Hvis du er en organisation i Danmark, som prøver at klare sig igennem, så skal du være på, at det ikke altid er lige nemt, at klare den. Det kommer til at tage tid, før du finder den nødvendige stabilitet. Det er blevet en normalitet, at folk forlader deres organisationer, og finder nye, at spille med. Det er en skam, for man får aldrig helt potentialet frem, i de hold og organisationer, som konstant gennemgår forandringer, og generelt, er ustabile. Den konstante ustabilitet, er med til, at skabe ubalance. Den ubalance, som der skabes derved, hæmmer udviklingen for holdet, og potentialet bliver aldrig realiseret. Man kan sige sig selv, at hvis man skifter spiller en gang hver måned, så kommer man aldrig til, at performe, på et tilpas højt niveau, så man kan konkurrere med de rigtig gode hold. Det er også noget, som generelt afspejler sig, i de lidt mindre kendte organisationer. Ikke at det ikke sker i de mere kendte, men det forekommer bare meget oftere, i de lidt mindre. Årsagen til, at det oftere sker i de mindre organisationer er, at der er lidt mindre erfaring, og folk generelt har en lidt mere ”solo” mentalitet, så det bliver svært, at spille på et konstant hold. Der opstår tit stridigheder internt på hold, i og med, at man ikke deler den samme mentalitet, og derfor skilles hold tit af, efter nogle måneder.

Gaming.dk har snakket med Clan eSpuma, om netop dette emne. Clan eSpuma, er en af de større og kendte organisationer i Danmark, og har en god historie bag sig. De kan blandt andet prale af, at have haft en kendt LoL spiller under sig, nemlig vores alle sammens Henrik ”Froggen” Hansen.








Hvad tror du årsagen til, at der er så stor ustabilitet indenfor dansk esport, og specielt csgo, er?

Personligt synes jeg selv, at årsagen til dette kan deles op i to - organisationen og spillerne. Grunden til den enorme ustabilitet kan være fra organisationens side, som lover guld og grønne skove uden at leve op til det eller spillerne, der ikke spiller nok sammen og/eller har den rette kemi.

Hvad er konsekvenserne af, at spillere er ustabile?

Et af konsekvenserne er jo, at der skiftes ud i spillertruppen - eller at holdet bliver fuldstændig splittet op. I sidste ende er det organisationens image, som det går ud over ved konstant at tage nye spillere ind, som går fra hinanden igen. Men dette er jo ikke altid tilfældet - man kan jo være heldig at få de rigtige ind!

Hvad gør Clan eSpuma, for at undgå ustabilitet?

Hos eSpuma har vi, siden vores opstart i 2009, altid vægtet kemien, venskaberne og det sociale på et højt niveau. Men det er jo selvfølgelig ikke nok, hvis man vil satse stort og få et godt navn. Vi gør i hvert fald vores bedste for, at spillerne føler sig godt tilpas og er glade for deres ophold hos os, samt at begge parter kan komme til en fælles enighed hvad angår spillerkrav m.m.

Hvad er jeres erfaringer indenfor emnet? Er det noget i ofte oplever, eller er det blevet mere sjældent?

I starten skete det sjældent. Vores første hold havde ikke en eneste udskiftning de første 1-2 år, fordi vi spillede for hyggens skyld, og vi var alle gode venner. Her var vi omkring 10 stykker i clanen/organisationen. I dag er det jo selvfølgelig en helt anden leg. Vi satser mere på at trække talentfulde spillere ind og gør vores for, at de skal holde sammen. Men der er bare aldrig nogen garanti for, at det så lykkes - men så prøver vi igen!

Er der en løsningen på, at folk kommer og gå fra danske organisationer? I så fald, hvad?

Det tror jeg ikke, der er nogen decideret løsning på, nej. Med mindre man har pengene til at satse på et top tier team, som kan konkurrere på professionelt niveau, og man kan dække alle omkostninger m.m., så vil det være svært. Men det skal vi som organisation dog ikke kunne udtale os om, eftersom vi aldrig har leget med de helt store drenge endnu. Men i sidste ende bunder det vel ud i de individuelle spilleres mentalitet og stabilitet - at de selv kan formå at holde sammen som hold.

Ustabiliteten i dansk esport, bunder ud i flere forskellige problemstillinger. Det, som for det meste er årsagen, i hvert fald i de lidt mindre organisationer, er, enten spillerens mentalitet, spillerens forventninger, i forhold til realitet, og hvis organisationer lover ting som de ikke kan holde. Derfor er der mange organisationer og hold, som skifter spillere ofte, fordi de leder efter det perfekte match. Der er så mange gode spillere på den danske scene, men det er svært at sammensætte et hold, som deler mentalitet med organisationen, og indbyrdes på holdet. På længere sigt, bliver den danske scene måske mere stabil, men i og med, at den er i så hurtig fremgang, så vil der altid være nye organisationer, som står med dette. Problemet ligger i, at alle spillere gerne vil være stjernen. Denne indstilling, hæmmer nogle gange spilleren, i og med, at du skal bruge dit hold, for at kunne blive stjernen. Det er ikke noget man opnår, som en individuel spiller. Denne indstilling, er med til at skabe, en dårlig mentalitet, og fører tit til, at hold splittes op, fordi der er en eller flere, som har den mentalitet.