Det er blevet den 31. december 2014. Atter et e-sport år lakker mod enden her på Gaming.dk - et år, der har været både sjovt, lærerigt, spændende, fyldt med intriger, høje bølger og ikke mindst masser af travlhed. Faktisk så megen travlhed, at denne artikel - årets sidste - er artikel nummer 1.402 i år. 

Derfor er årets tilbageblik også blevet en kende langt, men hvorfor fatte sig i korthed på årets sidste dag?

I 2014 har Gaming.dk dækket især Counter-Strike og League of Legends som vi plejer, men også Hearthstone, Dota 2 og StarCraft 2 og andre spil har fået sin plads her på siden. Her i årskavalkaden retter vi bakspejlet til og kaster blikket bagud for at se tilbage på nogle af de historier, der har fyldt meget på Gaming.dk i år.

Mere e-sport, mere opmærksomhed

Vi begynder årets tilbageblik ved at se tilbage på nogle af de nyere spil, der er blevet dækket her på Gaming.dk. I år har dækningen nemlig været bredere end hidtil, og der er skrevet om mangt og meget. Generelt er opmærksomheden og interessen for e-sport i år steget til højder, der sjældent er set lige inden for e-sportsverdenen. 

Nogle af de første til at springe ombord på vognen i 2014 var Danske Spil, som begyndte at oprette odds på både League of Legends, Hearthstone, StarCraft 2, Counter-Strike og Dota 2.

Læs også: Kom i gang med e-sport betting.

Den danske presse faldt i svime

Selvom danske e-sportsudøvere har haft succes på kryds og tværs af hinanden i år, er der især én episode, der ikke gik ubemærket hen i den del af dagspressen, som ikke beskæftiger sig med e-sport til daglig. At August "Agge" Rosenmeier vandt verdensmesterskabet i FIFA var nemlig noget som nærmest fik de danske medier til at falde i svime over den unge dansker.

Det var heller ikke uden glæde, at Peter Møldrup, August "Agge" Rosenmeiers træner, udtalte sig om sejren ved verdensmesterskabet.

Jeg har ikke kunne forstille mig nogle FIFA spillere i verden der fortjener at vinde VM mere end Agge.

Årets helt store præmiepulje inden for e-sport løb The International 4 med. 55 millioner kroner er et svimlende højt beløb i e-sportsøjemed. En rekord, der er, hvis ikke garanti, så i hvert fald grundlag for, at der kan blive slået i 2015.

Apropos Dota 2, så tag et kig på dokumentaren Free For All som Valve har udgivet i år. En meget velproduceret dokumentar, der giver et indblik i både e-sport, men særligt i Dota 2.

På StarCraft 2 siden har der dog ikke været så meget at juble over set med danske briller. Landets mest succesfulde spiller gennem tiden, Jon "BabyKnight" Andersen, besluttede nemlig at indstille karrieren på grund af manglende motivation.

Today marks the end of a big part of my life. Today, I am no longer a StarCraft II pro gamer. This has been one of the toughest decisions I've ever had to make, and I've taken a lot of time to think about it to make sure it is the right one.

Danmark fik en virtuel overhaling

Et andet sted, hvor Danmark bogstavelig talt kom på landkortet, var i Minecraft. Geodatastyrelsen lavede nemlig en kopi af Danmark i størrelsesforholdet 1:1 men der gik ikke lang tid, før "if it ain't broke - destroy it"-mentaliteten viste sit grælle fjæs, så Danmark blev hærget og ødelagt.

Herudra kom på Hearthstone eventyr

En turnering, der stadig eksisterer, er det internationale e-sportforbunds verdensmesterskaber, som i år blev afviklet i Baku i Aserbajdsjan. Det lykkedes Esport Danmark at sende hele fire hold af sted til turneringen i henholdsvis Hearthstone, StarCraft 2, Street Fighter og Tekken Tag Tournament 2.

I Hearthstone var det Kristoffer "Herudra" Jensen, der repræsenterede Dannebrog. En tur som han gav et unikt indblik i, da han fortalte Gaming.dk om sin tur.

