Dignitas anses for at være Danmarks andet bedste CS:GO-hold, og selvom holdet har skiftet en del spillere, så har de formået at holde et højt niveau. Et hold, som aldrig bør undervurderes af sine fjender, da de gang på gang både online og til LANs har vist, at de er en trussel for alle.

Casper “ruggah” Due, har siden siden starten af juni måned fungeret som coach for Dignitas. Han har selv spillet i flere år, hvilket giver ham den nødvendige erfaring. Gaming.dk har interviewet ruggah, for at høre mere om hans rolle som cocah i Dignitas. I denne omgang starter vi ud med at høre kort om ham selv, hvordan han endte som coach for holdet, hvad hans rolle helt præcist er, høre hvilke fordele han selv synes, en coach giver. Om der er flyttet rundt på rollerne, nu da Emil “magiskb0Y” Reif er joinet, og høre hans råd til folk, som overvejer en stilling som coach, og til sidst giver han en opfordring til alle esports elskere.

Fortæl lidt om dig selv - hvordan startede din CS-karriere?

Det hele startede på den lokale netcafé, hvor slænget strømmede til for at spille CS. Det udviklede sig sidenhen dernede til, at hver onsdag blev konkurrenceaften – hvorfra de fem bedste kvalificerede sig til ugen efter. Sådan fortsatte det, og interessen steg gradvist, indtil vi hver især fik anskaffet os en computer, så vi istedet kunne spille hjemmefra. Modem-perioden var dog udfordrende for den seriøse gamer, så alt fokus i løbet af året blev ændret mod det lokale ungdomsskole LAN (Netchaos). De første par år var vi ren foder for de dygtige spillere i lokalområdet, men som tiden gik blev vi bedre og bedre, hvilket kastede DVD-afspillere, MP3-afspillere og andet elektronik af sig. At man pludselig kunne vinde, og man var bedre end andre, var vel den egentlige kickstarter til at investere endnu mere tid og engagement i spillet. Det sjove er, at mange af mine kammerater fra den tid, er mine tætteste kammerater den dag i dag og vi snakker stadigvæk om de gamle dage (og fragmovies fra den tid).

Hvordan endte du som coach hos Dignitas?

Jeg færdiggjorde min kandidat i IT og læring på Aalborg Universitet sommeren 2015, men måtte efterfølgende konstatere, at jeg endte i jobsøgningspuljen sammen med en masse andre veluddannede mennesker. Uden erfaring. Jeg måtte derfor droppe mine ambitioner om, at være nytænker på IT-området, og i stedet finde noget fast. Det endte med et vikariat på en folkeskole. Jeg blev glad for det, og det kastede omkring nytår en fastansættelse af sig. Henover de følgende måneder, begyndte der at komme følere fra hold af forskelligt niveau. Mathias (MSL) var hurtigt ude med interessen ovenpå Dannys skifte til Astralis. Jeg var dog ret fastsat på, at tidspunktet ikke var det rette, og at jeg prioriterede anderledes i mit liv på daværende tidspunkt. Det skal lige siges, at jeg skulle have barn til marts, og skulle spare op til et bryllup i august, så en tilværelse i en branche som esport var ikke det meste stabile. Tiden gik, og Mathias fortsatte sin interesse indtil jeg til sidst måtte gøre op med mig selv og min kæreste, hvad jeg ville bruge den kommende tid på. Jeg vidste at folkeskolen ikke var permanent for mig, men omvendt var jeg glad for det, og det var en fast indkomst (overenskomst, feriepenge, pension osv.), men også at esport var blevet en branche med fuld fart på, hvor der pludselig var mulighed for at gøre karriere. Fruen trampede i gulvet, og mente jeg skulle give esport og CS en chance igen, da det var der min interesse var, og at jeg ville elske det som fuldtidsarbejde. Sådan gik det til, og det er jeg rigtig glad for i dag!

