Vi har haft besøg af et vaskeægte monster af den bærbare slags. MSI lånte os en af deres lynhurtige topmodeller, nærmere betegnet GT73VR TITAN. Vi testede den på kryds og på tværs i 1080p, 1440p og i 4K, for at se, hvad dette bæst rent faktisk kunne præstere. Læs med her, når vi slipper hestekræfterne løs i dette +20.000 kroners monster.
I bæstets bug
Lad os starte med det vigtigste. Indmaden. MSI har bestemt ikke holdt sig tilbage her. Systemet bygger på den sjette generation af Intel Core i7 6820HK @ 2.7GHz med gode muligheder for at overclockning med et par tastetryk via den medfølgende software. Der er 32 GB DDR4 @ 1197MHz, med mulighed for at opgradere til 64 GB og i maskinen finder du også både en SSD og en traditionel harddisk. SSD'en er Samsungs M.2 SM951 PCIe med 512GB og lagerdisken er en 1TB 7200RPM sag, ligeledes fra Samsung. For gamerne er det vigtigste naturligvis grafikkortet, og her finder man Nvidias storsællert Geforce GTX 1070 med 8 GB VRAM.
Der er intet DVD-drev eller Blu-ray. Men til gengæld er der 1 thunderbolt samt 5 USB 3.0 stik og seperate stik til høretelefoner, mikrofon samt line-in og line-out. Der er også ethernet stik og en Mini-DisplayPort samt 1 HDMI-udgang, der giver mulighed for et 4K 60FPS signal.
Batteriet er en beskeden 75 WHr-enhed, der forbindes til stikkontakten med en knap 2 kg tung klods af en strømforsyning. Den kommer heldigvis med en lækker lang ledning, hvilket er en lille men virkelig dejlig ting.
Specifikationer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Titanens farverige ydre
Det er en ordentlig kleppert! Maskinen måler 42,8 x 28,7 cm og er 5 cm høj i sammenklappet tilstand. Med en kampvægt på over 4 kg falder den nok mere i kategorien "slæbbar". Dette er dog ikke usædvanlige mål, når det kommer til kraftige gamer-bærbare. Men det er ikke just en kleppert, du hiver frem i flyet og tager et slag CS:GO, med mindre du også har booket nabosæderne.
Monstret har en matsort finish med to røde streger på låget. De to røde kølerudgange på bagsiden minder en hel del om en Lamborghini set bagfra (vi fristes til at sige, at vi næsten også befinder os i samme prisleje og performance!). Undersiden skal næsten også have et ord med på vejen, da den næsten er én stor kølerudgang, hvor der er direkte adgang ind til indmaden.
Designet er smag og behag. Personligt er jeg ikke fan af et ret klodset design, der minder mere om en supergejlet racerbil end om et "top of the line"-produkt til mere end 20.000 kroner. For så mange penge forventer jeg både performance og et lækkert design. De fleste gamer-computere ligner dog noget, som mit 12-årige jeg ville have været fan af. Men som mere stilbevidst forbruger, er denne bærbar bestemt ikke noget kønt syn. Det er slet ikke umuligt at lave noget virkelig lækkert til gamerne. Den nye Razer Blade Pro er i en hel anden boldgade, og designmæssigt lysår foran MSI. Razer har jo næsten kopieret Apple, hvilket nok er en rigtig god ide, da Apple generelt har et design, der efterlader de fleste i støvet.
Bløde klikketiklak i alle regnbuens farer
Tastaturet er leveret af SteelSeries, og kommer med taster, der virker en smule højere, end hvad man normalt finder på laptops. Endda også andre gaming laptops. På trods af, at tasterne er behageligt bløde at trykke ned, fandt jeg dem lige en millimeter eller to for høje. Især når det kommer til at skrive længere tekster på. De semihøje taster generede mig nu ikke særlig meget under mine lange gaming-sessioner, og kommer de fra et mekanisk keyboard, der har høje taster, vil det helt sikkert ikke genere dig i samme omfang.
Via SteelSeries Engine 3 og Dragon Center-softwaren kan du styre LED baggrundsbelysningen i tastaturet, der har tre forskellige zoner (plus en fjerde omkring trackpaden), der kan justeres individuelt. Man kunne have forventet justerbar lys til individuelle taster, da prislejet er i den absolut dyreste ende, men det har vi desværre ikke. Du kan dog sætte lyset til at pulsere via "Breathing" eller "Wave", hvilket er ret flot, men reelt set ikke brugbart til andet end at fornøje øjnene.
