2001 var året, hvor en af de stærkeste aktører på den danske e-sportsscene kom til verden. XplayN.com har været en institution i dansk e-sport i 13 år. En evighed i denne verden af passionerede spillere, fans og andre aktører. Men det er slut nu.

XplayN.com eksisterede indtil i forgårs, men forsiden lå øde og døende hen. Kun forummet viste en sjælden gang tegn på de sidste krampetrækninger fra den engang så sprudlende e-sport hjemmeside. Det er slut nu. XplayN.com er lukket. Vi ser, sammen med tidligere redaktører og administratorer, tilbage på hjemmesiden, der i mange år dækkede Counter-Strike scenen på nærmeste hold.

Sådan så XplayN.com ud i gamle dage. Helt tilbage til dengang, hvor siden rundede 1.000 brugere.


Det faste omdrejningspunkt

XplayN.com er en hjemmeside som enhver dansk Counter-Strike spiller med bare en smule indsigt og respekt for sig selv har stiftet bekendtskab med på et eller andet tidspunkt. Mange er vokset op med nyhederne, artiklerne, blogs og ikke mindst forummet, som har været notorisk kendt for sine "din mor"-jokes og de uundgåelige konspirationsteorier om administratorernes magtanvendelser. For ej at forglemme 1liners og logs sektionerne.

I årenes løb har et stort antal e-sportsudøvere besøgt XplayN.com. Primært for Counter-Strike nyhederne, som har været sidens varemærke, men også spil som Hearthstone, Starcraft 2, League of Legends og sågar online poker har haft sin plads.

Der er ingen tvivl om, at XplayN har betydet rigtig meget for Counter-Strike i Danmark. XplayN var det første site, der havde fokus på Counter-Strike og skabte et sted, hvor man med sine ligesindede kunne hygge sig. XplayN var en af de første forkæmpere for e-sport i Danmark.

- Frederik "realition" Byskov, tidligere redaktør på XplayN.com.

Som community side har XplayN.com været et fast omdrejningspunkt for mange udøvere og aktører på den danske e-sportsscene. DEL, Aimstars og andre turneringer samlede Counter-Strike scenen, og i årenes løb har XplayN.com været repræsenteret ved mange af de danske LAN events. Lige fra The Party i Aars til Copenhagen Games i, ja.. København.

King of The Hill var et af de turneringskoncepter, der har været meget populær i XplayN.coms levetid.


Uanset størrelsen på eventen, har skribenterne fra XplayN.com altid tilgået dækningen med sin sædvanlige gejst for at levere en god dækning, som altid har været seriøs, men også tilsat den klassiske og muntre XplayN sarkasme og arrogance. For som de selv bedyrede i mange år: E-sport skal tages seriøst, men ikke alvorligt.

XplayN gjorde læserne kræsne

Hvis man dagligt følger e-sport på andre danske nyhedssider, kan man kun sætte pris på, hvad XplayN.com har betydet for formidlingen og dækningen af dansk e-sport. Allerede da Kim "rom" Rom stod i spidsen for XplayN.com, da hjemmesiden stadig var helt ung, blev grundstenene lagt solidt og barren sat højt for, hvilket niveau dækningen af dansk e-sport skulle have.

Da rom skabte XplayN, var det det første rigtige seriøse danske e-sport site, der gik - efter datidens forhold - i dybden med e-sport. Det var kæmpestort! Brugerne væltede ind - og det gjorde reklamepengene også - XplayN fik eget kontor og det hele. XplayN havde kæmpe betydning for, hvordan CS skulle behandles.

eSportSystems (Lizzard & co.) har også gjort et enormt stykke arbejde for scenen, da de overtog. Nok blev sitet ikke udviklet i lige så høj grad som mange ville have ønsket. Men omvendt har Lizzard & co. lavet et hav af turneringer, kvalifikationer til internationale events, været medarrangører af LANs og hundredevis af andre ting, som har gavnet e-sport i Danmark.

Jeg husker stadig den aften på efterskolen i 9. klasse, hvor jeg var skribent på Played.dk, hvor jeg fik en besked fra rom, der spurgte, om jeg ville være skribent på XplayN.com. Jeg glemmer aldrig, hvor glad jeg blev.

Jeg har lært utroligt meget i samarbejdet med især rom, Phil, starz og realition som jeg har taget med mig.

- Christian "Slot" Slot, tidligere redaktør på XplayN.com.