Hvad er din rolle på holdet? Har den ændret sig siden starten, hvor det var et andet lineup?

I maj/juni da jeg kom ind på holdet, var det primært for at forberede til major kvalifikationen samt E-LEAGUE. Det var en hektisk periode, eftersom René også lige var kommet ind ugen forinden. Fra at skulle være coach for et sammenspillet hold, der manglede lidt inputs, skulle der pludselig snakkes en masse ting igennem, og vi skulle tilpasse vores spil internt med hinanden (holdet og René). Det var et par uger, hvor der ikke var tid til ret meget nyt, men derimod at få sat René ind i tingene og finpudse taktikkerne. Det kunne mærkes til de efterfølgende turneringer, eftersom vi ind imellem manglede afstemning i de simple ting internt. Det har vi lært af.

Min nuværende rolle med Emil, bliver en del anderledes end de første måneder hos Dignitas. Vi har lagt en gameplan, hvor vi prøver at få iscenesat alle vores spillere. Det betyder blandt andet at jeg skal stå for den generelle shot-calling, hvor især Mathias skal bidrage med "in-game-feels" til at tilpasse stil og calls. For mig personligt, er det et skridt jeg er rigtig glad for, da det giver mig mulighed for at præge vores spil endnu mere. Set i retroperspektivet, har jeg altid callet på mine egne hold som spiller. Her har jeg ofte følt, at jeg manglede et større overblik, for at kunne tage mine hold det sidste stykke op i niveau. Den mulighed har jeg nu, men jeg er klar over, at det er et kæmpe ansvar, som jeg skal bære over for mit hold. Jeg skal genopfinde mig selv, men metaen synes jeg passer perfekt til mit temperament.


Hvad synes du selv giver pote for et hold med en coach? Et par ekstra øjne til observering, evt. tage rollen som ingame leader, sørge for at holdet ikke bryder sammen midt i spillet, eller noget helt andet?

Det er en diskussion som er meget afhængig af det enkelte hold og dets spillere. Det er en debat, der helt generelt handler om man vil flytte ansvaret fra spillerne ingame til coachen. Der er fordele og ulemper ved begge dele, hvilket også er grunden til, at der ikke er en generel tendens blandt tophold. Ved at give coachen ansvaret for at styre holdet ingame, mister man nogle procenter af "in-game-feel", men omvendt har man muligheden for udnytte overblikket som coach-positionen bringer. Det er en opvejning af plusser og minusser, som jeg tidligere nævnte, er op til det enkelte hold, og hvad coachen skal bidrage med i deres eksempel.


Er der flyttet rundt på rollerne meget, nu hvor magiskb0Y er kommet til hytten?

Ja det er dér, og det vil man kunne se for første gang til POWER-LAN, derfor vil jeg ikke afsløre for meget på forhånd. Jeg caller, og Mathias kommer med inputs, det er hvad jeg kan sige på forhånd :-)


MSL får tit og ofte kritik for hans ingame performance, da han også står for holdets taktikker. Giver du folket ret i det, eller undervurderer de fuldstændigt rollen som ingame leader?

Det er en debat som er svær at tage fat på, da der er så mange aspekter man ikke medregner i diskussionen, når man helt objektivt – ude fra – ser på Dignitas. Ja, Mathias står for (red. stod) taktikkerne, det har givet ham muligheden for at tilrettelægge taktikkerne, så de andre på holdet bliver sat op til at lykkes. Det vil indirekte også sige, at der vil være positioner eller roller i disse, som er mindre sjove (hvis man snakker pure stats), og ikke er direkte rundeafgørende. Til gengæld kan det være med til at åbne mappet op, så man kommer i situationer der er til gode for holdet. Med det sagt, er det ikke sådan at Mathias har været kanonføde eller offerlam. Han har selvfølgelig haft muligheden for at skyde sin del, men ind imellem rammer man også stimer eller perioder, hvor tingene lykkes mindre godt end andre. Som caller, er det også en sværere situation at lykkes som hold og individuel spiller, når ting skal restruktureres eller tilpasses nye spillere, så det korte svar; Ja, folk undervurderer det – men Mathias vil selvfølgelig gerne have været mere stabil i de sidste par måneder, men det er let at sidde på sidelinjen og være hårde over for en spiller der gør sit bedste, og lægger så mange timer i holdet.


