;
Asus
Anmeldelse

AMD Ryzen 7 1700X, X370 Gaming Pro Carbon, Core Frozr L

Avatar for Redaktionen
Skrevet af: Redaktion
Anmeldelser | 2. juli 2017, 16.26

Vi har endelig fået en Ryzen 7 CPU til test her på kontoret. Nærmere bestemt Ryzen 7 1700X, en CPU der ligger i samme prisklasse som Intel's i7 7700K. Ryzen har det dobbelte antal kerner og tråde som 7700K, men ved en lidt lavere base clock. 

For at hjælpe os med at teste har MSI stillet deres helt nye X370 mobo samt deres Core Frozr L CPU køler til rådighed. Vi tager et kig på hele pakken i denne anmeldelse.


X370 Gaming Pro Carbon

Mystic Light & Mystic Light Extension
Brug 17 forskellige effekter og 16.8 millioner farver til at få lige det farveskema du ønsker. Du kan justere belysningen gennem MSI Gaming App direkte fra PC'en, eller fra din smartphone. Mystic Light Extension giver en lækker mulighed for at styre ekstra RGB strips gennem samme interface uden behovet for en ekstra RGB controller.

VR Boost & VR Ready
VR boost hjælper med at sikre stærkt og rent signal til en VR optimeret USB port. Det skulle gerne hjælpe med at undgå 'køresyge' forårsaget af dårligt signal og droppede frames. MSI's VR ready teknologi optimerer dit system til VR med et enkelt klik, ved at trække mest mulig ydelse ud af dit system mens det forhindrer andre apps i at have en negativ effekt på dine VR spil.

2x M.2, understøtter op til 32Gb/s
Turbo M.2 giver PCI-E Gen3 x4 ydelse med overførselshastigheder op til 32Gb/s så du kan udnytte de seneste PCI-E SSD'er. MSI bruger en ny køleløsning samt deres M.2 shield til at holde M.2 enheden køligere så der sikres høj ydelse. Du har også mulighed for at bruge MSI's SUPER RAID til at sætte RAID op super simpelt. Tjek vores anmeldelse af MSI Aegis X3, hvis du vil se hvor hurtigt det kan gå med PCI-E SSD'er i RAID.

Audio Boost 4 med Nahimic 2
Gaming Pro Carbon bruger Audio Boost 4, med MSI's Nahimic 2 lydsoftware til at give en høj lydoplevelse. PCB'en er isoleret fra andet elektronik for at forhindre støj. Du kan få en fornemmelse af Nahimic softwaren  her

DDR4 Boost med Steel Armor
Ligesom lydkomponenterne er hukommelses kredsløbet ligeledes isoleret totalt, for at sikre høj performance og stabilitet. Det er også fedt at se at MSI har pakket all ram slots ind i metal. Udover at det bare ser fedt ud, gør det også slotsne stærkere, og det skulle samtidig forhindre elektromagnetisk støj.

Click Bios 5
Rigtig god BIOS interface med simple/advanced mode der kan bruges til at tilpasse funktioner efter dit tekniske niveau. Brugervenligt med alle de nødvendige features og mere til. 

AMD Ryzen 7 1700X

De første Ryzen 7 CPU'er landede først i Marts, med 1700, 1700X og 1800X. Vi ser her på 1700X.

Med Ryzen ser vi for første gang i 5 år en helt ny arkitektur fra AMD, og denne har indtil nu vist sig at være ganske succesfuld. 1700X (ligesom sine 'brødre') fungerer godt sammen med nuværende software og spil og klarer sig især godt i workstations hvor der udføres video- og billedredigering. 

Performance i spil er også ganske habil i de fleste tilfælde men da de fleste spil er optimeret til 4-kernede CPU'er er 1700X desværre lidt hæmmet af sin lavere base clock på sine individuelle kerner. Sammenlignet med i7 7700K ser vi her 8 kerner på 3.4GHz hvor 7700K leverer 4.2GHz på hver af sine 4 kerner. Det betyder altså at applikationer der kan benytte mange kerner vil nyde godt af det dobbelte antal som 1700X kan bryste sig af, mens det ikke er fordelagtigt i gaming scenarier. Dette understøttes yderligere af følgende benchmarks:

Benchmarks er baseret på tests udført med Titan X GPU, 16GB 2666MHZ Ram samt SSD på Windows 10. 

