Da jeg kommer fra en vellykket ferie i det syd-europæiske venter der mig en pakke. Pakken er lettere akavet formet, og har et godt lag plastik omkring sig. Jeg får splittet plastikken fra hinanden, og hurtigt går det op for mig hvorfor pakken var så sjovt formet. I pakken ligger der endnu mere pap og plastik, alt sammen med nyt hardware i; en bærbar, headset, mus, musemåtte, rygsæk, samt stickers. En overvældende forvirring spreder sig i mit hoved, og jeg prøver at finde ud af hvad jeg helst vil pakke op; valget falder på computeren da den ligeså godt kan køre sine start-indstillinger op, mens jeg beundrer alle de andre ting.
1. MSI Rygsæk
En lækker rygsæk der kan bruges til lidt af hvert. Computeren passer perfekt ned i den 'indbyggede' bærbar-lomme, og der er stadig masser af plads til ledninger, mus og hvad ellers du vil have i den - og ja; den kan derfor også godt bruges som skoletaske.
2. Steelseries Siberia V2 headset MSI Edition
Uha uha uha! En gammel klassiker indenfor headset. Det første rigtige gamer-headset jeg selv købte var et Steelseries Siberia V2 i hvid. Jeg var nødt til at finde mit gamle headset frem, for at have noget at sammenligne med. Siden dengang er der sket nogle ændringer i den gode retning; mikrofonen er blevet bedre, lyden er blevet tunet lidt og det føles som om at headsettet sidder bedre på hovedet. Derudover er der min ultimative favorit ting; man lukker alt andet lyd ude.
3. Steelseries Rival HOTS Edition
En mega lækker mus! Den har en dejlig overflade, der gør den god at holde ved, knapperne føles rent faktisk som om man trykker på dem, og den reagerer så også derefter. Med Steelseries Engine 3, har man også mulighed for at rette på sin mus helt ned til mindste deltalje; profiler for hvert spil, 2 forskellige typer af DPI, som selv kan indstilles, macro-indstillinger, samt tastaturets chroma-indstillinger også kan laves om.
4. Steelseries QCK HOTS Edition
En simpel, men lækker musemåtte der formår at udføre jobbet, som... Ja en musemåtte! Med sine 32x27 cm er den ideel til LAN's, samt der er rigeligt med plads til at lave en 360-noscope i CS:GO (And yes it happened - godt nok med en AK).
Ovenstående billede viser bærbarens indmad. Allerede ved processoren ser man grunden til at denne bærbar er noget så kraftfuld. Den indeholder en 4-kerners i7-processor af den 6. generation. Med fire kerner af minimum 2.6 GHz og en overclocking-mulighed af 3.5 GHz, kan man lege med et sted mellem 10 og 14 GHz. Nogle vil sige at en i7-processor er ligegyldigt for en computer der skal bruges til gaming, og i de fleste tilfælde ville jeg give dem ret; men når en bærbar skal bruges til streaming, video-redigering eller noget helt tredje, så kan man tydeligt mærke forskellen mellem en i5- og en i7-processor.
Som eksempel har jeg brugt bærbaren til at redigere nogle ting i Photoshop. Min egen bærbar, som indeholder en i5-processor med 6 GHz og samme antal RAM, er der en mærkbar forskel; selvfølgelig har den også kun halvt så mange GHz, men dette har ikke megen betydning, når det kommer til at køre Photoshop. i7-processoren kører markant mere flydende, og med langt mindre "ventetid" - med ventetid menes der den lille loading-tid der er for hver gang man laver en handling.
En anden ting jeg godt vil fremhæve ved bærbarens specs, er grafikkortet, samt RAM. Nogle vil mene at 8 GB RAM ikke er nok; men når man sidder med et GeForce GTX 980M, med 4 GB dedikeret RAM, vil det langt fra være nødvendigt med flere RAM. Mener man derimod at man ikke kan klare sig med 8 GB RAM, samt 4 GB dedikeret RAM, så er det muligt at installere yderligere 8 GB RAM, så man i alt har 16 GB.
