Gaming.dk oplever i øjeblikket tekniske udfordringer, som gør at billeder ikke indlæses. Vi lancerer snart en ny platform.

Anmeldelse

XG1-R LED Keyboard 0

Anmeldelser | 10. juni 2015, 14.18 Redigér

Noget af det gaming gear, der får flest år på bagen hos den gennemsnitlige gamer, er keyboardet. Holdbarhedstiden er som regel længere end eksempelvis et headset - og udstyret udsættes ikke for lige så meget slitage som en mus. 

Vi har alle den kammerat, der på få sekunder kan gennemgå en mental forvandling fra at være en værdifuld holdspiller til et ukontrollerbart Hulk-lignende monster med udspilede og blodsprængte øjne og fråde om munden, som ikke falder til ro, før han eller hun har kastet musen fra sig og klasket hånden vredt og skamløst ned i det uskyldige og forsvarsløse tastatur.

Ak, ja. Vores gaming gear skal til tider stå model til lidt af hvert. Derfor er en af de vigtigste perioder i et gamer liv de øjeblikke, hvor der skal udvælges nyt gaming gear. Vi har taget producenten Xtrfy's keyboard XG1-R LED under kærlig behandling for at se, om det gør sig fortjent til ikke at blive banket ihjel af en temperamentsfuld gamer eller om det snarere fortjener at blive værdsat uden sidestykke.

En tung, men innovativ kammerat

Noget af det første - og meget, meget positive - man bemærker ved XG1-R er, at ledningen ikke er en permanent del af tastaturet. USB-kablet skal simpelthen sættes i både tastaturet og i computeren, hvor mange andre tastaturer blot skal tilkobles computeren, fordi ledningen er en fast del af tastaturet. Sådan er det ikke her, hvilket gør, at man ikke behøver sende hele tastaturet til reparation eller, i værste tilfælde, anskaffe sig et helt nyt, hvis ledningen går i stykker. Man køber blot en et nyt USB-kabel. Smart og innovativt.

Det, der i høj grad kommer et tastatur som XG1-R fra Xtrfy til last i begyndelsen er - som ved stort set alle andre keyboards - at det kræver lang tid at vænne sig 100 procent til form, følelse og ikke mindst vægt. Som regel bemærker man ikke i det daglige, hvor ofte man egentlig klemmer ballerne sammen, før man har oplevet at slå sit haleben så hårdt, at det giver et jag op gennem hele rygsøjlen, når man laver et uskyldigt lille ubevidst klem.

Sådan er det også med vægten på et tastatur.

For selvom enhver gamer ved, at det oftest er musen, der kastes, føres, slynges, rykkes, rives, hives eller flåes hen over skrivebordet, så flytter man også ofte med sit tastatur. Ikke meget. Bare en lille smule. For er man stillesiddende i længere tid ad gangen, trænger kroppen til adspredelse.

I anmeldelsen om DXRacer OH/D03//N skrev vi, at "den bedste siddestilling er den næste", hvilket på mange måder også gør sig gældende for de øvrige led i gaming-kæden. Skal man have den bedste gamingoplevelse, hvad enten det er hyggelig casual gaming eller hardcore competitive, skylder man sig selv at fintune sin komfort lige fra top til tå. Lige fra visuel komfort med en lækker skærm henover auditiv komfort med det bedste headset til fysisk komfort med en solid stol. Men mindst lige så vigtigt er det, at man også tænker komfort ind i de redskaber, der især skal fange beskederne fra vores hjerne: Hænderne.

Læs også: Anmeldelse: DXRacer OH/D03.

Her kommer XG1-R til sin ret med teknologien fra de specielle røde Cherry MX taster. Cherry MX er noget nær den bedste teknologi, der findes til gaming keyboards. Det sikrer, at både reaktionstiden og den kraft, der skal bruges på at trykke tasterne ned, er så lav som overhovedet muligt.

Stor præcision og hurtig reaktion

Det letter enhver situation, hvor der skal reageres hurtigt. Hvad enten det er for at side-steppe med stor præcision og hurtighed for at få overtaget i en intens duel i Counter-Strike eller Battlefield - eller for at komme i dækning i en helvedes fart i GTA V med kuglerne flyvende om ørerne og lyden fra salatfadenes sirener bragende ind i trommehinderne, mens maskingeværets magasin skriger efter at blive fyldt op - så er XG1-R en trofast ven i nøden. Keyboardet er med en fejlprocent på 0 i vores test en højest behjælpelig følgesvend, der kan løse selv den mest håbløse situation.

Men keyboardet fungerer også i spil, der ikke nødvendigvis tvinger din hvilepuls op over de 100. Manøvreringerne i spil som Rust, PAYDAY eller strategispil som Company of Heroes bliver lette som en lej, når man har XG1-R ved sin side. Også oplevelsen af at spille et spil som Magicka, der dog til tider kan være ret så stressfremkaldende, forbedres markant, når man har denne bad boy fra Xtrfy ved hånden.

En fed ting er - især i high-paced spil - at man oppe i højre hjørne kan trykke på G-tasten. Derved går tastaturet i Gaming-mode, hvorpå Windows-tasten deaktiveres. Det er altså slut med, at man fejlagtigt og febrilsk trykker på sin Windows-knap og forstyrres midt i en afgørende team fight i eksempelvis League of Legends.