Gns. FPS Gns. FPS
Spil Settings i7 7700K Ryzen 7 1700X
Overwatch1080P Ultra 264 258
Battlefield 11080P Ultra Preset 16x AF 128 111
GTA V1080P Ultra 4xMSAA 16x AF 92 70
DOOM (Vulkan)1080P Ultra 16x AF 200 200
Benchmark Tool ScoreScore
Cinebench R15Multicore test, default scene Højere er bedre 999 1548
PCMarkHome Conventional Test Højere er bedre 4853 4277
WPrime - 1024MMulticore enabled Mindre er bedre (Tid) 166 109

Som vi kan se leverer Ryzen nogle helt fornuftige resultater i spil, især i de 'lettere' titler som DOOM og Overwatch der faktisk maxer ud før de kan nå at blive bottlenecked af testens hardware. Vi ser dog stadig den 4-kernede 7700K stikke af i GTA V og Battlefield 1 hvor den kan drage nytte af den højere base clock. 
Kigger vi på resultaterne fra benchmark værktøjerne tegnes der et lidt andet billede. Vi har udvalgt 3 tests som giver indblik i hvad det er Ryzen CPU'en er god til. Den valgte PCMark test tester CPU'en i normale daglidags scenarier hvor multikerne processering er mindre vigtigt, og her score 7700K som forventet højere - igen på grund af den højere base clock. Dog kan Intel CPU'en altså ikke være med når det kommer til tungere arbejde hvor applikationen kan drage nytte af de ekstra cores. Her stikker 1700X af.

Denne sammenligning mellem 7700K og 1700X er oplagt at kaste sig over, da de ligger i samme prisgruppe og umiddelbart virker som direkte konkurrenter. Pointen er bare at 1700X ikke nødvendigvis er en gaming CPU. Mens den klarer gaming helt fint, så er det altså i medie arbejde og tung processering at 1700X hører hjemme - og dét gør den rigtig godt!

Core Frozr L

For at holde 1700X køligt havde vi samtidig fingre i MSI Core Frozr L - en CPU køler som passer flot ind i resten af deres hardware lineup med sit karakteristiske udtryk. Man er ikke i tvivl om at dette er et MSI produkt når man ser dragen pryde det oplyste logo på toppen af den store heatsink. Der er inkluderet et topcover i sort så man tilpasse køleren til sit setup.

Det er en forholdsvis stor køler, som skemaet herunder også vidner om - der er masser af areal til at transportere varmen væk fra CPU'en, og til at hjælpe med at migrere varmen er der påført premium kølepasta fra fabrikken.

Installationen er simpel og der medfølger alle nødvendige beslag. Man kan risikere at komme lige tæt nok på sine RAM blokke hvis man har fyldt alle slots ud med nogle høje ram. Vi havde dog ingen problemer her. 

Køleren var i stand til at holde en fin temperatur på stock base clocks, og holdte sig lige under 60 grader ved max load, hvilket er et ganske fint resultat omend ikke i den absolutte top af luftkølere.

Konklusion

Denne pakke ligger grunden for et rigtig stærkt build. Med X370 Gaming Pro Carbon får du et solidt bundkort til en stærk pris på omkring 1400kr. Ryzen 7 1700X er en CPU der klarer gaming godt, mens den ikke helt kan være med 7700K slår den selvsamme CPU i mediebearbejdning. For en CPU i denne klasse er prisen på lidt under 3.000kr billigt sluppet. Og sidst men ikke mindst får du får lige under 500kr en god CPU køler der passer perfekt ind i et MSI setup med sin karakteristiske styling. Alt i alt en super stærk base for et solidt build til under 5000kr

gaming.dk vurdering
Det gode og det dårlige
  • .
  • Ryzen - Stærk i mediebearbejdning, god i gaming
  • X370 - Fedt bundkort med masser af muligheder
  • X370 - Mystic Light er en super lækker tilpasningsmulighed
  • .
  • Ryzen - God i gaming, men ikke på højde med Intels 7700K
  • Core Frozr L - Kan være et problem at få plads til hvis man har høje ram-blokke

Flere anmeldelser