Retssager her, der og alle vegne

Der har været nogle retssager under opsejling i årets løb - de andre kommer vi tilbage til - men Disruptor League-sagen mellem Living Smart TV (herfra LSTV red.) og SharkGaming levede også i 2014 i bedste velgående. Dramatikken fik endda et ekstra nøk opad, da det blev officielt, at LSTV ville gå rettens vej over for en, på det tidspunkt, unavngiven partner, der angiveligt var løbet fra et sponsorat.

Pludselig stod det klart, at der var tale om SharkGaming, og de to virksomheder gik i struben på hinanden offentligt. Først skrev LSTV en nyhed om, at SharkGaming var ved at gå konkurs, men det blev pure afvist af virksomheden selv. 

Efterfølgende gik bølgerne højt på diverse fora, hvilket til sidst fik SharkGaming til at politianmelde LSTV.

Året der gik i Counter-Strike

På Counter-Strike fronten er mange ting blevet større og vildere, hvilket er meget passende, når spillet i år kunne fejre sin 15 års fødselsdag. Det kom allerede til udtryk for næsten et år siden, den 3. januar, da der var 100.000 spillere for første gang på samme tid. Så sent som i slutningen af december blev rekorden for antallet af spillere i løbet af en enkelt dag også slået, hvilket betyder, at rekorden nu lyder på over 349.000 spillere.

Skuer man først på overskrifterne Sæt stickers på dine våben med ny opdatering og Opdatering piller ved aug og tilføjer ny pistol, ja, så var det ikke umiddelbart ændringer, der ved første øjekast lod til at være særlig voldsomme. Casper "cadiaN" Møller skrev således i en kommentar: 

Fin update, ikke fordi jeg ser den nye pistol som noget der ændre noget i metagamet :-p

Sidenhen har både stickers og ikke mindst CZ75-Auto pistolen fået meget opmærksomhed. Pistolen satte et stort fingeraftryk på mange afgørende tidspunkter i 2014, men er dog knapt så voldsom længere, da den er blevet ændret af Valve. 

Stickers sikrer en økonomisk saltvandsindsprøjtning til organisationerne og spillerne, men Copenhagen Wolves var uheldige og fik stjålet lidt over 100.000 kroner fra stickerpuljen da deres manager tilsyneladende ilede over stok og sten med pengene og efterfølgende gik under jorden.

Copenhagen Games fik kritik for veto-virvar

Danmarks to største events, Copenhagen Games og NPF, slog også dørene op i år. Begge steder gik bølgerne dog højt, allerede inden arrangørerne havde nået så meget som at sige pænt "goddag og velkommen" til den første LAN-gæst.

Copenhagen Games forsøgte nemlig at tænke nyt. Måske lidt for nyt til en Counter-Strike scene, der har nogle år på bagen og trods alt har tilegnet sig sine vaner - gode som dårlige. Eventen besluttede nemlig at fjerne veto-delen i turneringen. Det igangsatte en storm af vrede, uforstående og frustrerede læsere og sågar topspillere blandede sig livligt i debatten på Gaming.dk. En af dem var Nicolai "HUNDEN" Petersen.

Det er pinligt, det er absurd at se, hvordan Copenhagen Games er faldet i prestige de sidste to år. Hvor er de ambitioner om at få lavet et af verdens bedste lans?

Kritikken resulterede til sidst i, at administratorerne besluttede at beholde veto-reglen alligevel. Eventen blev afviklet og vor svenske naboer fra Ninjas in Pyjamas løb til sidst med førstepladsen.

Virakken før eventen til trods, lykkedes det alligevel Copenhagen Games at sikre sig titlen som årets event blandt den skare af Counter-Strike personligheder, som stemte til Gaming.dk's årlige kåringer.

NPF-præmier skabte furore

Arrangørerne af NPF #15 måtte, ligesom Copenhagen Games, finde sig i at få på puklen af communitiet i år. For NPFs vedkommende var det præmierne ved eventen, som fik mange læsere op i det helt røde felt. En kombination af, at præmierne først blev meldt ud dagen før eventstart, men samtidigogså var lavere end mange havde forventet, tilvejebragte en hel del diskussion.