Lyset kan justeres i alle tænkelige farver, og kan også sættes til at reagere på audio-output, såfremt du ønsker det. Det klares let og elegant via MSI's medfølgende Dragon Center.
RGB-belysning er ikke noget, som jeg går op i. Kan jeg have en afdæmpet lyseblå baggrundsbelysning til mørke skrivesessioner, er jeg glad. Det var dog lækkert med rød baggrundsbelysning til gaming, da det røde lys gør det nemt at se tasterne uden at tiltrække for megen opmærksomhed.
Lækker trackpad med elendige knapper
Efter mange år med Apples laptops er jeg ekstremt kritisk overfor trackpads. Ingen og intet kommer bare tæt på følelsen, funktionaliteten og præcisionen af en Apple trackpad. Det gør vi heller ikke med bæstet fra MSI. Men trackpaden overrasker alligevel positivt. Den er præcis, god til at fange diverse swipes og kommandoer med både to og tre fingre. Den var også meget god til at adskille fingertryk og så berøringer fra håndfladen, hvilket er super vigtigt. Alt i alt en af de bedste non-Apple trackpads jeg har prøvet.
Til gengæld er der klokkeklar dumpekarakter til de to knapper under trackpadden. For det første kræves der meget ujævn kraft for at trykke dem ned. Tæt på midten op imod trackpadden kræver de et kraftigt tryk. Bevæger du dig længere udad og lidt nedad væk fra trakpadden, skal du nærmest tage tilløb fra et tilstødende rum for at få nok fart og kraft til at trykke de to knapper ned. De er elendige og fuldstændig uacceptable på et produkt til den pris.
Sikke et brøl
To 3 watts højtalere og en 5 watts subwoofer driver lydbilledet. Og hvilket lydbillede! Det er uden skyggen af tvivl den bedste lydoplevelse fra en laptop, som jeg nogensinde har haft. Nu har højtalere på bærbare generelt ikke det bedste ry. De skal jo gerne være meget små, og derved forsvinder meget af dybden, fylden og kvaliteten af lyden. Men jeg skal lige love for, at der er smæk for skillingerne, når MSI for alvor spiller op til dans.
Lyden måler sig naturligvis ikke med et par gode desktophøjtalere eller et godt headset, men de præsterer milevidt bedre end alt andet, som jeg har hørt fra den bærbare del af spektret.
Brølet er dog bittersødt, da selve computeren desværre også larmer enormt meget, så snart den kommer på arbejde. Arbejder harddisken og CPUen kommer der en gedigen susen, hvilket er til at leve med, hvis du skruer op for musikken eller har headset på. Problemerne bliver dog langt værre, når grafikkortet skal præstere. Her kommer der ikke bare mere susen, men også en hylen fra, hvad der må være kølerne på grafikkortet. Om det er et enestående tilfælde på anmelder-computeren, som vi har lånt, kan vi desværre ikke sige noget om. Men det er så højt, at det kan høres selv igennem bulder og brag i diverse spil. Det kan derfor kun anbefales at spille med et headset.
4K på farten
3840 x 2160 aka 4K er her, der og alle vegne lige nu. Den relativt nye Ultra HD-opløsning har også indfundet sig på dette bærbare monster i en virkelig flot 60Hz 17,3 tommer LCD ISP-skærm. Der er virkelig god farvegengivelse, og skal vi lige se bort fra spillene et øjeblik, har det været en udsøgt fornøjelse at arbejde i Photoshop, Illustrator og Premiere Pro med denne skærm. Mums! Det er også muligt at få en kende billigere udgave med en 1080p 120 Hz skærm. Det kommer helt an på, hvordan du forholder dig til framerate kontra opløsning. Og ja, nu skal vi beskæftige os med noget af det vigtigste. Frameraten og performance i diverse spil.
Hvor hurtigt er bæstet?
Vi fik hevet maskinen igennem en masse forskellige spil, og resultatet kan du se herunder. Vi testede i tre forskellige opløsninger med alt på de maximale indstillinger på den grafiske side. Vi slog dog Anti Aliasing fra på 4K, da billedet stod så skarpt, at denne meget krævende grafiske effekt ikke var nødvendig.
Frames per sekund. Jo højere desto bedre.