Det kan slet ikke beskrives, hvor meget XplayN, og i særdeleshed Kim Rom, har betydet for mig. Jeg var 14, da jeg startede som skribent på sitet og Kim brugte 3½ år på at tæve ind i knolden på mig, at hvis jeg brændte for det her, så skulle jeg satme også gøre det ordentligt. Jeg var semi-god til rigtig mange ting som teenager, men Kim gav mig redskaberne til at blive RIGTIG god til noget, og XplayN gav mig muligheden for at udfolde det. 

Da Kim solgte sitet og hoppede over til SteelSeries, fik jeg kaptajn-hatten på. Det var en stor mundfuld som 19-årig, men når jeg kigger tilbage, synes jeg ikke, der er mange perioder, hvor sitet har haft bedre aktivitet OG kvalitet end under mig (:D).

XplayN har givet mig rigtig mange gode oplevelser, rigtig mange minder, et kanon netværk og en god håndfuld gode venner, hvoraf jeg arbejder sammen med nogle af dem i min nuværende stilling hos SteelSeries.

Jeg blev sendt med Kim til ESWC 2004, hvor The Titans og a4o begge tog guld til Danmark i Counter-Strike. Det var min første event nogensinde, og selvom jeg nåede at være på vej til udpumpning på hospitalet (tak Onsberg!) og havde de væmmeligste tømmermænd i verden under selve finalen, var der bare så mange absurd sjove oplevelser på den tur.

- Phillip "Phil" Rasmussen, tidligere redaktør på XplayN.com.

XplayN har betydet alt for e-sporten i Danmark. Det er måske lidt meget, men jeg mener det faktisk.I hvert fald når vi snakker om Counter-Strike. Der var selvfølgelig andre communities både før og sideløbende med XplayN, men ingen har været så samlende og betydende. Der er blevet lagt helt enormt mange, fantastisk frivillige, kræfter i sitet gennem tiden og vi har, i min optik, helt klart været med til at løfte e-sport i Danmark. 

Counter-Strike i Danmark og XplayN har i en lang periode været synonymer.

- Daniel "Ferro" Wolter, tidligere administrator på XplayN.com.

XplayN.com højnede kvaliteten i nyhedsdækningen og modnede derigennem sit publikum. Læserne vænnede sig til artikler og nyheder, der var velskrevne og som udkom kontinuerligt. Det gjorde også læserne kræsne, hvilket gjorde det svært for konkurrerende hjemmesider som CS-Newz.dk, Clan-Gathering.dk og Played.dk at tage kampen op. XplayN.com var definitionen af kvalitetsdækning af Counter-Strike 1.6 i Danmark og alle konkurrenter endte - før eller siden - med at vifte med det hvide flag.

Det er en præstation, der er imponerende i sig selv - og endnu mere street credit gav det, da XplayN.com blev nævnt i det legendariske musiknummer "ALX - From Denmark To Dallas".

Med et imponerende arsenal af, som regel, autodidaktiske redaktører har XplayN.com i årenes løb formået at tage tyren ved hornene i nogle vigtige sager for dansk e-sport. En af de vel nok mest nævneværdige sager er den såkaldte Blue Fox-skandale.

Den værste af dem alle, må være storsvindleren Michael Fomsgaard (jeg behøver ikke engang Google hans navn mere) også kendt som Blue Fox. Der er vel ikke så meget mere at sige om ham, andet end at man kan blive fascineret over, hvordan han ti år senere stadig bliver husket som være en af de mest skadelige personer for dansk e-sport generelt.

Men for nye læsere, eller nyankommne til e-sportens forunderlige univers (velkommen til forresten), så var Blue Fox en person, der lovede guld og grønne skove. Eller endnu bedre, rundhåndede lønninger, faste pladser i Parken, hvor man kunne spille clanwars fra, sponsorater mig her, sponsorater mig der. Det ene sponsorat var næsten altid bedre end det andet, og han stod – efter sigende – og viftede rundt med falske papirer og underskrifter. 

Når en person som Kim Rom bider på krogen, så vil jeg vove den påstand, at det ikke længere kun var en kollektiv neurose.