Den shitstorm, der ramte NPF #15 var dog betydeligt skarpere i retorikken, og debatten kammede til tider over i en tone, der også overtrådte Gaming.dk's regelsæt, så administratorerne fik sin del at se til. 

Eventen, hvor der var en plads til ESWC på højkant til førstepladsen, blev alligevel besøgt af mere end 3.000 unge gamere, hvilket er det største antal på dansk jord i år - og da først eventen var i gang, var de vrede røster så småt faldet til ro igen, så hyggen - eventens varemærke - overdøvede de, der stadig måtte være utilfredse.

Cajunb ind, cajunb ud, boykott og cajunb ind igen

Rene "cajunb" Borg har været en ombejlet herre på den danske Counter-Strike scene i nogle år. Det ændrede sig ikke i 2014, hvor han har været i kredsløb om svingdøren hjemme hos Danmarks bedste hold, Team Dignitas. Først trådte han ind hos holdet, da Nicolaj "Nico" Jensen blev fritstillet, fordi han havde forlangt at have sin kæreste med til turneringer.

Efterfølgende blev også Rene "cajunb" Borg sat af holdet. Det blev i øvrigt en nyhed, der skabte en del røre i andedammen på redaktionen, da holdet valgte, efter vi havde bragt nyheden, at boykotte Gaming.dk hvilket resulterede i, at ingen af spillerne ville udtale sig til Gaming.dk.

Rene "cajunb" Borg har været inde og ude af Team Dignitas et par gange i årets løb. Foto: Gaming.dk.

Så kom Philip "aizy" Aistrup ind i varmen og fik chancen på det stjernespækkede mandskab, men efter nogle måneder måtte han se sig fjernet fra holdopstillingen igen - og ind kom Rene "cajunb" Borg for at gøre tjeneste endnu engang. Og han er der stadig.

En mand, der ikke er i Dignitas længere, er Henrik "FeTiSh" Christensen. Resten af holdet ønskede sidst på året at skifte holdkaptajnen ud med Finn "Karrigan" Andersen, da de især vil stræbe efter at blive bedre taktisk.

En af Danmarks bedste taktikledere, Henrik "FeTiSh" Christensen blev sat af Dignitas holdet sidst på året.

Den erfarne taktikleder er dog ikke gået hen og blevet arbejdsløs. Nu spiller han i stedet for Copenhagen Wolves, hvor der blev en ledig plads, da Lukas "gla1ve" Rossander blev smidt ud grundet sin opførsel i timerne op til finaleshowet i Gaming.dk CS:GO turneringen, hvor han truede med at blive væk fra finalen. En trussel, der resulterede i udelukkelse fra alle Gaming.dk aktiviteter i et halvt år, samt at 1.800 kroner blev trukket fra holdets præmiepenge.

Copenhagen Wolves vandt i øvrigt finaleshowet overbevisende ved at nappe fire ud af fem maps.

Der blev cheatet...

Selvom der i årets første måneder var forholdsvis stille, hvad angår sager om snyd, bragede der alligevel nogle mærkværdige sager frem. Det begyndte i juli, da Emil "zaider" Brandt og Nicolai "moxxi" Tinggaard ikke kunne dy sig og igen - ja, de havde gjort det før - forsøgte at snyde og omgå reglerne. Det kvitterede Frederik "realition" Byskov og Mathias "Risom" Risom med ved at give de to spillere det længste ban, der nogensinde er givet i dansk e-sport.

... og cheatet...

Da myXMG og eSpuma mødtes i League of Sharks beskyldte førstnævnte sin modstander for snyd, hvilket resulterede i, at turneringens administratorer besluttede at diskvalificere eSpuma efter en kort undersøgelse. Det mødte voldsom kritik fra mange sider, da administratorerne ikke havde håndfaste beviser for, at eSpuma rent faktisk havde snydt.

Det fik administratorerne til at omstøde deres oprindelige diskvalificering af eSpuma og fratage myXMG sejren. Det blev enden på en sag, der overskyggede turneringen, men som - ifølge mange - også ville være næsten umulig at finde en løsning på, som ikke kunne peges fingre ad.