Udover at grafikkortet i sig selv er kraftigt - hvilket vil blive vist i Benchmark-tests senere - har det også Nvidias forholdsvist nye teknologi G-sync. Nogle er måske velkendte med en indstilling der er i samtlige spil, nemlig V-sync. V-sync er et værktøj der nedsætter lag, og dermed får et spil til at køre mere flydende; mange oplever dog at V-sync forværrer spillet. Derfor har Nvidia udviklet G-sync, som skal overtage pladsen for V-sync. Hvor V-sync tvinger grafikkortet til at arbejde med den ønskede framerate, hvilket oftest medfører at to frames bliver vist på samme tid, arbejder G-sync den anden vej rundt; den tvinger frameraten til at arbejde sammen med grafikkortet og dermed sørger for at der ikke sker en "midtvejskrise" og dermed ikke bliver vist to frames på en gang.
En anden ting der er værd at fremhæve er de to harddiske. Der er en standard 1 Terabyte HDD harddisk, som fungerer som sekundær harddisk og giver nærmest uendelige mængder af plads - men på trods af den store kapacitet, er det alligevel den primære harddisk der skal fremhæves; en 128 GB SSD harddisk. 128 GB lagerplads er i sig selv ikke meget, men når harddisken til gengæld sørger for at ens bærbar starter op på ca. 10 sekunder, så bliver det hurtigt gjort op. Eftersom styresystemet er installeret på SSD harddisken, er der ikke uanede mængder af plads til spil, men alligevel nok plads til at installere et par stykker, som så til gengæld også starter lynhurtigt op.
Udover de generelle specs, er det også værd at tage et kig på sammenspillet mellem MSI's True Color Technology og den lækre 4K-understøttede skærm. En ting er at True Color sørger for at man får en skærm i en farve, som ens øjne kan holde til at kigge på over længere tid, uden man bliver skør i hovedet - men når man så på samme tid får en 4K-skærm der kan lave et endnu bedre billede, så bliver det nærmest ikke bedre. Der er ikke noget federe end at sidde og skyde en flok Rioters i Tom Clancy's: The Division i høj grafik, og med en skærm der rent faktisk kan understøtte den fede grafik, samtidigt med at det er behageligt for øjnene at se på.
Der er blevet foretaget to forskellige typer af Benchmark test i forbindelse med denne anmeldelse. Den ene er SiSoftware SANDRA, som viser computerens performance som generel computer, hvor den anden er 3DMark 11 som vurderer computerens perfomance som gamer-computer.
Det første billede viser resultatet af SANDRA's Benchmark test. Testen viser computerens performance i forhold til andre computere med lignende indmad - der bliver også sammenlignet med stationære computere. I billedet har SANDRA valgt tre computere, som er sammenlignelige ud fra hardwaren. Der bliver regnet i en aggregeret kPT, hvilket vil sige at det er computeren score, når alle ting er taget i betragtning; dvs. både tests af harddisk, GPU, CPU osv.
I dette tilfælde er den røde MSI-bjælke den anmeldte computer, hvor de resterende er computere til sammenligning fra forskellige firmaer. I stedet for at få spyttet en masse tal ud, som vi alligevel ikke kan analysere alt for meget ud fra, da der mangler information på hvordan programmet vælger at lave sin benchmark, har jeg valgt at få den aggregeret ud i procent-forskelle. Dette betyder at den anmeldte computer bliver brugt som udgangspunkt, og de resterende computere viser hvor meget bedre/ringere de er i forhold til.
Billedet viser at den klarer sig bedst i forhold til andre computere med cirka samme specs indenfor det pågældende firmas hardware rammer. 4% bedre end Dell'en, 10% bedre end den anden MSI og 11% bedre end ASUS'en. Det skal siges at alle de sammenlignede computere er bærbarer i samme klasse. Jeg fik også muligheden for at sammenligne med nogle stationære computere, men det vil som oftest være en unfair kamp, at skulle sammenligne en bærbar med en stationær.
Udover at vise sammenligninger med andre computere, har SANDRA også muligheden for at vise hvordan den klarer sig på et overordnet plan; dvs. hvilken rankering den har fået i forhold til ALLE computere der er testet med programmet. Her ligger bærbaren på en top 1100 plads, hvilket vil sige at den klarer sig bedre end 80% af alle computere. For nogle lyder det ikke som en særlig imponerende placering, men hvis man tænker på at bærbaren altså her også konkurrere med stationære computere, og bærbarer i en højere prisklasse, så er det faktisk slet ikke så skidt.