Når nye højder - også bogstavelig talt

XG1-R adskilder sig en smule fra visse andre mekaniske keyboards, som er målrettet gaming, da det er bemærkelsesværdigthøjt. Hvis undertegnedes gamle, nu pensionerede, tastatur fra Bilka var Napoleon, så er XG1-R en sand Robert Wadlow.

For dælen, det er et højt tastatur. Og det skal man lige vænne sig til. Jeg har altid været typen, der har slået fødderne på et tastatur ud, så man får lidt mere højde og hældning på skriveredskabet, men det har faktisk ikke været nødvendigt her, fordi XG1-R er højt nok i sig selv. Det har passet glimrende til undertegnedes eget behov, men det kan være en ulempe for nogen, hvis man foretrækker et lavt tastatur. 

Her vil man formentlig opleve, at det vil kræve noget tid at vænne sig til XG1-R. Til gengæld er det en fordel, hvis man ønsker et højt tastatur, for så kan Xtrfy tastaturet her levere varen, hvilket rigtig mange andre keyboards på markedet ikke kan i samme grad.

Lækkert LED-lys

Som ved mange andre mekaniske gaming keyboards er det altid en fornøjelse at gå på opdagelse i alle tasterne på et tastatur. Glæden herved bliver ikke mindre, når der som her er tale om et tastatur med LED lys. Der er mulighed for at indstille lyset i tastaturet, hvilket er super skønt, hvis man som undertegnede godt kan lide at personalisere sit gaming gear.

For at indstille LED lyset efter eget ønske holder man blot FN-tasten øverst i venstre hjørne i bund og vælger en af F1-F12-tasterne, som har disse forudindstillinger:

 • FN+F1: Lyset skrues ned.
 • FN+F2: Lyset skrues op.
 • FN+F3: Lys skrues ned ved tastetryk.
 • FN+F4: Lys skrues op ved tastetryk.
 • FN+F5: Taster lyser ved tastetryk.
 • FN+F6: Omkringliggende taster lyser ved tastetryk.
 • FN+F7: Her vælger man taster, der skal lyse konstant.
 • FN+F8: Her låser man de taster, der skal virke og deaktiverer de taster, der ikke skal virke.
 • FN+F9: Demonstrerer fem forskellige lys-shows i tastaturet.
 • FN+F10: Lyset i tastaturet "trækker vejret" pulserende, så lyset skrues op og ned.
 • FN+F11: Indstiller tastaturet til at lyse i takt med musik, spil og tale.
 • FN+F12: Her vælger man de knapper, der skal bruges ved F7 og F8 indstillingerne.

Lysindstillingerne er sprøde og lækre nok, men for at toppe blære-barometeret fuldkomment, så mangler XG1-R muligheden for, at man kan vælge forskellige farver. Man savner lidt at kunne skifte mellem eksempelvis hvid, blå, rød, grøn eller flere farver, men keyboardet her har desværre kun hvid som en mulighed.

Tjek i øvrigt denne video fra Xtrfy, hvor det er illustreret, hvordan tastaturets LED-lys reagerer, når man indstiller det til at reagere på musik og lyd.

Brugervenlige makro-muligheder

Ved siden af FN-tasten finder man otte taster, hvor der kan anvendes makro-indstillinger. Det kræver lidt tid at sætte sig ind i, hvordan man indstiller makroerne, men holder man sig til den medfølgende manual, så går det forholdsvis smertefrit. Og det fungerer.

Eneste ulempe ved makrotasterne er, at de sidder oven over F1-F12 tasterne, hvilket man lige skal vænne sig til, hvis man er vant til at have F1-F12 tasterne som de øverste på keyboardet.

En lækker detalje ved XG1-R er også, at al hukommelse bliver gemt i tastaturet. Det betyder, at man er fri for at installere driver eller anden software for at gemme sine makroer. Det lagres ganske enkelt i tastaturet, så uanset hvilken computer man tilkobler tastaturet, er ens indstillinger gemt.

Der er ingen tvivl om, at Xtrfy er kommet ind på et marked, hvor konkurrencen fra de store etablerede gaming gear producenter er benhård. Især når det kommer til mekaniske high-end gaming keyboards. Ikke desto mindre må man sige, at Xtrfy med XG1-R klarer rollen som den nye dreng i klassen næsten til perfektion. 

XG1-R er et tastatur, som minder meget om de produkter det er i direkte konkurrence med. Det tager altid tid at  omstille sig til et nyt tastatur, men når vi befinder os i en klasse som vi gør her med XG1-R, så vil man - vover vi at påstå - have svært ved at blive utilfreds med dette tastatur.

Med XG1-R har Xtrfy placeret sig på en solid og stærk position på markedet med et højkvalitets keyboard, som vil indfri de fleste ønsker hos en gamer, der vil have et tastatur med lang levetid og god ydeevne. Det kvitterer vi for med en flot karakter.

gaming.dk vurdering
Det gode og det dårlige
 • Fine muligheder for at personalisere LED-lyset.
 • Skridsikkert.
 • Super komfortabelt med Cherry MX tasterne.
 • Lynhurtig reaktion på tasterne.
 • Højden kræver tilvænning.
 • En smule tungt.
 • LED-lyset kan ikke skifte farve.
Brugernes vurdering
Gennemsnit vurdering ud fra 1 bruger vurderinger
Info og køb
Type
Hardware
Pris
Set til 900 kr.
Genre
Keyboard
Producent
Xtrfy
Udgiver
Xtrfy
Køb her!
Annonce

Flere anmeldelser