... og cheatet!

Men sagerne om snyd i Danmark er næsten vand i forhold til de sager om snyd, der har været på den internationale scene i år. For selvom den danske scene har haft nogle perioder, hvor HLTV.org-krigerne lystigt pegede fingre ad den danske scenes ustabilitet, blev den tyske og franske scene pludselig epicentret i den største cheat-skandale, der har været.

To franske topspillere fra henholdsvis Epsilon og Titan havde snydt. Derfor blev begge hold udelukket fra Dreamhack Winter. Efterfølgende indrømmede begge spillere at have snydt.

Da både Titan og Epsilon pludselig var udelukket fra Dreamhack, blev der plads til, at Copenhagen Wolves kunne få lov til at få et skud mere i bøssen og forsøge at kvalificere sig. Det lykkedes, hvilket absolut ikke gik ubemærket hen, da Jesper "tenzki" Plougmann brølede "Hva' ka' I? Fede svin!" efter modstanderne i sekunderne efter, at den afgørende kamp i kvalifikationsturneringen var overstået.

Læs også: Klumme: Glem ikke november.

For det stunt modtog danskeren en advarsel og undskyldte senere offentligt.

Men ak. Dreamhack dramaet sluttede ikke her. Tværtimod. Under kampen mellem Team LDLC og Fnatic tog sidstnævnte et hidtil ukendt, men også ulovligt boost i brug.

Franskmændene klagede, hvilket fik administratorerne til at træffe afgørelsen, at kampen på overpass skulle spilles om, men inden det nåede så vidt valgte Fnatic selv at trække sig ud af turneringen, hvilket skete under stor mediebevågenhed. Dermed kunne Team LDLC gå videre i turneringen som de endte med at vinde.

The Wolves Are Coming

2014 var også året, hvor dokumentaren The Wolves Are Coming, som Komplett og SteelSeries har sponsoreret, blev udgivet. Dokumentaren afdækkede Copenhagen Wolves' tur til ESWC 2013, hvor de kæmpede om at nå til tops i Paris. Dokumentaren varer lidt over 47 minutter, og er indtil videre set af flere end 9.300 personer. Se eller gense den her.

I forbindelse med dokumentaren lavede vi et interview med hver spiller på spillerhotellet i Paris. Særligt det ene interview trak ud, da Peter "dupreeh" Rothmann ind i mellem havde problemer med at holde masken. Det kom der en lille teaser-fraklips-trailer ud af:

Spillere sagsøgt for 60.000 kroner

Da ejeren af Xapso i slutningen af året meldte ud, at han ville sagsøge fire af sine tidligere spillere for 60.000 kroner på grund af kontraktbrud, var der mange læsere på Gaming.dk, der løftede øjenbrynene.

Læs også: Klumme: Ris til egen røv.

Ikke nok med, at det er første gang, at en organisation havde tænkt sig at holde sine spillere juridisk ansvarlig for et kontraktbrud, var beløbet på de 60.000 kroner også skyhøjt - for højt i manges øjne.

Xapso-sagen endte dog i et forlig, da parterne fik talt sammen. Hvad forliget præcis endte med er uvist.

XplayN.com blev lagt i graven

2014 har også været året, hvor en af de større aktører inden for dansk e-sport har måttet lukke og slukke. XplayN.com, der i mange år har leveret både nyheder, artikler og turneringer og været en del af fundamentet for en stærk Counter-Strike scene i Danmark er lukket.

Året der gik i League of Legends

2014 har været et godt år for den danske League of Legends stjerne, Søren "Bjergsen" Bjerg, men det begyndte ikke helt optimalt, da han i begyndelsen af året modtog en bøde fra Riot Games på 11.000 kroner. Det var nemlig helt fy-fy, at han havde indgået en dialog med en Lemondogs spiller, der skulle afløse ham, så Søren "Bjergsen" Bjerg kunne rejse over Atlanten og begynde sit amerikanske LCS eventyr.

Søren "Bjergsen" Bjergs år begyndte ikke lige så godt som det sluttede, da han fik en høj bøde. Foto: ESLGaming.com.