Dette billede viser sammenlignings-resultatet for 3DMark 11's gaming benchmark test. Her bliver computeren testet på sin performance i "Gaming environment" - det vil sige i områder med specielt udvalgte grafiske krævelser. Her bliver sammenspillet mellem CPU og GPU bedømt. Her klarer computeren sig også ganske fortrinligt. Den ligger sig med en ganske stabil score over kun tre år gamle gaming-laptops. Her er der igen kritikkere der ville sige "den skulle da helst også ligge sig over ældre gamer-bærbarer"; dette er selvfølgelig ganske korrekt, men at slå en gamer-bærbar fra 2013 med næsten halvanden gange så mange point, så er det ikke småting længere. Billedet indikerer også at computeren klarer sig bedre end 69% af alle tests; og igen er der her tale om både bærbarer, som stationærer. De eneste punkter hvor den ikke kan hamle op, er to typer af stationære; en gamer-stationær som kører efter anbefalede specs til at kunne bruge Oculus Rift, og en 4K gaming stationær - og faktisk ligger den ikke forfærdeligt mange point fra en anbefalet Oculus Rift stationær computer.
Jeg har primært valgt at afprøve bærbaren i tre forskellige spil, der har lidt forskelligt niveau af grafik. Derudover har jeg forsøgt at streame fra computeren, samt optage videoer og lege i Photoshop.
Settings: Hvilke grafiske settings der er sat til spillet. FPS: Frame per Second i snit. Forbrug: Computerens overall forbrug af GPU, CPU, RAM mv.
Settings: Højeste
FPS: Stabil 150-200
Forbrug: Lav-middel
Kommentar: Spillet kører flydende og uden problemer. Selvom CS:GO ikke just er kendt for at køre den vildeste grafik, er det dog stadig imponerende at computeren kan køre de højeste settings, med så flot en FPS, samt holde forbruget så lavt. Det eneste forbrug der i sjældne tilfælde havner på 50% er CPU-forbruget - GPU'en bruger næsten intet.
Settings: Ultra
FPS: Stabil 60-80
Forbrug: Middel
Kommentar: Her er et spil der er lidt mere krævende end CS:GO. Spillets settings er sat til Ultra, som er spillets næst-højeste grafiske settings. Grunden til at jeg ikke har givet spillet det sidste nøk op til "Extreme", er ganske simpelt at forskellen er hvorvidt der er slået V-sync til eller ej. V-sync er som udgangspunkt fint nok, hvis det fungerede; men eftersom at bærbarens grafikkort i sig selv har G-sync, som er en bedre version af V-sync, synes jeg ikke der er grund til at slå det til.
Her er et spil som formår at sætte GPU'en på arbejde. Både GPU og CPU arbejder med 40-50% ydeevne. Det er også først her computeren så småt begynder at blive varm.
Settings: High
FPS: Stabil 60
Forbrug: Højt
Kommentar: Der er her brugt den næst-højeste grafikmulighed. Her er tale om et spil der er utrolig flot grafisk, og kræver derfor en del for at kunne køre på det højeste med en FPS over 60. Her kommer bærbaren på arbejde; CPU forbruget ligger på 85%-100% og GPU'en får også brugt sin ydeevne noget; den kommer op på ca. 70%-80%, hvilket ikke er overraskende. Igen klarer den sig ret godt, når den alligevel formår at holde en stabil FPS på 60. Ved længere tids spil begynder computeren også at blive varm; her er det praktisk at bærbaren har en mulighed for at skrue op for blæserens styrke (dette vil blive kommenteret senere).
Streaming program: OBS
Video program: xSplit & OBS
Kommentar: Jeg har formået at få streamet fra bærbaren en enkelt dag. Her blev der streamet Tom Clancy's The Division, på samme settings som er nævnt tidligere. Streamen havde problemer med pixeleringsfejl, som gjorde at det blev lidt utydeligt for seere. Efter flere tests og Google-søgninger, har jeg fundet frem til at problemet ikke ligger i computeren; den klarer det ganske fint og hverken overopheder eller får problemer med ydeevnen, men problemet lå i det internet jeg sad på.
Når det kommer til optagelse af spil, klarer den det også rigtig flot. Billedet er smukt både med xSplit, så vel som OBS, lyden spiller og der er generelt ikke meget fald i FPS hverken i CS:GO, The Division eller Heroes of The Storm.
