Blog

Er ens identitet som youtuber i fare?

Default_avatar_large
Blog af Lybech |
Blog | 10. januar 2016, 21.55 | 4
Udtalelser og meninger i denne blog/artikel tilhører skribenten og repræsenterer nødvendigvis
ikke de af Gaming.dk og skal ikke betragtes som udtryk givet af Gaming.dk som organisation.

Hej folkens!

Jeg studerer på nuværende tidspunkt til pædagog, og har derfor i mine første par moduler været igennem stof som selviscenesættelse og identitetskonstruktion. Vi har læst omkring hvordan en enkelt person lever med flere forskellige identiteter og en af vores forelæsninger omkring emnet slog ret hårdt på mig. Det var omkring youtubers, og til tider helt specifikt danske youtubers, og deres holdning til deres arbejde. Der blev direkte set ned på den måde man er "youtuber". Derfor skriver jeg denne blog for at få andres mening ind over. Det kunne være sjovt at høre hvad folk rent faktisk tænker om dette emne. 

Youtube er blevet så stort et fænomen, at man rent faktisk har mulighed for at leve af det - vel at mærke hvis man ved hvad man laver. Flere danske "youtube-stjerner" kan sågar leve af det, hvilket jeg synes er ret vildt, når man tænker på det faktum, at Danmark har et meget mindre publikum, end hvis man var en engelsktalende kanal. 

Jeg har en ret stor kærlighed til youtube, da jeg kender mange der selv arbejder med at lave videoer til siden, og jeg har da også selv været en bruger af denne feature. Jeg ved hvor glad det gør mine venner og hvor glad det gjorde mig at lave disse videoer. Det ville dog være forkert af mig at bruge mig som eksempel da jeg, kort sagt, ikke opnåede en skid på youtube, så derfor tænker jeg at denne blog vil have fokus på dem med en hel del større tal.

Hvordan blev der set på det at være en "youtuber"?

Vi blev mødt af et powerpointslide, hvor det man fik ud af det var, at youtubers var en flok personer hvis identitet var blevet modelleret ud fra et bestemt statement (note: det er denne statement jeg fik ud af det der blev sagt); "Jo større tal, jo mere falsk". Med det menes der at jo større tal man får, jo mere får man trang til at være ligeglad med hvad man selv har lyst til. Man vil bare have større tal! Det gør at ens identitet online i videoer, vil ændre sig drastisk til en helt forskruet offentlig identitet (frontstage), hvor man gør, hvad andre gerne vil have man gør. Man laver altså ikke bare det man selv har lyst til. Man er ikke den person man normalt er, og hvis jeg ikke husker meget fejl, så er det store på youtube da vidst, at man laver videoer for, at folk skal elske dig for den person man er!? 

Samtidig blev der lagt stor vægt på at når man var youtuber og netop var godt igang med den nye identitet som man har skabt, så begyndte man også at ændre sin identitet på privatlivet (backstage). Youtubers blev skildret som personer der nærmest er klæbret fast til mobilen når man er på besøg hos mormor for at få en omgang sandkage, for man skulle da godt nok ikke gå glip af den nyeste kommentar på sin video og hver gang en ny person trykkede "subscribe"! Nej puha da! 

På dette tidspunkt sad jeg uden ord. Jeg vidste ikke hvad jeg skulle tænke. Havde underviseren ret? Er det mig der har et forkert syn på youtube? 

Kan det være rigtigt?

Jeg har utallige gange set youtubers smide en video op hvor de viser deres taknemmelighed. Der bliver vist følelser i disse videoer. De viser hvor meget det rent faktisk betyder for dem. Ville de gøre dette under deres "nye identitet"? Ville de turde vise deres ydmyghed hvis de til alle andre tider ville bukke under for pøblens ønske om at spille hestespil når man normalt spiller horror? 

Jeg vil gå så langt at sige at det er noget vrøvl! Ja, det er da klart at man skal ændre sin identitet en smule, men der er et kæmpe stort publikum der sidder og ser med på de ting, du rent faktisk bruger hele din tid på. Selvfølgelig skal man da vise sig fra sin bedste side! Men ligefrem at gå så langt at sige deres offentlige identitet bliver forskruet i en sådan vinkel, at ens normale familiebesøg bliver en pinsel, grundet det at man ikke kan holde styr på sin identitet og popularitet på ens kanal? Hvis man går så langt at man bruger youtube som sin levevej, ville man så ikke normalt holde ved ens værdier, i håb om at endnu flere folk tilføjer sig gruppen, der kan lide dig som den du er, og derfor følger dig på youtube?


Jeg ved godt der er tilfælde hvor folk direkte tænker penge og tal, men det er efter min bedste overbevisning en meget lille minioritet der følger denne måde at styre en youtubekanal på.

Men hvad tænker du? Burde man som youtuber have mere fokus på sit image? Er youtube gået så langt at det går ud over privatlivet for den pågældende person? 

Annonce
Spinner Vent venligst...
Annonce
Markedspladsen

Annonce