En klækkelig bøde blev det også til for Copenhagen Wolves spilleren, Konstantinos "FORG1VEN" Tzortziou, som måtte hive 5.000 kroner op ad lommerne da han havde opført sig ueksemplarisk.

Men bøderæset sluttede ikke her, for Copenhagen Wolves holdet fik endnu en bøde på 5.000 kroner, da to af spillerne ikke havde fået underskrevet kontrakterne i tide.

Den bøde, der fik størst opmærksomhed herhjemme, var dog den som Dennis "Svenskeren" Johnsen fik. Ikke på grund af bødens størrelse på 14.000 kroner, men fordi han viklede sig selv ind i en racismeskandale der i sidste ende kostede ham de tre første kampe ved Worlds.

Med udelukkelse fra tre kampe ved Worlds kom Dennis "Svenskeren" Johnsen på alles læber. Foto: Dailydot.com.

Rekorden for største bøde nogensinde til et LCS hold tilfalder dog hverken en dansker eller et dansk hold, men organisationen CLG, der måtte slippe 60.000 kroner, da de havde forsøgt at hente træneren fra Dignitas, William "Scarra" Li, mens han stadig var på kontrakt.

League of Legends blomstrede i Danmark

På den mere positive side er League of Legends scenen herhjemme også blomstret en smule op. Bar of Legends hedder det koncept hvor ligesindede League of Legends fans mødtes på en bar i København for at se LCS kampe - et koncept, der i 2014 for alvor fik ben at gå på.

Et andet sted i København, nærmere betegnet Øksnehallen, sørgede Copenhagen Games for, at der i år var mere bevågenhed over League of Legends turneringen, da der for det første var 150.000 kroner i præmiepuljen men dernæst var der også fyret godt op under scenen, som i år leverede endnu mere underholdning til de tilskuere, der fulgte turneringen.

Dertil var der også en lang række danske biografer, der kunne melde om et hav af nørder, der valfartede til biografsalene for at se finalen til Worlds.

Ændringer in-game

Underholdning har en række nye champions også budt på. Braum, Kalista, Gnar og senest Rek'Sai er nogle af de champions, der er kommet til, men den største ændring må siges at være patch 4.20. 

Læs også: Patch 4.20: Her er de vigtigste ændringer.

Et stort væld af nye ændringer, som for alvor vil blive set komme til sin ret i 2015, når LCS sæsonerne begynder, landede sidst på året. Det bød blandt andet på en komplet relancering af Summoners Rift som både er ændret i grafik og indhold.

Godt LCS år for Danmark

De fleste professionelle danskere spiller i den Europæiske LCS liga, hvor der i marts var en bemærkelsesværdig tæt kamp om pointene, da der sjældent er set en så lille pointforskel mellem så mange hold i en LCS liga.

Det blev endda det danskbesatte mandskab, SK Gaming, hvor Jesse "Jesiz" Le og Dennis "Svenskeren" Johnsen spiller, som trak det længste strå inden playoffs i forårssæsonen.

På samme tidspunkt havde Søren "Bjergsen" Bjerg også succes i det amerikanske, da han endte med at være den spiller, der dræbte flest modstandere i foråret.

2015 tegner i øvrigt til at blive et år, hvor det med danske briller vil blive endnu mere interessant at følge netop den amerikanske LCS liga, da Lucas "Santorin" Larsen er blevet en del af Team SoloMid, hvor han gør Søren "Bjergsen" Bjerg selskab. Hos Team Coast har den tidligere SK Gaming spiller, Jesse "Jesiz" Le ligeledes fået adgang til den eftertragtede turnering, så der nu er tre danskere i den amerikanske LCS liga.

Selvom han røg ud af SK Gaming, er Jesse "Jesiz" Le stadig professionel - nu er det bare i USA og ikke Europa. Foto: Dailydot.com.

Selvom Danmark har fået nye professionelle spillere i år, har en af de mest lovende danske spillere, Martin "Zorozero" Rosenquist, trukket stikket, da han hellere ville fokusere på sin uddannelse. Det skete ikke lang tid efter, at Ninjas in Pyjamas selv havde droppet holdet som danskeren spillede på.