I bagklogskabens ulideligt klare lys, kan man selvfølgelig godt se, at alt hvad han lovede var for godt til at være sandt. Men man skal huske på, at han kom i en periode, hvor e-sport blomstrede, og det ikke længere var tabu at spille computer, men derimod begyndte der at komme en positiv tilgang til e-sport, og dermed også flere sponsorer i det hele taget. Når en mand så står og laver dokumentfalsk oven i hatten, så er det pludseligt lidt nemmere at falde i fælden.

Nå, men tomme tønder buldrer mest, og der var naturligvis ingen penge, sponsorater, pladser i Parken, eller noget som helst andet. Det bizarre ved det hele er, at BlueFox ikke engang selv havde nogen personlig gevinst eller indtægt ved at gøre som han gjorde. Han var åbenbart en manisk lystløgner, som bare gerne ville blive set for enhver pris, koste hvad det ville. 

Det eneste positive ved hele den sag var nok, at ingen andre medier rigtigt dækkede det, så i det mindste var e-sport i Danmark ikke totalskadet. Men troværdigheden, lysten og engagementet i dansk e-sport på Counter-Strike plan, led et stort knæk.

- Thomas "Thomas" Hermansen, tidligere administrator på XplayN.com.

For efterhånden en del år siden forlod Kim Rom hjemmesiden. Efter ham har redaktører som Phil, starz og Slot taget over efter hinanden, når de en efter en har fundet andre ting i livet at fokusere på. Sidstnævnte Christian "Slot" Slot blev den sidste redaktør på XplayN.com, men faktisk også den eneste redaktør, der har havde en journalistisk uddannelse i ryggen. En ballast, der gav ham hår på brystet i sit journalistiske arbejde på XplayN.com, men som heller ikke altid var lige velset, når han svingede den kritiske pen.

Han stoppede den 2. september 2013, hvorefter siden stille og roligt lullede sig ned i en langsom, dyb dvale.. 

Mine bedste minder fra XplayN.com er de utallige LAN's som jeg har dækket. Først som skribent som helt ung teenager. Og senere som redaktør, hvor jeg har haft overblikket. De hårde - men lærerige og sjove - stunder klokken 04.00 om natten, hvor man er helt blæst i hovedet, efter at have skrevet stolpe op og ned hele dagen, og man endelig kan hvile sig. Og så de bekendtskaber, der er opstået i kølvandet heraf - både med XplayN-folk, men også McKnight, steady, realition, autowin, Sui, Louise V. og en masse andre.

Men der har også været mindeværdige øjeblikke, hvor det har været knap så sjovt: Når jeg har skrevet om hold/spillere/bagmænds nedture. Jeg har prøvet at blive boykottet af organisationer (mTw, Esport Danmark-bestyrelsesmedlemmer og Gaming.dk-folk), hvor folk har slettet mig fra Facebook, Steam og hvor man ellers kan slette kontakter - bandet mig langt væk og kaldt mig alt muligt, fordi jeg har haft næsen lidt for langt fremme.

- Christian "Slot" Slot, tidligere redaktør på XplayN.com.

Counter-Strike var hjertebarnet

XplayN.coms hjertebarn har alle dage været de tidligere Counter-Strike spil. Selvom man i en overgang forsøgte sig med at dække Counter-Strike: Source samtidig med Counter-Strike 1.6, så blev det droppet igen hen ad vejen. Først da Counter-Strike: Global Offensive udkom, besluttede XplayN.com at lægge det gamle 1.6 i graven. Udmeldingen var dog stadig officielt, at der ville blive skrevet nogle nyheder om 1.6, hvis det var relevant - men det blev aldrig relevant. Ikke igen.

I stedet kastede XplayN.com sig over Counter-Strike: Global Offensive og sidenhen også League of Legends og Hearthstone. De tre spil var de spil, der blev dækket som de sidste på XplayN.com.

Jeg synes, at det er smadder ærgerligt, at XplayN ikke er her længere. Og jeg tror heller ikke på, at de kommer igen. Kernepublikummet var 1.6 – størstedelen af det publikum er væk. Det er sundt med konkurrence, og jeg så gerne, at vi havde nogle at konkurrere med på Gaming.dk.

- Frederik "realition" Byskov, tidligere redaktør på XplayN.com.

At en nicheside kan overleve i 13 år, er i sig selv utroligt godt gået, så alle har vidst, at det måtte slutte før eller siden. Jeg føler, at XplayN har sået et vigtigt frø i dansk e-sport, og også været med til at holde en standard for, hvordan behandlingen af e-sport burde være. 