Som det ses af skemaet herover, formår maskinen at holde sig over 60 FPS i 1080p opløsningen. Flere steder går den over 100 og endda 120. Når vi går til 2560 x 1600 ligger vi ofte lige under eller lidt over de 60 FPS, og det er stadigvæk ganske spilbart i langt de fleste spil. Desværre kan maskinen slet ikke følge med, når det kommer til 4K, altså skærmens native opløsning på 3840 x 2160. Her ligger næsten alle spil et godt stykke under de 60 FPS og tæt på de 30. Et par spil falder endda ned på total uspillelige 20 FPS.
Det er selvfølgelig grafikkortet, der slet ikke har hestekræfter nok til at danse med 4K, hvis alt er på ultra og du gerne vil have 60 FPS. Med lidt roderi med diverse grafiske indstilliger, var det fuldt ud muligt at spille næsten alle spil i 4K, dog med indstillinger fra High ned til Medium, og de mest krævende ting så som skyggeeffekter og shaders skruet godt ned.
Det ville naturligvis være for meget at forvente, at Nvidia GeForce GTX 1070 ville levere fløjlsblødt 4K i 60 FPS med alt på ultra. Det kan GeForce GTX 1080'eren ikke. Ja, det kan det nye Titan X fra 2016 ofte heller ikke engang. Men når nu skærmens native opløsning er 4K, så ser alt i en lavere opløsning desværre lidt sløret ud. Derfor er det måske lidt spildt at smide en 4K skærm på denne GTX 1070-udgave, da kortet har store vanskeligheder med at følge med. GeForce GTX 1070-kortet ville være et bedre match til en 1080p skærm, hvor den ville sprøjte frames ud i et langt højere og fuldt acceptabelt tempo. Denne bærbar kan dog også købes med samme hardware, blot med en 1080p skærm, hvilket vi klart vil anbefale, såfremt du gerne vil have mindst 60 FPS i dine spil. Udgaven med en 1080p skærm er også lidt billigere, da vi har fundet den i skrivende stund til omkring 18.500 kr (dog kun med 16 GB ram).
Det hele handler dog om, hvordan du forholder dig til opløsning vs. framerate vs. detaljegraden i dine spil.
Konklusion
Vi har at gøre med at brølende hurtigt monster af en bærbar spillecomputer. Denne her kan sætte de fleste stationære gamingrigs til vægs. Den kommer dog ikke billigt til resultatet, og der er flere hager ved en ellers formidabel gaming laptop.
Designet lader en del tilbage at ønske. Det er ikke særlig stilrent og det virker en kende plastikagtigt, hvilket er uheldigt ved sådan et dyrt produkt. Dertil kommer der et par store minusser i nogle virkelig dårlige knapper under trackpaden samt enormt meget støj fra blæserne, hvor især grafikkortets køling giver regulære støjgener.
Kan du se bort fra hårde knapper og blæserstøj får du dog en helstøbt og ganske lækker oplevelse. Tastaturet har behagelige (dog lidt høje) knapper, og jeg mindes ikke en bedre non-Apple trackpad i nyere tid. Højtalerne leverer hamrende god lyd, der sparker enhver spillesession et gear eller to op i intensitet.
Performance er selvfølgelig det vigtigste område. Her ser vi, at vi ofte får mere end 100 fps i 1080p og +60 i 1440p. Desværre halter den en del efter, når vi rammer skærmens native 4K-opløsning. I hvert fald, hvis du vil spille alle nyere spil med fuld smæk på alle detaljer. Her kunne man måske ønske sig, at GeForce GTX 1070 grafikkortet blev opgraderet til Geforce GTX 1080'er-kortet, der en smule hurtigere. 1080'eren vil nok heller ikke kunne ligge fast over 60 fps med alt på ultra i alle nye spil, men det vil være tættere på.
Som det er nu, er det måske en smule svært at give dette bæst en klokkeklar anbefaling med den ellers hamrende flotte 4K skærm. Som maskinen performer, passer det bedre til 1080p opløsningen, som maskinen også kan "nedgraderes" til. Det kommer dog helt an på dit temperament i forhold til opløsning versus framerate.
Det har været svært at finde en præcis pris , da en maskine med de præcise specifikationer som vores testudgave ikke synes at være i handlen. Vi har dog fundet frem til en næsten lignende maskine hos FØNIKS, der ligger på 21.500 kroner. Hos Komplett har vi fundet to mere anbefalelsesværdige udgaver, nemlig 4K + Geforce GTX 1080 til 24.500 og den lidt billigere 1080p maskine med et Geforce GTX 1070 til 18.500. Har dit budget ingen begrænsninger, kan vi dog varmt anbefale bæstet med en 4K skærm og to Geforce GTX 1080'ere i SLI til den nette sum af knap 40.000 :)