Hvilken indflydelse har du haft, på at få magiskb0Y ind i holdet? Var du hjernen bag?

Det var en hold beslutning. Vi var rigtig glade for Jesper, men vi følte at den spillestil vi aspirerede mod, krævede at vi skulle bruge en anden type. Det var en hård og svær beslutning at skulle skifte Jesper, da han er en ægte holdspiller, der arbejdede i holdets tjeneste. Især på vores CT-sider stod han for rygraden på holdet, da han spillede positioner, hvor det krævede klogskab og dygtighed for at kunne holde sig i live, samt bidrage med mest muligt. Det var mere et udtryk for stilskift, end decideret spillerskift. Vi ville have mere firepower, derfor samlede vi Emil op.


Hvilke fordele synes du selv, en coach giver et hold?

Fordelene er klart, at der er mulighed for at minimere rutine- og rookie fejl. Som coach, får du et andet overblik over spillerne, end hvis du følger dem "side om side" ingame. (Derfor irriterer det mig stadigvæk lidt i dag, at vi lavede en god håndfuld af disse til majoren mod Astralis). Derudover har du som coach mulighed for at tage den byrde fra spillerne - især shotcalleren, der hedder analyse og taktisk forarbejde. Antistratting er et buzz-word i miljøet omkring topholdene, hvor der hele tiden søges efter tendenser hos modstandere og konkurrenter. Her er den stigende tilgang af coaches et udtryk for, at være på forkant. Men hvis der forventes at kunne antistratte modstandere ned til mindste detalje, er man allerede godt på afveje, eftersom CS er – og altid har været – et instinktivt spil. Man kan forberede sig, men hvis man ikke er klar til at tilpasse sig modstanderen løbende, er det svært at begå sig i toppen. Det er hvad der adskiller gode hold fra rigtig gode hold.


Hvis du skulle give et råd til folk, som at overvejer at prøve kræfter med coach rollen, hvad skulle det så være?

Få etableret en grundviden omkring taktik og spilfilosofier ved at se en masse kampe. Det er alfa omega at have et "katalog" at analysere modstandere, og en selv ud fra. Er man en etableret spiller med en vis erfaring, skal man afklare med sig selv på forhånd, at man som coach står på sidelinjen (ikke kun fysisk, også ingame), du kan komme med oplæg, styre holdet rundt, forberede på modstanderen, men i sidste ende er det spillerne der afgør, om "du" vinder eller taber.


Er der andet du ønsker at fortælle folket?

Jeg vil gerne opfordre folk til at støtte op omkring dansk esport, hvad enten det er i form af fysisk tilstedeværelse ved events, deltagelse i diverse turneringer eller se konkurrencer når de sendes på TV. Den nye generation af gamere har allerede rykket stemningen i befolkningen markant over for esport (esport på folkeskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser), men jeg håber vi tager endnu et skridt ind i mediebilledet. Det kunne da være sejt, hvis vi på DR eller TV2 kan følge de bedste hold rundt omkring i verden, uden at skulle fortælle bedsteforældre og familie den samme smøre om esport hver gang. Viasat Sport har allerede taget spadestikkene og vist E-LEAGUE på TV3Sport, samt etableret eSportsTV-kanalen. Time to take the next step!

Vi siger tak til ruggah, for det detaljeret interview! Hvis du gerne vil have et indblik mere i rollen som coach, så har vi tidligere snakket med Thomas "haste" Dyrensborg, som er coach for Team X, link. Samt der skulle gerne komme et lignende interview op med Danny "zonic" Sørensen, der er coach for Astralis.