Derfor er jeg også glad for, at erfarne folk som realition, kan tage det, han har lært hos os, over til Gaming.dk, så andre kan få den gode oplevelse med e-sport som vi selv fik i tidernes morgen, og udvikle siden på baggrund af hans erfaringer. Hvis XplayN havde været dødt, og der ikke var noget tilbage, SÅ havde jeg ærgret mig.

- Thomas "Thomas" Hermansen, tidligere administrator på XplayN.com.

De seneste par måneder har flere brugere på siden deltaget i forummet, hvor de i fællesskab har efterspurgt en officiel udmelding eller et fingerpeg om, hvordan fremtidsperspektiverne for det gamle site så ud. Men det blev et spørgsmål, der aldrig blev besvaret, hvilket vækker ærgrelse hos nogle af de gamle brugere.

Den største nedtur i min XplayN-tid må være lige nu. At se noget, som nærmest føles som en god barndomsven, dø langsomt på den måde,det er sket, har ikke været fedt. Sitet har måske overstået sin levetid, og det må vi indfinde os med, men det er fandme svært at sluge.

Det har nok længe været overstået rent e-sportsmæssigt, men at sitet nu fra den ene dag til den anden er blevet lukket uden varsel, det synes jeg er uværdigt. Jeg havde gerne set at vi kunne have beholdt vores lille hangout, selvom brugerskaren var minimal.

Jeg har svært ved at forstå det, og jeg har svært ved at acceptere det. Det er noget af en bog, der her bliver lukket.

Jeg vil gerne have lov til at sende en kæmpe tak til alle dem, der har været med til at gøre XplayN til XplayN. Skribenter, grafikere, admins, q-net kraner, purpursolhatte, brugerne og især dinmor.

- Daniel "Ferro" Wolter, tidligere administrator på XplayN.com

Jeg synes det er synd, at sitet er på vej i graven, men lad os være helt ærlige: Siden 2007-8 stykker har XplayN været en kolos på lerfødder, der primært er blevet holdt oppe qua sit forum. Det sker for mange projekter, at de bliver irrelevante når de ikke fornyer sig. Brugerbasen er blevet ældre, har fundet andre interesser, og så har man ikke formået at nytænke noget. 

XplayN er bygget på teknologi, der allerede i 2006 var utidssvarende, og det har betydet, de har skullet træffe et valg mellem at relancere sitet – og miste alle brugerne – eller køre videre på pumperne. De valgte det sidste, og til sidst har der formentlig bare ikke været mere i tanken hos de involverede. 

Det er synd at XplayN er et overstået kapitel, men mange af de tidligere skribenter, admins og brugere fungerer jo stadigvæk som drivkraft andre steder i e-sports Danmark, så den ånd, der var på XplayN lever videre. 

Og jeg får stadig spørgsmålet om jeg er ”dén Phil” når samtalen falder på e-sport og XplayN, så om ikke andet har vi efterladt et varigt indtryk på en generation af Counter-Strike spillere.

- Phillip "Phil" Rasmussen, tidligere redaktør på XplayN.com.

Hvor kom tiltrækningskraften fra?

Nogle vil måske mene, at det er Kim "rom" Rom, Henrik "Lizzard" Breilev eller en af de mange redaktører, som er årsagen til, at XplayN.com i mange år var et fast omdrejningspunkt. Jeg vover pelsen og påstår, at det er ingen af delene. 

XplayN.coms tiltrækningskraft kom fra den ånd, der alle dage har været på XplayN.com. En ånd, der kun fandtes ét sted, hvor der både var plads til seriøse diskussioner i forummet, velformulerede og velvinklede nyheder og artikler, kåringer som årets røvhul og blogs, hvor en bruger på et tidspunkt endda sprang ud som homoseksuel. Fællesskabet og den interne humor var stærkere på XplayN.com end på rigtig mange andre sider på internettet.

Forsiden på XplayN.com få dage før lukning. Forummet er næsten dødt, nyhedsfeedet er tomt og scenenyhederne er mange måneder gamle.

Den 3. december 2014 blev forsiden på XplayN.com ændret. Hvad der i mange år var en indflydelsesrig og dagsordensættende hjemmeside på den danske e-sport scene, har i de seneste måneder været en døende skygge af sig selv. Nu mødes man med ordene:

XplayN er lukket.

En epoke er slut. Vi takker for årene og alt det, XplayN.com har bidraget med i tidens løb.