Forbrug: lavt
Kommentar: Med en kraftfuld i7-processor har bærbaren slet ikke problemer med at køre Photoshop. De få tidspunkter hvor man skal vente et par sekunder, er når billedet skal loades, eller en større funktion skal startes op for første gang. Herfra glider programmet problemfrit.
Ufatteligt kraftfuld: som anmeldelsen hele vejen igennem har båret præg af, så er bærbaren vanvittig. Den kan alt - og mere til. Den kan sagtens hamle op med stationærer computere, som ikke mange bærbarer har muligheden for - og så kan den tages med på farten, uden man skal pakke 147 forskellige ting.
Lækkert tastatur med chroma: Til dem der ikke ved hvad chroma er: tastaturet kan skifte farve efter ønske, og der kan dermed laves profiler, så man har forskellige typer lys og farve til forskellige spil. Udover den fede effekt, er tastaturet også mega lækkert at skrive på. Bare at hvile fingrene på tastaturet er lækkert.
Perfekt til streaming & video: Som nævnt i det tidligere afsnit, er bærbaren kraftfuld nok til at streame og optage. Der følger sågar et års abonnement af xSplit med i købet, så man kan få en god start.
Bonusgaver med i købet: Som nævnt tidligere følger der lidt ekstra guf med når man køber denne bærbar. Bare lige for at ridse det op igen; en MSI rygsæk, et Steelseries Siberia V2 MSI edition headset, en Steelseries Rival HOTS edition mus, en Steelseries QCK HOTS edition musemåtte, et års abonnement af xSplit, samt en masse stickers og andet små-gøgl.
Vilde blæsere: Bærbaren har i sig selv to ret vilde blæsere, som blæser med ca. 1300 RPM hver. Derudover kan en af de fem knapper til venstre for tastaturet tændes, så begge blæsere pludseligt fyrer op for en hastighed af 3800 RPM hver. Så kan varmen bare komme an!
Fedt & diskret design: Ikke nok med at computeren er bygget af noget hårdfør materiale, så har den også billeder af Heroes of The Storm karakterer både på bagsiden af skærmen, samt ved og på mousepad'en. Billedet på bagsiden af skærmen kan ses i coverbilledet, og billedet ved mousepad'en kan ses på billedet herunder.
Windows 10 installeret: Bærbaren kommer med Windows 10 som standard. Selvom Windows 10 i sig selv er meget fedt, har det stadig nogle ret markante problemer. Efter erfaringer med egen bærbar, denne bærbar, samt Google-søgninger, har jeg fundet frem til at det er gængs at skræmdriveren pludseligt stopper med at fungere i x-antal sekunder - nogle gange længere tid - windows-tappen ikke vil dukke op når der trykkes på windows-ikonet eller der trykkes på windows-knappen mv. Dette virker til at være nogle fejl, som burde være rettet som noget af det første, men disse fejl forekommer desværre stadig forholdsvist ofte. Det virker til at Windows 10 er et produkt der er kommet lidt for hurtigt ud til forbrugerne. Dette kan selvfølgelig let løses ved at installere et andet styresystem.
Svag mousepad: Mousepad'en er meget glat. Ens finger skøjter fra den ene side til den anden, uden musen på skærmen absolut bevæger sig synderlig meget. Det hele kan selvfølgelig løses ved at sætte en sensitivitet, så det passer, men følelsen af at køre på mousepad'en kunne godt være lidt mere skarp. Dertil skal det så også siges at det er en gamer-bærbar, og man derfor oftest ville bruge en ekstern mus - det har derfor ikke den store betydning.
Tung & en anelse klodset: Bærbaren har en meget tyk bund, og har en ret voldsom kampvægt i forhold til mange andre bærbarer - hvilket får bærbaren til at virke lidt klodset. Heldigvis er der en ganske god grund til dette; for at en computer skal være så stærk, skal der selvfølgelig også være plads til alt indmaden.
Bærbaren er ufatteligt lækker. De 3 ulemper er letløselige eller ikke særligt markante, hvilket også gør det meget nemt for fordelene at opveje for det. Man har en god følelse med computeren, den kører som en drøm. Hvis man ønsker at have en let-transportabel computer, som kan streame og spiller de nyeste spil med god grafik, så er den her bærbar helt sikkert et kig værd!