De nye danskere i LCS

Man skulle et stykke ind i juli, da Copenhagen Wolves pludselig besluttede at hive en ny dansker ind fra sidelinjen. 19-årige Søren "SorenXD" Frederiksen skulle være redningsmanden til at sikre, at Copenhagen Wolves kunne blive i LCS ligaen. Det lykkedes ikke at undgå nedrykningsspillet i Los Angeles, men da holdet troppede op i den afgørende kamp mod H2K, sprudlede de og vandt sikkert.

Kristoffer "P1noy" Pedersen er en af de danskere, der blev professionelle i år.

En anden dansker, som også vandt i kampen om at undgå nedrykning i Los Angeles, var Kristoffer "P1noy" Pedersen. Han kvalificerede sig sammen med Gambit Gaming til LCS ligaen, præcis som Søren "SorenXD" Frederiksen gjorde det med Copenhagen Wolves.

Danskere på tronen i både EU og USA

Et par danskere,der kunne se sig fuldstændig fri for at bekymre sig om nogen som helst former for nedrykningsspil var Henrik "Froggen" Hansens og Mike "Wickd" Petersen, som begge var med til at sikre sig titlen som vindere af den europæiske LCS liga.

Henrik "Froggen" Hansen (anden fra venstre) og Mike "Wickd" Petersen (midten) vandt EU LCS. Foto: Lolesports.com.

Alliance har dog oprustet ved at hente stjernespilleren Martin "Rekkles" Larsson, så 2015 bliver om muligt et endnu mere interessant år at følge danskerholdet i. Mike "Wickd" Petersen er i hvert fald ikke tøvende, når han udtrykker sine forventninger til fremtiden.

Også Søren "Bjergsen" Bjerg satte kronen på værket på et godt år for ham. Sammen med Team SoloMid sikrede han sig på imponerende vis førstepladsen i den amerikanske LCS liga.

Det skete der med Gaming.dk

2014 har, præcis som de foregående år, været et år, hvor Gaming.dk har forsøgt at udvikle sig. Det har udmøntet sig i en ny turnering i form af Hearthstone turneringen Heroes of Hearthstone.

Derudover blev Counter-Strike ligaen også relanceret, så den fungerede som en kvalifikation til det afgørende finaleshow, der for første gang blev afviklet i Studie 2 i Filmbyen i Aarhus, hvor Copenhagen Wolves løb med sejren foran de mere end 55.000 seere, der så med i løbet af dagen på streamen.

Nye ting på Gaming.dk

Derudover har selve hjemmesiden Gaming.dk også fået et par store og små overhalinger. Den  første opdatering bød blandt andet på en ny StarCraft 2 sektion, nedlægningen af RELOAD sektionen og oprettelsen af en gaming sektion, der skulle skrive anmeldelser og nyheder fra spilbranchen.

Læs også: Gaming.dk indgår samarbejde med HTC.

Visuelt har Gaming.dk også ændret sig i år. Årets største opdatering gav forsiden en artikelslider, så der er bedre fokus på de største historier, og derudover blev der oprettet både en anmeldelsessektion, hvor der anmeldes spil og gaming produkter, samt en videosektion, hvor man som bruger kan indsende gaming videoer.

Rekordhøje besøgstal

Ændringerne har, kombineret med de mange frivillige, der arbejder på Gaming.dk, betydet, at 2014 har været et rekordår i forhold til besøgstal. Den første rekord blev sat i maj måned, da 9.675 besøgende kiggede forbi på en enkelt dag. Et tal, der siden blev slået i november, hvor vi også havde den mest besøgte uge på Gaming.dk nogensinde, da over 50.000 besøgende var inde og læse med på siden.

Men vi er ikke mætte af besøg endnu, og vi stopper ikke her. Der er endnu flere nye features på vej til siden inden længe. 2015 bliver ikke et år, hvor Gaming.dk vil smide sig på den lade side. Det er vores nytårsforsæt.

Godt nytår til alle de frivillige, der hver dag knokler for at drive Gaming.dk - og godt nytår til alle jer læsere, der hver dag tager del i løjerne her på Danmarks største e-sports side.