men det forholder sig anderledes med seriøse gamere. Såfremt du vil gøre dig forhåbninger om at blive en af landets bedste gamere, skal du sørge for at spise sundt og varieret.

Den mad du indtager i din hverdag har stor betydning for din trivsel i hverdagen, herunder dit humør, dit energiniveau og din koncentrationsevne. Det er derfor vigtigt, at du tænker over, hvad du putter i munden. Alle de kloge mennesker råder dig til at spise sundt og varieret, men hvad skal du helt konkret spise for at opnå en sundere livsstil? Det vil du få en kort introduktion til herunder:

  • Frugt og grøntsager
  • Kød og fisk (højt proteinindhold og lavt fedtindhold bør være at foretrække)
  • Rugbrød og fedtfattigt pålæg
  • Skyr
  • Nødder i moderate mængder (mandler, pistacienødder m.fl.)
  • Kartofler, pasta og ris i moderate mængder (gerne fuldkorn)

Forstår du, hvor stor betydning din kost har for din trivsel, så vil du med sikkerhed kunne gennemskue, hvorfor det er en god idé at få lavet en komplet kostplan. Såfremt du ikke har praktisk erfaring med at lave en kostplan, kan du tage kontakt til en personlig træner eller en fysioterapeut, da disse fagpersoner har helt styr på, hvad man bør spise, og hvad man ikke bør spise.

Det kan være svært at modstå livets mange fristelser, men du bør så vidt muligt holde dig fra junkfood, alkohol, sodavand og andre usunde fristelser. Du kan evt. aftale med dig selv, at du må synde én gang om ugen. Du kan læse meget mere om sund kost her.

Drop smøgerne

E-sport og rygning er ikke gode venner…

Du ved helt sikkert godt, at det er usundt at ryge, men har du tænkt over, at dit cigaretforbrug faktisk kan have en negativ indvirkning på din præstationsevne? Alene risikoen for at få alvorlige livsstilsygdomme bør få dig til at lægge smøgerne på hylderne, men risikoen for at blive alvorlig syg er faktisk ikke den eneste ulempe ved tobaksrygning.

Rygning har den negative effekt, at du sover dårligere, præsterer dårligere, får hovedpine og kan komme til at døje med forhøjet blodtryk. Den klare anbefaling går derfor på at indlede et rygestop så hurtigt som muligt. Har du brug for at få stillet din nikotintrang i forbindelse med dit rygestop, kan du anskaffe dig en e-cigaret. Et eksempel kunne være denne joytech model. med dertilhørende e-juice med nikotin. Du kan købe e-juice med mange forskellige nikotinstyrker. Læs mere om e juice på denne side.

Hold dit kaffeindtag nede på et minimum (og undlad aftenkaffe)

Det kan være svært at holde sig fra kaffe, hvis man er vant til at drikke 5-10 kopper om dagen, men du bør i hvert fald gøre dit bedste for at holde dit kaffeindtag nede på et minimum.

Kaffe kan faktisk være godt for dit helbred, men det gør sig kun gældende, hvis du ikke drikker for meget. Du bør som udgangspunkt ikke drikke mere end fire kopper kaffe om dagen, ligesom du bør undlade aftenkaffe. Drikker du kaffe om aftenen, kan det gå hårdt ud over din søvnkvalitet – med undtagelse af koffeinfri kaffe. Hos Iform.dk kan du læse mere om hvor sent du kan drikke din sidste kop kaffe. Læs mere her.